Pühapäeval toimub automaksuvastane meeleavaldus

Tallinnas toimub pühapäeval rongkäik ja meeleavaldus “Ei automaksule!”, kus kingitakse rahandusminister Mart Võrklaevale vana Audi 80.

Ühine rongkäik meeleavaldusele saab alguse pühapäeval, 17. märtsi kell 11.30 Vabaduse väljakult ja maksuvastane protest jätkub keskpäevase meeleavaldusega superministeeriumi ees Suur-Ameerika tänaval. Rongkäiku eesotsas kulgeb eakas Audi 80, mille maks peaks moodustama arvestatava osa auto hinnast. Keskpäevasel meeleavaldusel superministeeriumi ees kõlavad sõnavõtud ja nõutakse ühiselt automaksu plaanist loobumist, rahvale näidatakse maksulohet ning ühiselt moodustatakse inimkett ümber ministeeriumi. Automaksuvastaste tuju hoiavad üleval Boris Lehtlaan ja Are Jaama.

Rahandusminister Mart Võrklaev on automaksu kohta ETV “Esimeses stuudios” selgitusi jagades öelnud, et 1992. aasta Audi maha müües saab osta endale säästlikuma auto. Keskerakonna sõnul saab minister Võrklaev edaspidi näidata isiklikku eeskuju, kuidas on võimalik eelmisest sajandist pärit Audi abiga jõuda säästlikuma sõidukini. 1989. aasta Audi 80 maksis 600 eurot. Selle auto maks oleks 50 eurot ja hinnanguline registreerimistasu oleks sarnasel autol automaksu realiseerudes üle 1500 euro.

Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart osutab, et aasta tagasi riigikogu valimiste eel ei rääkinud ükski erakond automaksust ega teistest maksutõusudest.

“Rahvakogunemisel anname valitsusele selgelt mõista, et rahvas ei ole andnud neile õigust ega mandaati uute kõrgete maksude kehtestamiseks ega teisteks maksutõusudeks. Automaksu kehtestamine ning teiste maksude tõus lööb kõige valusamalt maapiirkondi, suurperesid ning kõiki neid, kelle igapäevane iseseisev toimetulek sõltub liikumisvahendist,” selgitas Kõlvart.

Ta lisas, et automaks tuleb ajal, mil maksumaksjal on hinnatõusude ja laenumaksete kasvu tõttu niigi suur koorem ning inimeste toimetulek halvenemas.

“Eesti on suurima hinnatõusuga riik ning uus kavandatav automaks on Euroopas üks kõrgemaid. Automaksu ei toeta 76 protsenti Eesti inimestest, kuid valitsus arvab ikka, et võib teha, mis tahab,” kritiseeris Kõlvart. “Eesti inimesed vaesuvad, aga valitsust juhtiv Reformierakond ei paista seda mõistvat,” lisas Kõlvart ning kutsus meeleavaldusel osalema kõiki, kes on automaksu vastu, et teha rahva hääl lõpuks ometi valitsusele kuuldavaks.

2 kommentaari
  1. Nojah 7 kuud ago
    Reply

    Tuleksin küll aga mil pole kunagi autot olnnud. Olen üle 90-ne aastane ja tõiesti terve inimene. Käin palju jagsi või sõidan ühistranspordiga. Imestan väga et terve päeva linnades eriti Tallinnas voorivad sõiduautod põev otsa müüda linnatänavaid. Loomilikult olen ma selle vastu et praegune valitsus tõstab pidevalt makse ja ma ei teagi midagi mida nad õigesti teeksid.Automaks rikkaid ei tee vaesemaks. Seega las maksavad aga vaesemaid inimesi tuleks maksude osas rahule jätta- Maal ei tohiks automaksu üldse olla-Aga valitsusel on suur võim sest rahvas valis neid massiliselt ja nad teevad mida tahavad. Neil on seal nõusoleku märgiks küllalt nupuvajutajaid kes selle eest suurt palka saavad . Neid ei häiri kui vaeselt peavad mõned pered elama. tegelikult on neid küllaltki palju. Aga see ei huvita valitsusliikmeid.

  2. Jaak 7 kuud ago
    Reply

    Riigikassat täita on väga kerge. Las iga Riigikogu ja valitsise liige annab oma palgast raha iga kuu riigikassasse. Tööinimesed ei peaks maksma ja ka vaesemad mitte.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.