Keskerakond: ühe inimese sõnade eest ei saa karistada kõiki Eesti õigeusu vaimulikke ja usklikke inimesi

Keskel: Kaasani kirik

Eesti Keskerakond ei toeta siseminister Lauri Läänemetsa ettepanekut tunnistada Moskva Patriarhaadi õigeusu kirik terroristlikuks organisatsiooniks juhul, kui selline ettepanek Riigikokku jõuab, sest ei saa karistada kõiki Eesti õigeusu vaimulikke ja usklikke inimesi patriarh Kirilli sõnade eest, ütles erakonna esimees Mihhail Kõlvart.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku esindaja on väljendanud seisukohta, et nad ei toeta sõda Ukrainas ning nad ei saa vastutada patriarh Kirilli väljaöeldu eest, niisamuti on nad selgitanud, et ei allu otseselt Moskva patriarhile. Kõlvarti sõnul peaksime muretsema nende inimeste pärast, kes on siin Eestis, kuid mitte nende pärast, kes on Venemaal ning kes õhutavad ja õigustavad seal oma sõnade või tegudega vaenu ning sõda.

“Nende viimaste vastu tuleb ka rakendada meetmeid, kuid me ei tohi seepärast karistada siinseid usklikke,” lausus Kõlvart. “Eesti Keskerakond toetab Ukraina rahvast nende võitluses Venemaa agressiooni vastu ja mõistab hukka Venemaa sõjategevuse Ukrainas. Ent peame ka oluliseks austada usuvabadust, sest see on meie ühiskonna alustala, mida peaksime hoidma ja kaitsma. Eriti praegusel ajal, kus pärast koroonakriisi ja Ukrainas toimuva sõja tõttu leiavad inimesed just usust tuge ja lohutust ning lootust tulevikule.”

“Oleme alati olnud seisukohal, et kirik ja riik peavad olema lahus. Nii nagu religioon ja poliitikagi. Seepärast on oluline, et kiriku ja riigi suhted püsiksid selgelt lahus. Selleks, et oleks tagatud usuline sallivus ja suudaksime vältida pingete eskaleerumist ühiskonnas. Ent praegune siseministri ettepanek loob pretsedendi, mis seab need põhimõtted kahtluse alla,” nentis Kõlvart. “Just selline ettepanek – Eestis tegutseva Moskva Patriarhaadi õigeusukiriku tegevuse kriminaliseerimine -, võib viia meie ühiskonna lõhestumiseni. Ja see on ohtlik praegusel ajal, mil peaksime vastupidiselt just ühtsust näitama ja kokku hoidma. Ka lähiajaloost teame, et pärast nii traagilist ja maailma muutnud sündmust nagu 11. septembri terrorirünnak, ei suletud Ameerika Ühendriikides mošeesid, sest religioon aitas ühiskonda liita. Seega peab tsiviliseeritud ühiskond alati otsima tasakaalu kodanike vabaduste ja riikliku siseturvalisuse vahel. Meie kohustus on kaitsta nii oma kodanike turvalisust, kuid ka nende põhiõigusi ja vabadusi.”

11 kommentaari
  1. Soo 1 kuu ago
    Reply

    Miks meil on küll nii vilets valitsus et mõtleb välja igasuguseid totrusi Milles on süüdi paljurahvuselised vene keelt kõnelevad usklikud. Miks õhutatakse vihavaenu mis võib meile kätte maksta. Vaesus aina kasvab ja kas selle versiooniga tahetakse ka ässitamist jätkata.

    • Kas teate, jaak? 1 kuu ago

      Vene võimud panid Jaani kiriku üldse kinni, ime et nad seda veel õhku ei lasknud. Putini poiste toimetamisi silmas pidades polnuks see välistatud. Teiesugused hõljuvad mõistagi teistsuguses infoväljas, olge tee neetud….

    • Bogdan 1 kuu ago

      Aeg on kolima hakata.

  2. Jaak 1 kuu ago
    Reply

    Üks rumal otsus järgneb teisele meie valitsuse poolt.meil on nii palju tarku inimesi miks neid küll valitsusse ei jätkunud.Enne koroonat käisi Peterburis eestikeelses kirikus kus pastor oli ka eestlane. Kirikus oli umbes 200 eestlast. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi sest inimesed pole süüdi selles mis toimub.

    • Eluvaatleja 1 kuu ago

      “Kas teate Jaak?” pseudonüümi alt kommenteerinule teadmiseks, et pole vaja valetada. Valel on teatavasti lühikesed jalad. Peterburi Jaani kirikut pole keegi kinni pannud, kui just mitte enam kui sajandi taguseid omaaegseid riigikukutajaid silmas pidada, kes muideks ka siinsete separatistidega rahvusvahelise õiguse mõistes kurioose Tartu rahu sõlmisid. Kurioose eelkõige seetõttu, et mõlemad lepinguosalisel puudus selle dokumendi allakirjutamise hetkel igasugune selliste rahvusvaheliste lepingute sõlmimist eeldav rahvusvaheline tunnustus ja tegemist oli sisuliselt omavahel neile veel mitte ainsamagi seaduse järgi kuulunud maid ja varasid jagavate kaakidega. Seda siis vahemärkusena neile kes väga armastavad Tartu rahust kui ilmtingimata ajas ja ruumis juriidiliselt millekski siduvast rääkida. Aga nüüd tagasi Jaani kiriku juurde, mis tegutseb ja õitseb ega tea midagi oma väidetavast sulgemisest, on avatud kõigile huvilistele ning korraldab endiselt oma koguduse liikmetele kirikuhoones regulaarselt jumalateenistusi, ehk teeb kõike seda, mida üks kultuseasutus tegema peabki. Lähemat infot kõige selle kohta võib lugeda aga igaüks soovi korral juba ise kiriku kodulehelt https://janikirik.ru/. Nii, et veelkord – lõpeta valetamine ja palveta parem hinge rahustuseks ja päästmiseks, sest Jumala poole pöörduda pole kunagi hilja, olgu siis varasem patu- ja valedekoorem ka kui suur tahes!

