Keskerakond ja EKRE umbusaldavad majandusminister Tiit Riisalo

Riigikogu istungitesaal. Foto: Riigikogu

Riigikogu Eesti Keskerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioonid esitavad täna umbusaldusavalduse majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalole, kes ei ole suutnud toime tulla majanduslanguse pidurdamisega ning kelle otsuste seos Eesti 200 sponsoritega nagu Bolt heidavad negatiivset varju kogu valdkonna juhtimise aususele.

“Eesti on olnud kolmandat aastat majanduslanguses ning kukkumine on olnud Euroopa Liidu sügavaim. Eesti eksport langes möödunud aastal viiendiku võrra, see tendents ei ole veel peatunud. Käesoleval aastal on Eesti ainus Balti riik, kus majandus ei kasva, kuid kasvavad hinnad. Minister on koostanud presentatsiooni Eesti majanduskasvu plaanide kohta, kuid ei ole astunud ühtegi sammu, mis selle majanduskasvu plaani toetaks,” ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Lisaks suutmatusele pakkuda majanduskriisis toimivaid lahendusi, tõusid hiljuti ka kahtlused seoses ettevõtete lobitöö ning majandusministeeriumi ametnike ja Eesti 200 poliitikute käitumisega. “Ettevõtjate tegutsemine oma huvide kaitsel on igati normaalne osa igapäevasest majandustegevusest demokraatlikus riigis, kuid selline tegevus peab toimuma avatult. Otsuste tegemise läbipaistmatus ning nende otsuste seos Eesti 200 sponsoritega nagu Bolt heidavad negatiivset varju kogu valdkonna juhtimise aususele,” selgitas Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Martin Helme sõnul kavandab valitsus sadade miljonite ulatuses kärpeid ning samal ajal ka uusi makse, kuid nende tegevusel puudub mõjude analüüs. “Riigi majanduspoliitika, mille eest vastutab minister Tiit Riisalo, ei põhine majandusteaduslikul lähenemisel, selle asemel toimub vaid poliitiline reageerimine üksikutele olukordadele,” nentis Martin Helme. “Hinnatõusu, majanduslanguse, ettevõtete sulgemise ning koondamiste perioodil on minister teatanud töötutoetuste kaotamisest. Nii ohustatakse kümnete tuhandete inimeste toimetulekut, vähendatakse nende võimalusi leida uus töö ning viiakse nad vaesusriski.”

Martin Helme tõi välja, et minister Riisalo haldusalas on veel arvukalt probleeme: tema ametiajal on toimunud tõsised andmelekked geenitestidega tegelevast ettevõttest Asper Biogene ja apteegiketist Apotheka. “Lisaks tõi minister riigile üle 800 000 euro kahju, kui otsustas lõpetada koostöö Ukrainaga riikliku mobiilirakenduse mRiik arendamisel, et sama protsessiga uuesti alustada. Neid asjaolusid arvesse võttes on raske usaldada m-valimiste arendamist minister Riisalo juhtimisel. Personaalse riigi arendamise asemel, mis säästaks raha, päästaks elusid ja tõstaks Eesti digiriigi mainet, on toimunud vaid pika plaani koostamine koostöös Eesti 200 sponsoritega,” rääkis Martin Helme.

3 kommentaari
  1. Jaak 2 kuud ago
    Reply

    Kõik on õige aga kas see ka läbi läheb sest ministri poolt nupule vajutajaid on rohkem. vajuta aga ja raha tuleb aga kuidas ministri tegematajätmine meie rahvale mõjub neid ei huvita ning majanduslangus neid ei häiri. Peamiselt ekrelased ja keskerakondlased on mures meie riigi ja rahva saatuse pärast mis halveneb järjest.

  2. Eve 2 kuud ago
    Reply

    Aga ehk ministrid ei tegutsegi oma tahtmist mööda ja neid survestatakse ka. Kõige tähtsamad käskijad on peaminister koos oma nõuandjatega. meie maksumaksja raha läheb suures ulatuses ukrainale mis maailmas midagi ei muuda on nagu tilk merre ja meil tõstetakse vaid makse mille tagajärjel inimesed vaesuvad ja majandus langeb. valitsus on ikka selleks et hoolitseda oma rahva heaolu eest.. Keegi ei tohiks väljastpoolt sekkuda. . Meie peaminister ei hooli üldse oma ravast aga käib mujalt kuulsust hankimas ehkki saab seda valedel põhjustel aga mitte hea töö eest oma riigis mis peaks olema rema kohustus.

  3. Soo 2 kuud ago
    Reply

    Tervet seda valitsust tuleb umbusaldada. Nad on nii haaratud Ukraina sõjast et unustavad oma rahva ära. Ainult et nende tegevuse tõttu ei muutu midagi seal aga meile võib sõja tuua . seda tegevust nad kasutavad nagu õigustuseks jättes kõrvale kohustused oma rahva heaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.