Opositsioon algatas linnapea Jevgeni Ossinovski umbusaldamise

Kalle Klandorf

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni 39 saadikut esitasid neljapäeval umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile, tuues põhjuseks linnapea valimistel salajaste valimiste printsiibi eiramise, mistõttu oli võimalik volinikke mõjutada ja survestada. 

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kalle Klandorfi sõnul rikuti möödunud pühapäeval Tallinna linnapea valimistel valimiste üht keskset põhimõtet – salajasuse printsiipi. „Linnapea valimiste hääletuse kolmas voor ei olnud salajane, sest neli fraktsiooni kasutasid hääletusel koodi, et tuvastada, kas nende liikmed hääletasid vastavalt kokkuleppele,“ ütles Klandorf. Ta lisas, et seetõttu ei pea umbusaldusele alla kirjutanud Tallinna linnavolikogu liikmed võimalikuks Jevgeni Ossinovski jätkamist Tallinna linnapeana.

„Valimised peavad olema vabad, mis tähendab, et hääletada peab saama ilma surveta ja takistusteta oma vaba tahte kohaselt. Valimised peavad olema kindlasti salajased ja saadik peab saama teostada vaba mandaati. Tõendid nende põhimõtete rikkumisest on selged, ilmsed ja ümberlükkamatud. Kolmanda hääletusvooru sedelite vaatlusest järeldub, et neli võimuliidu erakonda on hääletusel kasutanud valimissedelite märgistamist, et aru saada, kuidas nende fraktsioonide liikmed hääletavad. Nii tekitati võimalus volinikke hääletusvoorude vaheaegadel mõjutada,“ lausus Keskerakonna fraktsiooni esimees.

„Iga hääletusega oli häälte arv erinev, mis viitab volinike mõjutamisele ja survestamisele. Kui oleks toimunud ka neljas voor, oleks sisuliselt juba saanud tuvastada linnapeakandidaadi Jevgeni Ossinovski poolt mittehääletanud isikuid. On mitmeid teateid ja tõendeid sellest, et saadikud ka pildistasid pühapäevasel hääletusel oma hääletussedeleid,“ rääkis Klandorf

Ta lisas, et  vabariigi valimiskomisjon on viimati 2023. aastal toonitanud, et valimissedeli pildistamine ja selle pildi levitamine rikub valimiste salajasuse põhimõtet ja võimaldab inimesi survestada. „Antud juhtumi põhjal saab paralleele tõmmata diktatuuririikides toimuvate valimistega, kus tulemuse saavutamiseks ei häbeneta kasutada ka kõige räpasemaid võtteid,“ sõnas Klandorf.

„Eeltoodu põhjal taunivad allakirjutanud salajaste valimiste printsiibi eiramist. Selliselt valitud linnapeal pole usaldust Tallinna linnavolikogus ega ka Tallinna elanike silmis. Sedamoodi tegevus õõnestab linnaelanike usaldust Tallinna linna vastu. Eesti pealinna saab juhtida linnapea, kes on valitud euroopalikke demokraatia põhimõtteid austades. On vastuvõetamatu, et ebaausate võtetega valitud ja sel moel oma positsiooni kindlustav linnapea jätkab Tallinna linnavalitsuses,“ leidis Klandorf.

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski sai pühapäeval Tallinna linnavolikogus linnapea valimisel esimeses hääletusvoorus 38 poolthäält ja ei osutunud valituks. Teises hääletusvoorus sai Ossinovski 39 saadiku toetuse. Alles kolmandal katsel kogus Ossinovski 79 liikmega Tallinna volikogus 41 häält ja osutus valituks.

