Lauri Laats: pangamaks vähendaks oluliselt riigieelarve miinust ja elavdaks majandust

Lauri Laats

Sajad miljonid eurod on ühe seaduseelnõu kaugusel, kuid selle asemel, et ühiskonnale aktsepteeritaval moel riigieelarve miinust katta, ajab Vabariigi Valitsus käe maksutõusudest kurnatud inimeste taskutesse, ütleb Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats.

“Uudised rekordkasumeid teenivatest pankadest on muutunud regulaarseteks, kuid Reformierakonna juhitav valitsus vaatab sellest mööda ja hoidub panku ajutiselt maksustamast,” lausus Lauri Laats. “Eesti krediidiasutuste kogukasum oli esimeses kvartalis 444 miljonit eurot, mis on võrreldes aasta taguse ajaga kaks korda suurem. Rekordtulu põhjuseks ei ole erakordsed töötulemused, vaid enamjaolt on see tingitud euribori tõusust ja selle on maksnud kinni Eesti inimesed. Õiglane oleks, kui osa sellest kasumist tuleks ühiskonda tagasi ning laekuva raha saaks suunata majanduse elavdamisse.”

Lauri Laatsi sõnul on tänase valitsuse tegevuse ajal suurenenud ebavõrdsus – 60 protsenti varadest kuulub 10 protsendile eestimaalastele ja see tendents paraku suureneb. “Valitsuse tegevus eelarveaukude lappimisel on äärmiselt veider. Üksteise võidu pakutakse välja erinevaid maksulahendusi ja kärpeid, mille tulemusel halveneks inimeste toimetulek, kuid mingil kummalisel põhjusel ei taheta raha võtta sealt, kus seda ilmselgelt on. Tagatipuks teeb Reformierakonna tulumaksureform rahalise kingituse jõukamale ühiskonnakihile. Näiteks 1200 eurot kuus teeniv inimene võidab sellest kuus senti kuus, kuid 2500-eurose palgaga inimene saab preemiaks 106 eurot,” rääkis Keskerakonna aseesimees.

Lauri Laats tõi välja, et Leedus ja Lätis ei ole kehtestatud pangamaks riigi majandusnäitajaid halvendanud ning ükski finantsasutus ei ole sel põhjusel tegevust lõpetanud. “Rahandusminister tahab jooksvate kulude katmiseks laenu võtta, Eesti 200 juht soovib teha jõhkraid kärpeid, sotsid aga kehtestada riigikaitsemaksu – enne neid inimeste toimetulekut ja riigi konkurentsivõimet vähendavaid samme tuleb kehtestada pangamaks. Vastav eelnõu on neljapäeval Riigikogus esimesel lugemisel ja kui saadikutel on tõsine soov riigi rahandus korda teha, siis tuleb sellega kiirendatud tempos edasi liikuda,” märkis ta.

Pankade kasumi maksu kehtestamine aitaks elavdada majandust

Vaid ühe seaduseelnõu vastuvõtmisega võiks riik saada sadu miljoneid eurosid, kuid selle asemel, et eelarvepuudujääki inimestele valutult katta, ulatab valitsus maksude tõstmisega rahva taskusse, rõhutas riigikogu esimees Lauri Laats.

«Pankade rekordkasumite uudised on muutunud regulaarseks, kuid reformierakondlik valitsus pigistab toimuvale silmad kinni ja hoidub pangamaksu kehtestamisest. Eestis tegutsevate pankade kogukasum ulatus tänavu esimeses kvartalis 444 miljoni euroni, mis on kaks korda enam kui mullu samal perioodil. Põhjus, miks pankade kasum lööb kõiki rekordeid, ei ole nende töö silmapaistvad tulemused, vaid elanike poolt makstava euribori määra tõus. Oleks aus, kui osa pankade kasumist suunataks Eesti majanduse elavdamiseks ja seeläbi rahvale tagasi,“ ütles Laats.

Laatsi hinnangul on praeguse valitsuse poliitika tulemuseks olnud ebavõrdsuse kasv – 60% rahvuslikust rikkusest kuulub Eestis 10%-le elanikkonnast ning see trend kogub üha hoogu. “See, kuidas valitsus püüab eelarveauke toppida, on pehmelt öeldes kummaline. Tõstetakse olemasolevaid makse ja kehtestatakse uusi, muutes inimeste olukorra hullemaks, kuid valitsus ei taha millegipärast võtta raha sealt, kus see on. Pealekauba saab reformierakondlasest plaanitav tulumaksusüsteemi muudatus kingitus kõige jõukamatele elanikkonnakihtidele. Näiteks 1200 eurot kuus teeniv inimene saab sellest reformist kasu 6 senti kuus, 2500 eurot teeniv inimene aga 106 eurot kuus rohkem,“ selgitas Laats.

Ta märkis, et Leedus ja Lätis ei toonud pankade kasumimaksu kehtestamine kaasa majandusnäitajate halvenemist ning tegevust ei lõpetanud ükski finantsasutus. «Rahandusminister soovib võtta jooksvate kulude katteks laenu, Eesti 200 esimees teeb ettepaneku riigikulutusi oluliselt kärpida, sotsiaaldemokraadid soovivad kehtestada riigikaitsemaksu, kuid enne nende sammude astumist, mis toob kaasa inimeste olukorra halvenemisel on vaja kehtestada kasumimaks pangad. Vastav seaduseelnõu läbib neljapäeval riigikogus esimese lugemise ja kui saadikud on tõesti mures riigi rahalise olukorra pärast, siis peaksid nad selle algatuse vastuvõtmisega kiirustama,“ ütles Laats.

3 kommentaari
  1. Eve 3 nädalat ago
    Reply

    Lauri Laatsil on alati õigus, ta on väga tark ja hooliv poliitik, Kui selliseid oleks rokem siis me ei saaks oma elu üle kurta nagu teeme seda praeguse valitsuse ajal. Meie praegune valitsus ei hooli üldse sellest kuidas elab Eestimaa rahvas ja neil on muud huvid. Mõtlevad välja üha uusi makse aga see ei tee meie rahva elu paremaks vaid palju hullemaks.

    • Tarkad mehed 3 nädalat ago

      Kõigepealt tuleks pooled ministrid minema peksta. Neid asutusi saaks vähendada poole peale. Ja raha küllaga!

  2. Eluvaatleja 3 nädalat ago
    Reply

    See jutt võib ju pealtnäha isegi õige olla, kuid majandust tuleks vaadata siiski tervikuna ja seda veel lahutamatu osana riigi ülejäänud poliitikatest mitte üksnes hetkesituatsioonist lähtudes vaid palju kaugemale ulatuvas ajalises perspektiivis. Muidu võib juhtuda, et kui mitte isegi meie, siis näiteks meie uued südamesõbrad Ukrainas söövad selle pankadelt korjatud raha lihtsalt hetkega ära, on neid seal järel ju ikka veel umbes 20 miljonit ja meie majandus kukub koos meie peamiste välispartnerite omaga sünkroonis varasemast veelgi kiiremini ilma, et siis lõpuks enam midagi maksustada olekski, kui selleks isegi erakondade ülese konsensuse peaksime leidma. Seega kas pole mitte juba viimane aeg hakata tegelema majanduslanguse põhjustega või siis neile vähemalt tähelepanu juhtima, mitte jätkata vanas vaimus kosmeetiliste pisiparandustega, samal ajal neilt naiivselt mingit majandusimet lootes!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.