Lauri Laats: riigieelarve külvab vaesust ja hävitab keskklassi

Lauri Laats

Tuleva aasta riigieelarve mõjub pärssivalt majandusele ning ajab käe veelgi sügavamale perede, ettevõtete ja pensionäride taskutesse, samal ajal on valitsus kärbete tegemisel lati alt läbi hüpanud, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Lauri Laats.

“Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid korjavad tuleval aastal maksutõusudega Eesti inimeste käes miljard eurot, kuid samaväärset pingutust kärbete näol ei ole suudetud ellu viia. Rahva käest korjatakse raha mõnuga, isiklikku heaolu arvelt aga kokku ei hoita. Eesti on tõusmas kõrgeimate tarbimismaksude riigiks Euroopa Liidus, mõjutades kõige rängemalt vähemkindlustatud inimesi. See kõik toob endaga paratamatult kaasa olukorra, kus näeme inimeste langemist suhtelisest vaesusest absoluutsesse vaesusesse, mis paneb omakorda lumepallina veerema kõik teised probleemid.”

Lauri Laatsi sõnul tasub suure ettevaatlikkusega suhtuda peaministri lubadusse lõpetada maksufestival. “Ma ei usu peaministri juttu maksurahust,” kinnitas Keskerakonna saadik. “2009. aastal lubas toonane peaminister, tänase valitsusjuhi mentor Andrus Ansip tõsta ajutiselt käibemaksu. Tõepoolest, see ajutine maks lõppes käesoleva aasta alguses ehk 15 aastat hiljem, kui Reformierakonna valitsus tõstis käibemaksu 22 protsendile ja tõstab 2025. aastal koguni 24 protsendini.”

Eesti majandus on langenud kümme kvartalit järjest ja maksutõusudele keskenduv riigieelarve majanduskasvule kaasa ei aita, lisas Lauri Laats. “Eesti Pank ja mitmed kommertspangad on oma prognoosides kärpinud Eesti majanduskasvu ootusi. Samuti tõi Eesti Pank välja, et tuleval aastal kiireneb inflatsioon ja kasvab töötute hulk. Kõige selle taustal mõjub kurjakuulutavalt otsus kaotada töötutoetus ja viia ellu vajaduspõhiste sotsiaaltoetuste maksmise reform,” rääkis Lauri Laats.

Fraktsiooni esimees rõhutas, et Eestis elab suhtelises ja absoluutses vaesuses kokku 350 000 inimest ning kurb on tõdeda, et vastuvõetud ja kavandatavate otsuste tulemusel nende arv suureneb. “Tulumaks ja käibemaks tõusevad veel kahe protsendi võrra, ettevõtted ja pensionärid hakkavad tulumaksu maksma, kodus lapsi kasvatavad emad jäävad ravikindlustuseta, vanemahüvitisele kehtestatakse lagi, tõusevad erinevad aktsiisid ja trahvimäärad. Kõik need sammud vähendavad inimeste sissetulekuid ja suurendavad väljaminekuid ning ühiskonna ebakindlust,” lõpetas Lauri Laats.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.