Andrei Korobeinik: valitsuse plaan võtta raha pensionäridelt on vastutustundetu

Andrei Korobeinik. FOTO: Erik Peinar / Riigikogu

Keskerakonna fraktsioon ei toeta täna Riigikogus teisel lugemisel olevat eelnõu, mille kohaselt hakkab suur hulk pensionäre tulumaksu maksma ja mis omakorda suurendab eakate vaesusriski. Rahanduskomisjoni liige Andrei Korobeinik ütleb, et Eestis elab 53% penisoniealistest inimestest vaesusriskis ja see näitaja on Euroopa Liidu keskmisest pea kolm korda suurem.

“Sellises olukorras võtta pensionäridelt veelgi rohkem raha ära, on täiesti vastutustundetu. Kui Riigikogu hääletab selle ettepaneku poolt, siis pensionäride toimetulek väheneb veelgi,” nendib Keskerakonna saadik. “Kriisi ajal peab riik aitama just kõige nõrgemaid, praegu võetakse nõrgemate käest hoopis raha ära. Koalitsioonis levib ilmselt arusaam, et kõik eakad elavad sama hästi kui peaministri vanemad.”

Rahanduskomisjoni aseesimehe Andrei Korobeiniku sõnul on pensionide maksustamine vaid üks samm ühiskondliku ebavõrdsuse suurendamise teel. “Ka varasemad valitsuse otsused on võtnud raha just vaesemate käest: käibe- ja tulumaksu tõus avaldavad kõige suuremat mõju väikese sissetulekuga inimestele ning kavandatav automaks on kõige valusam just suurtele peredele ning maainimestele,” märgib ta.

Tulumaksuseaduse muutmise eelnõuga on kavandatud vanaduspensioniikka jõudnud isikute maksuvaba tulu suuruseks 776 eurot kuus, mille tagajärjel külmutatakse see tase aastaks 2025 ning seotakse see summa riigieelarvestrateegiaga. Andrei Korobeiniku sõnul mõjutab muudatus ligi pooli kõigist pensionäridest.

“Järgmisel aastal kehtima hakkav Reformierakonna tulumaksureform soosib jõukamaid inimesi ja näiteks Riigikogu liikmele jääb aastas 450 eurot rohkem kätte. Kui võtta arvesse et keskmine pensionär kaotab tulumaksu rakendamisega umbes 150 eurot aastas, siis võib öelda, et kolm pensionäri maksavad kinni ühe saadiku palgatõusu,” võrdleb Andrei Korobeinik.

6 kommentaari
  1. Rikkad penskarid 2 kuud ago
    Reply

    Rikastega tavapenskar võrdseks tegema nado!

  2. Eluvaatleja 2 kuud ago
    Reply

    Pensionäride maksustamine ei ole iseenesest vale, sest ei tähenda ju pensionäriks olemine veel, et tegemist oleks ilmtingimata puruvaese inimesega nagu on ka pensionide suurused nagu palgadki meil tihti lausa kordades erinevad. Seega küsimus saab olla vaid maksustamise alustes, mitte niipalju selles kas seda üldse teha või mitte. Ja antud juhul näengi ma probleemi pigem selles, et need alused on valitsusel hetkel pehmelt öeldes kaunis valed ja vajaksid kasvõi juba üleüldisest keerulisest majanduslikust ja rahvusvahelisest olukorrast tulenevalt eelnevalt laiemat ühiskondlikku arutelu ja kokkulepet koos paljude teistegi meie riigi ja rahva ees seisvate väljakutsetega. Kui me muidugi ei olegi juba jõudnud taas pöördumatult libiseda “Pätsu-Laidoneri vaikivasse ajastusse”, kus kõik olulised otsused sünnivad vaid kitsas ringis ja omaenda tihti veel kaunis piiratud tarkusest.

  3. Nojah 2 kuud ago
    Reply

    Aga kas on ühtegi asja mida valitsus teeks vastustustundlikult. Mina ei tea,. tean aga seda et sellist valitsust nagu on meil praegu ma ei taha.

  4. Toomas 2 kuud ago
    Reply

    Mis on selles halba kui maksustatakse 1500-5000 euri saavaid pensione. Enamus pensionäre elavad pensionist allpool vaesuspiiri,700euri ja ei kuulu niigi maksustamisele.Tutvuge statistikaameti andmetega. Aga loomulikult kaitseb KE ikka rikkamaid.

  5. Maalt 2 kuud ago
    Reply

    Võiks ikka muretseda selle üle,et miks enamus pensionäre suhtelises vaesuses elab aga mitte selle üle,et rikkamaid 700+ pensione maksustakse.

  6. TATYANA ATANASOVA 2 kuud ago
    Reply

    Kõigi oma rahaliste vajaduste korral võtke ühendust OLESJA PODLESNAJAGA ja leiate oma probleemidele lahendused. Ta aitas mind lihtsalt väikese summaga. Email:olesjapodlesnaja198@gmail.com
    AITÄH

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.