Tallinna linnavalitsusele esitati ülesanne jätkata eakate toetamist abipakkidega

Eakate abipakid

Tallinna linnavolikogu Keskerakonna fraktsioon andis üle eelnõu, millega  annab linnavalitsusele ülesande toetada eakaid abipakkidega. Tallinna linnas on eakaid abipakkidega toetatud mitmeid aastaid, kuid sotsiaaldemokraatide juhitud linnavalitsus kustutas kevadel linnaeelvest selleks vajalikud vahendid.

Tallinna linnavolikogu liikme ja endise sotsiaalvaldkonna abilinnapea Betina Beškina sõnul on eelnõu eesmärk jätkata madala pensioniga üksikute eakate toetamist abipakkidega nagu seda varasemalt on linna poolt tehtud. „Suhtelises vaesuses elas 2022. aastal iga neljas eestimaalane ehk ligi 303 900 inimest. Kuna suhtelise vaesuse määr on läbi aastate olnud kõrgeim just üksi elavate vanemaealiste hulgas, keda oli 2022. aasta andmetel lausa 79,1%, peaks Tallinna linn ka edaspidi seda sihtrühma abipakkidega toetama,“ rääkis Beškina ning lisas, et antud meede tühistati uue linnavalitsuse poolt 2024. aasta esimese lisaeelarvega.

„Eakate suhteline vaesus Eestis on üks kõrgemaid Euroopas ja selle peamiseks põhjuseks on madalad pensionid. Eesti keskmine pension ei jõua isegi miinimumpalga tasemeni. Linna abipakk on aga olnud eakate poolt oodatud meede ning lisaks toiduabile pakub see madala pensioniga üksikule eakale täiendavat tuge,“ ütles linnavolikogu liige ning lisas, et omavalitsuse kohustus on olla pensionäridele abiks ja toetada neid vajadusel igapäevases toimetulekus.

„Valitsus maksustas pensionid tulumaksuga, tõstis ja plaanib veel tõsta käibemaksu, see kõik halvendab pensionäride toimetulekut veelgi. Linna abipakid aitavad aga vähendada üksikute eakate toimetulekuraskusi ja leevendada majanduslikku ebakindlust. Lisaks praktilisele abile annab see meede kindlustunde, et linn hoolib ning emotsionaalset tuge, näidates, et eakad ei ole üksi,“ jätkas Beškina. „Oluline on jätkata eakate toetamist abipakkidega ning tagada selleks vajalik ressurss Tallinna linna eelarvest.“

Esitatud eelnõu näeb ette jätkata eakate abipakkidega abistamist hiljemalt 1. detsembril 2024.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.