Betina Beškina: sotside ideoloogia on kreenis

Betina Beškina

Sotsid ei ole koalitsioonis olles teinud midagi, et kehtestada astmelist tulumaksu või pankade maksustamist, mis oleks tõeline vasaktsentristlik samm ja leevendaks vähekindlustatute koormust. Tundub, et hoopis sotside, mitte Keskerakonna, poliitiline ideoloogia on kreenis.

Minu väärtuste süsteemis ei leidu õigustust omakasu saavutamise eesmärgil partei vahetamisele. Raske on mõista, kuidas inimesed, kellega on jagatud nii raskemaid hetki kui ka ühise laua taga leiba, keeravad sulle tuimalt selja ja liituvad nendega, keda on viis minutit tagasi ise kritiseerinud. Järsku muutuvad kriitika objektiks pikaaegne koduerakond ja selle liikmed.

Kõige hullem on muidugi, kui sellele kõigele lisaks küüniliselt valetatakse. Kahetsusväärselt valetab ka Vladimir Svet, püüdes Keskerakonda laimates väljuda ebameeldivast “Kellele kuulub Krimm?” olukorrast. Keskerakond ei ole kunagi Ukraina toetamist küsimärgi alla seadnud.

Nüüdne Keskerakonna esimees ja toonane Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart oli üks esimesi Eesti poliitikuid, kes läks 2022. aasta märtsis Ukrainasse, et toetust avaldada, ja see visiit ei jäänud viimaseks. Sõja seitsmendal päeval avati Tallinnas Eesti esimene sõjapõgenike vastuvõtukeskus. Kõlvarti eestvedamisel on Tallinna linn saatnud Ukrainasse humanitaarabi, kiirabiautosid, diiselbusse, generaatoreid, korraldanud sõjakolletest pärit lastele puhkelaagreid jpm.

Kuidas aidata Ukrainat, oli linnavalitsuse kabinetis sage küsimus, aga ausalt öeldes ei mäleta, et abilinnapea Svet oleks nendel aruteludel ülearu aktiivne olnud või ideid pakkunud. Sama meeleheitlik on tema süüdistus, nagu oleks Keskerakond “hakanud ideoloogiliselt nihkuma EKRE poole”. Keskerakonna juhatuse liikmena ei tõstatanud ta kordagi küsimust, et Keskerakonna ideoloogiaga on midagi valesti.

Kuuldes värske ministri väidet, nagu oleks Sotsiaaldemokraatlik Erakond tõusnud juhtivaks vasaktsentristlikuks jõuks, mis seisab solidaarsuse eest, libiseb üle näo vaid mõru muie.

Päriselt? Kolmekordne maksutõus (kergitatakse tulu- ja käibemaksu ning kehtestatakse ettevõtetele kaheprotsendiline tulumaks, mille lõpuks peavad tarbijad katma) lööb kõige haavatavamaid: üksikvanemaid, paljulapselisi, eakaid, puudega inimesi ja suurendab ühiskonna ebavõrdsust.

Lisaks plaanib Reformierakonna, SDE ja Eesti 200 koalitsioon erakorralist kaheprotsendilist tulumaksu, millele ei rakenduks tulumaksuvaba miinimum. See tähendab, et kõik madala sissetulekuga inimesed, ka pensionärid, peaksid seda kaheprotsendilist tulumaksu maksma. Tasub meenutada, et sotside toetusel kaotati maakondlik tasuta ühistransport ja nad on riigikogu hääletustel toetanud automaksu kehtestamist.

Kas see ongi sotsiaaldemokraatide vasaktsentristlik solidaarsus? Selle juures ei ole sotsid koalitsioonis olles teinud mitte midagi, et kehtestada astmelist tulumaksu või pankade maksustamist, mis oleks tõeline vasaktsentristlik samm ja leevendaks vähekindlustatute koormust. Tundub, et hoopis sotside poliitiline ideoloogia on kreenis.

Siiralt valus on vaadata, kuidas üks poliitik loobub oma varem avaldatud põhimõtetest ja asub kõrge ametikoha nimel valetama. Õnneks jääb tõde tõeks, isegi kui seda ei usuta ja vale valeks isegi siis, kui seda usuvad kõik.

5 kommentaari
  1. Eluvaatleja 1 nädal ago
    Reply

    On neil mõõdukatel mingit ideoloogiat kunagi olnudki, peale mõõdukas tuules end selle suunale vastavalt pööramast, kusjuures tugevamat tuult ei talu nad üldse, jooksevad kohe minema! Sotsidel oli Eestis viimati ideoloogia Pätsu ajal kui oldi valmis selle eest vajadusel isegi vangis istuma. Neile sotsidele andis aga nõukogude võim veel viimase surmahoobi ja sellest ajast pole nende võitluslippu enam keegi heisata püüdnudki. Ohutum on ju olla mõõdukas!

  2. Eluvaatleja 1 nädal ago
    Reply

    Aga konkreetselt Svetist rääkides võib temast inimlikus plaanis täiesti aru saada, sest tegelikult lähtub suurem osa inimestest suhetes muu maailma ja liigikaaslastega oma huvidest mitte isiklikust, kui peavad nende vahel valima. Või teab keegi palju neid kes on teie heaks millestki endale olulisest loobunud või pole kohanud elus sõpru, kes teid mingil hetkel reetnud või lihtsalt hätta jätnud on? Või lõpuks, olete ikka kindel, et ise sarnastes olukordades alati teisiti olete käitunud? Inimene üksi ongi kariloomana loomu poolest nõrguke, mistõttu häda algab tegelikult sealt, kus inimkari, olgu siis või mõni erakond, samasugust üksikisikuke omast nõrkus ilmutab selle asemel, et oma nõrgukestele liikmetele ja toetajatele ideoloogilist tuge pakkuda nagu kirik kogudusele seda teeb.

  3. Nojah 1 nädal ago
    Reply

    Sotsid on olnud valitsustes vaid kohatäiteks. Hääli on nad saanud vähe Aga eks totter seadus ühesooliste abielu kohta toob neile hääli juurde ja e-valimised ka. Täiesti mõttetu erakond. sotsid ei hooli vaesematest inimestest ja sõnakuulelikult vajutavad nupule olles nõus igasuguste totrate seadustega mis teevad meie paljud inimesed veelgi vaesemaks. Sotsid pole mitte midagi head teinud, täiesti mõttetu erakond. Ja nüüd on Tallinn ka nende võimu all.ei tea kas vene perekonnanimega linnapea toob vene inimeste hääli juurde või. Ma ei tea midagi mis Ossinovski on teinud meie riigi heaks isegi olles liidus eestimaa parima erakonnaga Keskerakonnaga valitsuses ta tegeles mingi mõttetu alkoholi teemal.Ja näe imet üks reeturitest Tanel Kiik põgenes just sellesse erakonda et täita oma rahakotti.

  4. Soo 1 nädal ago
    Reply

    Vladimir Svet on tark mees ja oli tubli Keskerakonna liige. Aga ejs ta kartis kättemaksu oma üteluste pärast Krimmi suhtes ja muidugi oma rahakoti paksus on ka tähtis ning ta põgenes sotside rüppe võttes vastu Michali pakkumise.Alatu tegu ja suur pettumus meile. aga see näitab ka seda et meil pole sõnavabadust demokraatiast rääkimata.i Igaühel võub oma arvamus olla.

  5. Voloodja 1 nädal ago
    Reply

    on tüüpiline poliitiline lits, kust aga rohkem saaks et surres oleks rohkem …

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.