  3. Eve 1 kuu ago
    Reply

    Edgar Savusaar oli parim linnapea aga pidi taluma tagakiusamist alatute inimeste poolt.Kõlvart oli ka tubli linnapea ametis aga teda oli kergem lahkuma sundida ametist. Ja nüüd jäid ette vene keelt kõnelevad usklikud. Kogu aeg mõeldajse välja igasuguseid totraid otsuseid.

  4. Jurakas 1 kuu ago
    Reply

    Antud juhul tuleb esimesena terroristika tunnistada sots-kommunist Läänemets ise!
    .
    Sams igati loogiline – sotsid ja kommud on ammustest aegadest alates kirikuid ja kirikutegelasi vihanud. Võimalusel kirikuid hävitades ja kirikuteenreid tappes.

  5. Ohoo 1 kuu ago
    Reply

    Käib venelaste ässitamine seestpoolt ja väljaspoolt ja kui meile tuleb hävitav sõda on süüdi meie ässitajad.

  6. Eluvaatleja 1 kuu ago
    Reply

    Eks seda oli tegelikult ette aimata juba ammu. Kui mitte üksnes terves Eestis vaid isegi Keskerakonnas leidus vaid üks sirge seljaga poliitik Edgar Savisaare näol, kes juba 2014 aastal Ukrainas toimunud lääneriikide poolt aktiivselt toetatud põhiseadusvastast relvastatud riigipööret julges avalikult sellisena ka käsitleda, siis pole midagi imestada nii juba mainitud Ukrainas nagu ka meil siin toimuva üle. Tegemist on lihtsalt asjade loomuliku kuluga kui need juba teatud suunda kulgema on pandud ja kedagi vajadusel ka pidurit tõmbamas pole. Sellisel juhul saab see kulg üksnes intensiivistuda, kui just kusagil mõnd müüri kogemata ette ei juhtu jääma, mis siis selle ilmselt juba ammu kontrollimatu iseloomu omandanud liikumise paraku küll juba suure paugu ja üleüldise ühiskondliku vapustusega peataks.

  7. Sergei. 1 kuu ago
    Reply

    Minu arust on agressor NATO blokk- kes korraldas ajupesu, seejärel rahastas verist riigipööret. Viimane küll korruptsiooniga võitluse nime all jne. Seejärel tormati ju neile kallale , kes polnud riigipöördega nõus- saite mis tahtsite.
    Peale teist maailmasõda on just praegused kupjad korraldanud paarkümmend sõda- muid konflikte veel pealekauba.
    Mis vahenditega ja viisil Jugoslaavia hävitamine, Iraagis , Süürias , Liibüas- Pole ka Uusjumala maa poliitikud sellega nõus, mille on nende endi koduma korda saatnud
    Aga kui nüüd keegi lubas viimase konflikti lõpetada ,siis uuskupjad ja tallalakkujad pistsid ruigama.
    On nii noori, kui ka vanu kodanikke, kes nii tunnevad- aga nad peavad olema vagurad, sest repressioonid toimuvad ka Eestis . Ameerika Ühendriigid on tõestanud – et seisavad oponendi riigi kodanike liba õiguste eest ainult siis kui nad saavad oma oponenti hävitada ( Tsihanovskaja või Navalnõi- küll neid veeti ja rahastati. Kui aga midagi oma sõprade – kaabakate riigis midagi toimub siis see vaikitakse maha !!!!!!!!!!!!! – tõendid !!!!!!!
    See , et nii kirjutan on just teie tegemata tegevuse tõttu sündinud SITAVARESED.
    Asju tuleb lahendada, aga mitte suud kinni toppida SITAVARESED.
    Või Venemaa agressioon – kas ma pean pealt vaatama, kui mõnda naist vägistatakse, või kedagi pekstakse.
    Lubas ju see juudiniru sõja lõpetada ja sai ukrainlastelt- venelastelt 73 % hääli- aga kus – ei allunud natsid ja kogu lääne blokk kallistas ja musitas ja muudkui ässitas- läkski teine libedale ( kergema vastupanu teed). Raha eest käisid ka Hollivuudi kuulsused kätlemas- üks aga keeldus ja paljastus tegelik nägu …….
    Pole see lääs midagi tsiviliseeritud- kõi sajandid läbi ajaloo on ainult sõdu korraldanud – väidetavalt mingi Inglise lord olevat öelnud-: kuidagi igav on elada- keegi ei sõdi Venemaaga.
    Jäledad loomad olete – Olen tõendanud , et ei tule teist keegi ringkaitsest välja ka oma kaasmaalaste asjakestes- KUNI RIIGIPEANI KÕIK SIRAVARESED !!!

  8. Jakob Hurt 1 kuu ago
    Reply

    Vene sõjakurjategijate käekiri on teada, see on muutumatu. Peterburi eesti koguduse Jaani kiriku panid nad kinni, Eesti seltsi samuti – milliseid tõendeid veel peaks vaja minema, et tõendada selle režiini inimvihkajalikku olemust?
    Kõlvarti poistel, kes tulnud kõrvalt või mõrvalt, neil on toimuvast muidugi teistsugune arusaam.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.