Keskerakonna fraktsioon küsib õiguskantslerilt, kas opositsiooni tasalülitamine on põhiseaduspärane

Anastassia Kovalenko-Kõlvart. FOTO: Erik Peinar / Riigikogu

Eelmisel istunginädalal otsustasid koalitsiooni kuuluvad erakonnad ja Riigikogu juhatus võtta opositsioonilt ära parlamentaarse demokraatia instrumendid ning seetõttu soovib Keskerakonna fraktsioon õiguskantsleri hinnangut sellele, ütles õiguskomisjoni aseesimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

“Õiguskantsler on rõhutanud, et sadade muudatusettepanekute esitamine, pikkade kõnede pidamine ja vaheaegade võtmine on oluline valijate eest seismise vahend,” lausus Anastassia Kovalenko-Kõlvart. “Läbi selle seistakse mõne konkreetse, suurte majanduslike mõjudega või muul põhjusel esindatavale valijarühmale kõvasti korda mineva eelnõu vastu. Õiguskantsleri sõnul obstruktsiooni ei saa, ei tohi ega ole vaja keelata, kuna see on parlamentarismi osa. Obstruktsioonid konkreetsete eelnõude vastu on alati olnud ning see on andnud võimaluse kas jõuda koalitsiooniga kokkulepeteni või näidata valijatele, et nende huvide eest on seistud.”

“Täna tekib kahtlus, et koalitsioon soovib sellisel viisil, ilma sisulise debati ja muudatusettepanekute menetluseta, läbi suruda kõik ebapopulaarsed ja läbimõtlemata eelnõud. Olgu selleks kas automaks, suhkrumaks, trahvide ja riigilõivude mitmekordne suurendamine või miskit muud sarnast. Seetõttu on oluline saada sellisele koalitsiooni käitumisele nii õiguslik kui ka moraalne hinnang,” lisas ta.

Anastassia Kovalenko-Kõlvarti sõnul on Keskerakonna fraktsioon seisukohal, et Riigikogu juhatus on opositsiooni tegevust piirates eksinud mitmete põhiseadusest tulenevate printsiipide vastu. “Põhiseadusest tuleneb mandaadi teostamise võimaluste võrdsuse nõue ehk Riigikogu liikmeid on keelatud ebavõrdselt kohelda neile kuuluva mandaadi teostamisel. Samuti tuleneb põhiseadusest parlamendivähemuse kaitse nõue,” märkis Keskerakonna saadik.

Anastassia Kovalenko-Kõlvart märkis, et põhiseaduse kommenteeritud väljaanne ütleb, et Riigikogu liige ei esinda üksnes oma valijate või valimisringkonna huve, vaid ta teostab riigivõimu kogu rahva esindajana. “Käesolevat peavad meeles pidama ka Riigikogu juhatuse esindajad, et olukorras, kus nemad piiravad opositsiooni tegevust, lähevad nad tõsiselt vastuollu selle arusaamaga, sest nad tõkestavad korraga suure osa rahva kaasarääkimise võimalust,” rääkis Riigikogu liige.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed annavad tänasel istungil üle õiguskantsler Ülle Madisele arupärimise, milles uurivad, kas Riigikogu juhatuse ja koalitsiooni otsus piirata täiskogu istungitel vaheaegade võtmist on põhiseadusega kooskõlas.

5 kommentaari
 1. On ikka 4 nädalat ago
  Reply

  Me ju sedapisi tahame!

 2. Nojah. 4 nädalat ago
  Reply

  Eesti pole demokraatlik riik Reformierakondlased teevad mida tahavad Nad on osanud allutada oma tahtele peavoolumeedia ja õigusmõistmise. Ilves oli väga kaua nende president. Kui palju halba nad on teinud oma valesppdistustega tublidele poliitikutele et neid ära koristada teelt võimule. Ja nüüd need maksud mis teevad meie rahva vaesimaks. Ja siis veel maksumaksja raha andmine et sõda ikka kestaks aga mitte midagi ei muutu maaolmas ja see on nagu tilk merre. Nii haaratud ollakse sõjast et unustatakse ära milleks on vaöitsus valitud. Väga kahju on inimestest aga neid peavad aitama rikkad riigid ja võtma põgenikke vastu aga meie vajame ise abi.

 3. Soo 4 nädalat ago
  Reply

  Paistab et tahetakse meile ka sõda ja tapatalguid ega muidu ei käi ässitamine. Putin võib kätte maksta kas te seda tahate või. Putin juba enne sõda hoiatas et NATO ei liiguks Venemaale lähedale. Aga ehk sõda polekski kui Ukrainal oleks mõni teine president ja USA-s samuti. Oleks ässitamised ära jäänud ja kõik oleks samaks jäänut Meie poliitikud ei saa midagi muuta aga häda võivad küll meile kaela tuua. Putini kättemaksu pole vaja provotseerida.

 4. Rinkus 4 nädalat ago
  Reply

  Valitseva klike ülesanne on korralda KE läbikukkumine kohalikel valimistel Tallinnas. Siin on tööriistaks A. Petersoni eeluurimisvangistuses pidamine valimiste ajal. Vahepeal võib lausa välja lasta, et saaks teha omale kampaaniat Tallinnas ja laiemalt. Aga enne valimisi eeluurimisvangistusse. Protestihääli tuleb robinal ja suuresti KE poolehoidjatelt.

 5. Kui 4 nädalat ago
  Reply

  2/3 rahvast tahab et teda nöögitaks, siis rahvas oma tahtmise sai.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.