BNS

4 kommentaari
  1. Klandorfile 4 nädalat ago
    Reply

    https://www.err.ee/1609318806/linnapea-valimisel-osalemata-jatnud-keskerakondlased-voisid-kaotada-kaebeoiguse

    Linna volikogu liige pole suutnud isegi eesti keeles kirjutada :
    TALINNA LINNAVOLIKOGU KESKERAKONNA FRAKTSIOONI PÖÖRDUMINE

    hr.Klandorf – soovita …….verelistel vähemalt ametlikud tekstid eesti keeles esitada: IRW:) . Tundub, et koolitus on vajalik eesti keele grammatikast

    TALINNA …………

    See ei ole Gansalinna ega Talina ega …..

    See on Eestimaa , Tallinn ja avaliku elu tegelinski , kes selle avalduse esitas

    • Almar Glustsenko 3 nädalat ago

      Kasetohman. Mis sa targutad? Ja kes sa üldse oled? Miis on sjiinu njimi, haudujuduu?
      ….
      Kui sa kavatsed nende, 770 000 000 euro eest Saksamaale veetud rauamaagist tehtava, Jevgeni Ossinovski ja Lauri Läänemetsa poolt Narva rindele sõdima viia mõeldud 25666 tanki ees siia sõdima sõita, mille eest Oleg Ossinovski, Alisher Usmanoviga seda äri ajades
      ….
      (usutlus Oleg “Oligarhovish” Ossinovskiga, ETV, sari Impulss, mäletatavsti 14/33),
      ….
      vähemalt 77 000 000 eurot vahelt tegi ja otsustas poliitikas dum-dumi poja kuhugile osta, nagu nutuvabamüüri Olümpialane Sõõrumaa, koos oma võlausaldajast Haapsalu raudtee “RauaRoobertiga” ajasid ka Savisaare Valimisliidule kilekotte tasku (näiteks illu-Lallile), lootes, et valijad kannatavad pildikastist kuulata ka nende sotsiaalselt seosetut pläma ilma seepeale käimlasse jooksmata,
      ….
      siis arvesta, et võid kogemata roomikute vilinal siit mööda, otse Beijingini põrutada ja seal oma tankiarmeega kärsata, Ungern Sternbergi miljonite järglaste all.
      ….
      Sest Mingit Taani ristilippu meie Lindanisa taevas unes näinud juudaste Tallinnat siin pole, ega Maarjamäed, kust juudas vahepeal oma ullistatavaid Kuu(peal)salu ugri talupoegi oma valgel laeval Krimmi meelitas. Siin on marjamägi, Kaleva ja suviti siin kalal käivate talupoegade kalahoidlaga Lindanisa mägi.

  2. Nojah 3 nädalat ago
    Reply

    Tallinnal on seni vedanud sest parimad linnapead olid Savisaar ja Kõlvart. Aga eks kogu aeg on tahetud pealinn üle võtta ja eriti praegu kus Tallinna raha tahetakse ka saata sinna et sõda kauem kestaks , endale au ja kuulsust võita ja oma rahvas vaesusesse jätta. Maaimas ei muutu midagi vaatamata nende püüdlustele aga oma rahvas vaesub, majandus langeb jne, Valitsus on valitud ikka selleks et oma rahva eest hoolitseda.

  3. Almar Glustsenko 3 nädalat ago
    Reply

    Kohtunik Kalle.
    ….
    Kas te, kõik tipp-poliitikud, tunnistate selle salajasest hääletusest kõigest hingest ja kümne küünega kinnihoidjatena, et olete absoluutselt kõik kurjategijad ning, et ka meie, valijad oleme teie poolt sunnitud seda jätkuvalt olema? Et ei teie ega meie ei tohi siiani justkui tunnistada, kes on meie parim valik valijana ja vastavalt valitavana.
    ….
    Milleks? Selleks, et keegi ei saaks nõuda mingit vastutust ja keegi ei saaks ka seda lubada. Sa ikka saad aru, et see poliitiline valimissüsteem on absoluutne 800-aastase jätkuva võõranastamise jätkumise tagamise süsteem? Ma Särgavaga vesteldes juba adusin, et ka tema on õnneks juba valmis niisuguses suunas mõtlema. On taluperenaine ja tegelikult ka loodusloomuliku talutütremõistusega. Mh?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.