Keskerakond: riigieelarve olgu täielikult kulupõhine ja täpsusastmega 500 000 eurot

Foto: Rahandusministeerium

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis menetlusse seaduseelnõu, et muuta riigieelarve läbipaistvaks ja selgeks. Õiguskomisjoni aseesimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart ütles, et riigieelarve on tähtsaim dokument, mis mõjutab kõikide Eesti inimeste igapäevaelu ja sellest tulenevalt peab see olema üheselt arusaadav.

“Riigieelarve seadust tuleb muuta selliselt, et tagada täielik üleminek kulupõhisele eelarvele, kus oleksid välja toodud riigi kõik tulud ja kulud nende majandusliku sisu järgi ning asutuste kaupa,” selgitas Anastassia Kovalenko-Kõlvart. “See omakorda annab võimaluse aru saada maksumaksja raha proportsionaalsest kasutusest – kui palju ennustatavalt laekub raha näiteks maksudelt, kui suured on kulutused erinevatele toetustele ja millistes valdkondades kärbitakse.”

Anastassia Kovalenko-Kõlvarti sõnul ei vasta tegevuspõhine eelarve mainitud nõuetele ja põhiseadusele ning seda on teravalt kritiseerinud nii õiguskantsler Ülle Madise kui riigikontrolör Janar Holm. “Kulupõhisele eelarvele üleminek tagaks lisaks läbipaistvusele ka Riigikogu rolli suurenemist eelarve menetlusel, mis on omakorda õigusriigi üks olulisemaid printsiipe. Samuti distsiplineeriks antud muudatus ministeeriumeid, aidates vältida olukordi, kus ühtäkki leitakse riigieelarvest kasutamata kümned miljonid eurod,” märkis Keskerakonna saadik.

Anastassia Kovalenko-Kõlvarti hinnangul peab riigieelarve täpsusaste olema 500 000 eurot ehk kõikidele seda piirmäära ületavatele kuluridadele tuleb lisada täpsem selgitus, et oleks aru saada, kuidas raha täpselt kasutatakse ning mille jaoks on see mõeldud.

“Kulupõhine eelarvestamine on näiteks Soomes, Hollandis, Saksamaal, Suurbritannias ja Kanadas ning nende riikide eeskuju võiks järgida ka Eesti. Praegu ei ole võimalik kulude otstarbekust hinnata ega valikuid teha nii, nagu põhiseadus ette näeb ja Riigikogu roll nõuab. Lisaks saab minister iga hetk kuluridasid muuta, mis aga tähendab, et muudatusettepanekute esitamine muutub mõttetuks,” rääkis Anastassia Kovalenko-Kõlvart.

1 Kommentaar
  1. kristenebella 2 päeva ago
    Reply

    Pozdravljeni, moje ime je Kristene Bella, stara sem 60 let in trenutno sem bolna. Glede na svojo starost in trenutno zdravstveno stanje bi rada donirala 320.000 € za svojo nepremičnino.
    Imam veliko vsoto denarja, ki bi vam jo rad dal na razpolago z donacijo, da bi lahko izvajali dela dobre volje.
    Če vas zanima, pišite na moj e-poštni naslov:  kristenebella@gmail.com

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.