Uuring: 70 protsenti kodanikest tunneb, et valitsus kurnab rahvast

Stenbocki maja fassaad

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värske küsitluse põhjal nõustub 80 protsenti vastajatest seisukohaga, et paljud inimesed tunnetavad valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast, ning 70 protsenti tajub seda isiklikult.

Viimases Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluses paluti vastajatel avaldada arvamust president Alar Karise iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva kõnes kõlanud arvamuse kohta. “Paljud inimesed tunnetavad valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast. See on ohtlik areng, mida ei saa panna lihtsalt eksimuse arvele. Inimesed tahavad mõista, miks neid maksudega koormatakse ja kuidas nende raha kasutatakse. Ei piisa kinnitamisest, et riigi kulud ja tulud pole tasakaalus. Valitsuse poliitika võib olla õige, kuid inimesed peavad seda tajuma õige ja õiglasena. Kui võim tundub ebaõiglane, käriseb usaldus selle võimu ja lõpuks ka oma riigi vastu,” märkis riigipea. Küsimuses ei omistatud tsitaati presidendile ega mainitud tema nime, tsitaati tutvustati lausega: “Viimases aastapäevakõnes kõlas arvamus.”

Esiteks küsiti vastajatelt, kas nad nõustuvad antud seisukohaga? 12 protsenti vastajatest ütles „ei“ või „pigem ei“, 80 protsenti „pigem jah“ või „jah“ ning kaheksal protsendil puudus arvamus.

Presidendi kõnes kõlanud seisukohaga nõustub 90 protsenti Isamaa, 85 protsenti EKRE,  84 protsenti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, 80 protsenti Keskerakonna, 77 protsenti Eesti 200 ja 62 protsenti Reformierakonna toetajatest.

Teiseks küsiti vastajatelt, kas nad isiklikult tunnevad, et valitsus on muutunud vaenlaseks, kes kurnab rahvast? 22 protsenti vastajatest ütles „ei“ või „pigem ei“, 70 protsenti „pigem jah“ või „jah“ ning seitsmel protsendil puudus arvamus.

Isiklikult tajub valitsust rahvast kurnava vaenlasena 90 protsenti EKRE, 88 protsenti Keskerakonna, 88 protsenti Isamaa, 67 protsenti Eesti 200, 54 protsenti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja 22 protsenti Reformierakonna toetajatest.

Kahe küsimuse vastuseid erakondliku eelistuse põhjal võrreldes selgub, et kuigi suurema osa Reformierakonna toetajate arvates võib valitsus tõesti olla muutunud osale rahvast vaenlaseks, kes neid kurnab, siis isiklikult nad seda ei taju.

Norstati küsitlus viidi läbi 17. septembril veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales kokku 1001 vastajat.

BNS

5 kommentaari
  1. Soo 1 nädal ago
    Reply

    Minu käest pole küsitud aga minu meelest on meil väga vilets valitsus.Kui alatult käitus K.Kallas meie rahva suhtes olles peaminister ja valetas et lugege minu huultelt maksud ei tõuse punkt. Aga maksud hakkasid tõusma jatõusevad siiani. Brüsseli ees pugemine tõi talle aga jälle tasuva ametikofa see näitab et seal oldi nõus sellega et meie rahvas pidevalt vaesub. Eks K.kallasel oli toetajaib ja nõuandjaid ka ja nüüd see meie rahva vaesumine jätkub. Reformierakonna koalitsiooni kaaslased vajutavad aga nupule olles nõus kõugu nende otsustega mis elu meie maal viletsamaks peaasi et oma rahakott on täis.

    • Bogdan 1 nädal ago

      Nii peabki lolli rahvaga tegema. Elagu rikas Eeesti ja koogu Roopa liit, sotsialismi ja kommunismi kants!

    • Kiitan häeks! 1 nädal ago

      Hea, et Jaak oli ka see valija!

  2. Jaak 1 nädal ago
    Reply

    Kuidas küll mõned võivad pooldada sellist valitsust mis teeb vaid halba meie rahvale. Valitsus peaks hoolitsema ikka oma rahva heaolu eest. Küllap nad mõtlevad välja jälle kuidas ka edaspidi valituks saada,

  3. rahvavõim 7 päeva ago
    Reply

    Kus see ühes filmis ütles,et mitu korda peab sind maha lööma?:)Nii on ka nende arusaamadega.Millal te küll aru hakkate saama,et niikaua kui kestavad programmilised e-hääletused ,saavad võimule need,kes korraldavad valimisi ja mis loeb see mis enne valimisi lubatakse.Töö kiidab tegijat,mitte see mida ta suuga lubab. Käib tõesti nimelt rahva vaesustamine aga mis on selle eesmärk,öelge kes teab?Üks eesmärk ehk see,et ületarbimist vähendada ja raiskamist. Muidugi rikkureid see ei koti aga siiski ettevõtjaid kuid küll nad väljapääsu leiavad.Püksirihma peavad siiski lihtinimesed pingutama ja lihtsad pensionärid.Nõuka ajal oli riigivõimul kohustus rahvast teenida nüüd riigivõimul riigirahva ees kohustusi ei ole…..

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.