Keskerakond: Riigikogu avaldus õigeusu kiriku tegevuse kohta piirab 150 000 inimese usuvabadust

Nevski katedraal 1930-ndatel

Keskerakonna fraktsioon ei toetanud Riigikogu avaldust, mis puudutab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku tegevust, sest see piirab 150 000 inimese usuvabadust ja toob kaasa pingete eskaleerumise ühiskonnas, ütles fraktsiooni esimees Lauri Laats.

“Taunime patriarh Kirilli Venemaa sõjategevust toetavaid avaldusi ja peame tema sõnavõtte kahetsusväärseteks. Ka Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik on teatanud, et nad ei toeta patriarh Kirilli juhtimisel vastu võetud avaldust pühast sõjast Ukraina ja satanismi mõju all oleva läänemaailma vastu, samuti ei aktsepteerita “Vene maailma” ideed. Sõnavõtud pühast sõjast ja Ukraina liitmisest Venemaaga on vastuvõetamatud,” kinnitas Lauri Laats. “Samas leiame, et Riigikogus vastu võetud avaldus ei aita olukorra lahendamisele kaasa ja vaid süvendab lõhet ühiskonnas. Siseminister Lauri Läänemets tahab lõpetada vene õigeusu kiriku tegevuse Eestis, kui ei katkestata sidemeid Moskva Patriarhaadiga. Kujunenud olukorras tuleb otsida tasakaalu ja konsensust, kuid praegu kasutab riik kiirustades oma jõupositsiooni.”

Saadik lisas, et siseministri tegevus on pealiskaudne ega võta arvesse kiriku tegevuse üksikasju. “Vene õigeusu kirik Eestis ei saa katkestada kanoonilisi ja sakraalseid sidemeid ning riik ei tohi neid sidemeid reguleerida, kuna see on usuvabaduse küsimus. Kiriku esindajad on avatud dialoogiks ja kompromissideks ning valmis tegema koostööd nii Eesti riigi kui ka Riigikogu fraktsioonidega. Usk ei ole elekter, mida saab nuppu lülitades kohale kutsuda. See on üks nendest inimeseksolemise aspektidest, mida on püütud mõtestada juba tuhandeid aastaid. Usu abil saab teha palju head, kuid usk pole kaitstud ärakasutamise eest halbade kavatsuste elluviimisel,” rääkis Lauri Laats.

Keskerakonna aseesimehe sõnul ei saa avalduse eestvedajad paraku aru, et nende tegevus puudutab otseselt kõiki neid inimesi, kes on leidnud tee usu juurde ning sealjuures aru saanud, et õigeusk on nende jaoks see õige usk. “Mõistagi on igaühe suhe religiooniga erinev, kuid see ei vähenda tõsiasja, et avaldusega märgistatakse õigeusklikud Eestis selle eest, mida teeb kirikupea Venemaal,” märkis Lauri Laats.

8 kommentaari
  1. Eve 2 nädalat ago
    Reply

    Taevas tule appi. jumal karista neid alatuid ja julmi inimesi kes tahavad kiriku sulgeda.

    • Jurakas 2 nädalat ago

      Nii, nagu Ukraina õigeusukiriku varasid röövima ja maha parseldama hakkas, nii neil asjad ka peesse minema hakkasid. Nii rindel kui ka igal pool mujal.
      S.t. et Jumal juba hakkas neid karistama.
      Lihtsalt aja küsimus, millal Jumal ka Eesti kirikukiusajatega sama teeb.
      PS. Need kirikud, kus sodomiite-pederaste normaalseteks (mitte kurjategijateks) peetakse, on Kuradi “kirikud”. K.a. luterikirikud.

    • On Eesti Jumal 2 nädalat ago

      Meil venelasi pole vaja. On olemas KONSTATINOOPOLI KIRIK!

    • J 2 nädalat ago

      Kahjuks on ka Kostantinoopoli kirik sodomiitide-pederastide ja teiste taoliste suhtes liiga leebe.

  2. Jaak 2 nädalat ago
    Reply

    Tuleb lihtsalt uus patriarh leida aga kirikut sulgeda ei tohi.Aga meie vlitsus vajab küll vahetust sest elu veereb suure kiiruga allamäge ja vaesus aina kasvab.Aga tegelikult meil peaks olema sõnavabadus..

  3. Nojah 2 nädalat ago
    Reply

    Need inimesed kes Jumalat usuvad on head inimesed ja ma ei kujuta ette kui raskeks nende elu läheb kui nad ei saa kirikus palvetada. Kas siseministril siis tõesti pole sellist tegevust mis eestimaalastele head teeks. Üldse tahaks teada midagi positiivset mida on praegused ministrid teinud eestimaalaste heaks.Mina ei tea midagi.Kõik läheb vaid halvemaks. Iga riigi valitsus peaks hoolitsema oma rahva heaolu eest ja ise otsustama mis tema rahvale hea on ning mitte ootama käske mujalt.Aga kahjuks oleme jälle liidus ja mitte iseseisvad.

  4. Eluvaatleja 2 nädalat ago
    Reply

    Eks usklikud ja neid ühendavad kogudused ole ikka läbi aegade sattunud võimude pimeda viha ja kättemaksuhimu ohvriks ja pidanud end repressioonide hirmus peitma või isegi oma usku maha salgama, kuid lohutuseks olgu öeldud, et alati on sellistel juhtudel jäänud kaotajaks võimud ja riik mitte usk ega kirik ning vaevalt seekordki need asjad kuidagi teisiti olema saavad varugem vaid kannatust ja aidakem seni parem Jumalal hoolitseda, et vaimust pimedad taas rutem nägijaiks saaksid.

  5. Jaak 2 nädalat ago
    Reply

    Parandan vea peab olema valitsus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.