Tallinna linnavõimu asemele hullemat versiooni vabariigi valitsusest enam vaja pole

Manuela Pihlap

Manuela Pihlap, Põhja-Tallinna vanem

Linnapea umbusaldamine pole peaküsimus. Soovist „saada Kõlvarti pead“ ja panna kogu rahvas kastirattaga sõitma ei tarvitse piisata, isegi kui giljotiin otse rattakasti pista. Linnajuhtimine on midagi muud kui kellegi mahavõtmiseks häälte kokkusaamine.

On politoloogia kuldreegel, et mida rohkem osapooli, seda lühem on võimuliidu eeldatav eluiga. Praktikud teavad ka seda, et mida rohkem osapooli, seda vähem on seal võimalik üldse midagi ellu viia. Lõputud arutelud tohutute osapooltega viivad olukorrani, mida iseloomustatakse sõnadega „mägi sünnitab hiirt.“

„Soovitusliku iseloomuga“ koalitsioonileping,

Praegune niru majandusseis ja kestev poliitiline pinge nõuab seda, et vähemalt pealinnas suudetaks otsustada ja tegutseda. Üks blokeerunud parlament Toompeal meil juba on, üks valitsus, mis ühtegi uut suurt algatust peale järjekordsete uute maksude enam teha ei suuda, samuti.

Tallinna linnavõimu asemele hullemat versiooni vabariigi valitsusest enam vaja pole, sest sisuliselt on vabariigi valitsuse koalitsioonilepingust nüüdseks suurem osa „soovitusliku iseloomuga“. Meenutagem kasvõi pensionide tulumaksust vabastamise teemat.

Tallinna koalitsioonileping seevastu on suhteliselt hea tervise juures. Reformierakond läks viimastele kohalikele valimistele eesmärgiga kehtestada Tallinnas tasuta lasteaiakoht. Nad on võimul mitmes omavalitsuses Eestis, kus mitte üheski pole seda kehtestatud.

Ajalugu tunneb Tõnis Paltsi aega ja paljudest väikestest jõududest koosnenud nn seitsme päkapiku koalitsiooni. Tollane linnapea tunnistas otsesõnu, et on „koalitsiooni vang.“ Ei kõla just visionäärliku juhtimise moodi. Ja seda ta polnudki. Pigem oli häda selles, et eri osapoolte lepitamiseks ja klapitamiseks tuli teha linna raha eest „määrimisi“ – rahaeraldisi ühele või teisele MTÜ-le, millest kasu saaja paistis kaugele ja kogu see asi haises veel kaugemale.

Süüdistame teisi ja paneme omad paika?

Umbusaldajate „positiivse programmina“ esitletakse kava ametkond „keskerakondlastest puhastada.“ Aga vaatame, mida ja kuidas siis puhastada üldse saaks.

Juhtumisi on suurem jagu ametite juhte viimaste aastatega vahetunud ja tulnud Tallinna teenistusse erinevates riigiasutustest, mille puhul puuduvad andmed, et nad kannaks mingit selget parteilist märki. Värske strateegiadirektor pärineb rahandusministeeriumist. Transpordiameti juht kliimaministeeriumist (varem MKM). Kommunaalameti juht riigi Transpordiametist ja linnaplaneerimise ameti juht tuli Riigi Tugiteenuste Keskusest. Haridusameti juht on endine koolijuht ning ettevõtlusametit juhib endine sotsiaalministeeriumi asekantsler. Ei ole ka ei linnakantsler, personalipealik ega kommunikatsioonidirektor mingil moel Keskerakonnaga seotud.

Nii? Kuidas siis selle taustal „keskerakondlastest puhastamisest“ jutust aru peaks saama? Sooviga oma partei suunamudijad paika panna? Et süüdistame teisi ja paneme omad paika?

Miks siis ikkagi selline katse umbusaldada ja kõigutada? Pakun oma vastuse: Reformierakond vajab väikest võitu vahelduseks pikale ja valusale taandumisele. Nad on tulnud äärmise kiiruga alla kohutavatest kõrgustest reitingutes. Suured lubadused on osutunud blufiks ja seda teatakse. Rahva viha on lehtedes, sotsiaalmeedias, tänavatel, köökides ja saunalavadel.

See annab tunda erakonna enda sees. Üks ja teine omavalitsusjuht kutsub parteikaaslasi mõistusele või siis ajab sootuks muud juttu kui partei peajoon. Kaja Kallase häältesaak parteikaaslaste seas sügisesel kongressil oli märk omaette. Selge, et midagi tuleb teha, et saada uut usku ja võimalusi.

Juhtumisi Tallinna tingimustes loodavad teisedki, et neile seekord midagi järgnevas segaduses kukub. Neil pole kaotada midagi. Tallinna elanikel aga piisavalt palju – poliitiliste purelejate kampa, kes midagi otsustada ei suuda, ei kannata isegi nii suur ja paljunäinud linn pikalt välja.

3 kommentaari
  1. Soovitus preilnale 4 kuud ago
    Reply

    Astuks ehk Rahvaliitu tagasi, Luua-Villule seltsiks, köögitüdrukuks või nii…

  2. Eve 4 kuud ago
    Reply

    Valitsuses pole mitte ühtegi nii tublit, õiglast.hoolivat ja töökat poliitikut nagu seda on Kõlvart. Ta on olnud suurepärane linnapea ja nüüd on tubli erakonna esimees igatahes palju parem kui oli Ratas või oleks olnud Kiik. Reformierakondlased on alalõpmate mõelnud välja valesüüdistusi keskerakondlastele kes nende arvates segavad nende võimuletulekut ja see on neil korda läinud valetades,vassides,allutades oma võimulepeavoolumeedia ja õigusmõistmise. Isegi president Ilves oli nende päralt. VALITSUS EI TEE MITTE MIDAGI MEIE RIIGI EGA RAHVA HEAKS JA EI LASE KA TEISTEL TEHA. KÕLVART ON PARIM JA ME VALIME TA JÄLLE LINNAPEAKS. KESKERAKONDA REETNUD POLIIITIKUD ON VASTIKUD JA NEIL POLNUD MINGIT PÕHJUST LAHKUMISEKS PEALE OMA TASKUTE TÄITMISE. KÕLVART ON PALJU PAREM ESIMEES KUI ON TEISTEL ERAKONDADEL.

  3. Jaak 4 kuud ago
    Reply

    Kõlvart on olnud suurepärane linnapea ja tema eagandamine on kuritegu. Ta on ideaaöne poliitik kes hoolitseb meie rahva heaolu eest.. Ta sai linnapeaks suure häälteenamusega ja me valime teda kindlasti jälle.Ärgw ajage naerma kas mitte sots eu saanud tema järglaseks. Sotsid pole mitte kunagi meie heaks midagi teinud ja valitsuses on olnud vaid kohatäiteks. Aga eka ühesoolised on nüüd õnnelikud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.