Priit Tali: kuidas uuringuid mõista ja kas uskuda?

Kaja Kallase ja Jüri Ratase populaarsus peaministriuuringutes erineb kõvasti nende erakondade populaarsusest.

Need küsitlused on üks hirmus naljakas värk! No ei saa mina neist tulemustest aru ja seetõttu on jube keeruline ka nende objektiivsusse uskuda.

Värsketel andmetel toetab Reformi 35,4% ja Keski 20%. OK, võib-olla ongi nii, vähemasti ei ole põhjust kahelda.

Peaministrina näeksid Kallast 27% ja Ratast 29% vastanutest. Hüva, ka sellises tulemuses ei ole midagi imelikku. Kui neid aga kõrvutada, siis on küll hämming!

Ratast tahab peaministriks hulga rohkem inimesi, kui on Keskerakonna toetajaid. Ning samas suur hulk Reformierakonna toetajaid ei taha Kallast peaministriks. Sellist loogikat on üpris raske mõista.

Kui eelistaksin oravaid teistele parteidele, siis ma ei kujuta ette mitte ühtegi põhjust, miks peaksin valitsusjuhiks tahtma mitte Kallast, vaid Ratast või Helmet või Seederit või kedagi muud?

Või kui ma Keskerakonda ei salli ja annan oma toetuse Isamaale või EKRE-le – miks peaksin ma peaministriks soovima Ratast? Ja vastupidi – kui parima meelega näeksin valitsust juhtimas Ratast, miks annaksin siis oma hääle mitte Ratase parteile, vaid mõnele muule erakonnale?

Sellises eelistuste jagunemises tundub olevat mingi üüratu vastuolu ning selle paikapidamist on äärmiselt raske uskuda. Siin puudub igasugune inimlik loogika ja isegi ebaloogilist selgitust ei suuda ma välja mõelda.

Ainus, mis pähe tuleb, on nende uuringute (mingil moel) ebapädev või eksitav metoodika. Ei, ma ei saa seda väita, kuna ei tea sellest metoodikast midagi, kuid miskit muud ka pähe ei tule.

Mis aga võiks reaalne põhjendus olla?

Priit Tali, Uued Uudised, 17.07.2019

 

11 kommentaari
  1. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    Asi on selge, et asi on segane…

  2. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Nagunii on vale. Ma ei usu kunagi et meil on nii palju hoolimatuid inimesi kes ei hooli vaesuse kasvust Reformierakonna valitsemise ajal. Ansipi valitsus viis meie elatustaseme viimaste hulka, majandus seiskus, arstiabi saamise võimalus kaotati ära kohapeal. Eriarstide juurde ltekkisid suured järjekorrad, kordagi ei tõstetud pensione ega abirahasid. Meditsiinile ega teadusele ei eraldatud raha. Loobiti maksumaksja raha tuulde.Oma valitsemisaja lõpus anti miljoneid Ukrainale, ainult jääb arusaamatuks mille eest. Reformierakond saab hääli mõjutades inimesi laimu, ärapanemise, valesüüdistuste koostamise ja vihavaenu õhutamise teel. Peavoolumeedia on nende teenistuses ja osaliselt ka õigusmõistmine. Need kes kardavad oma tegude halbu tagajärgi poevad peitu Reformi tahatuppa kuhu karistused ei ulatu millegi pärast. VEEL ÜHTE REFORMIERAKONNA VALITSUST EI SUUDAKS EESTIMAA VÄLJA KANNATADA:

  3. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    Uuringute tulemustes on nii palju loogikavigu ja sestap ei maksa neid võtta ka õsiselt. Iga valimisealine inimene esitagu endale küsimus, millal viimati sinu käest midagi säärast üldse küsiti.(minu käest on taasiseseisvumisaja jooksul küsitud ainult 1 kord ja seda ka üle 20 aasta tagasi.) Küsitluste sagedus on oluliselt suurenenud ja sestap on kummaline, et järg pole siiani veel minuni jõudnud.
    Teiseks on minu jaoks vägagi ebaloogiline, et mis on need tegurid, miks inimesed justkui muudavad oma eelistusi. No näiteks E200, kes põrus nii Riigikogu valimistel kui ka EP valimistel, aga ometi näidatakse neile järjest suurenevat toetust, mis valimispäeval kinnitust ei saa. Täpselt sama on ka Isamaaga, kelle toetus justkui kukkus künnise piirimaile ja alla sellegi, teeb valimistel 2 või kolm korda parema tulemuse. Siit ka minu küsimus…kas see toetus on neil üldse kunagi nii madal olnudki?
    Ja see müstiline Reformierakond, kelle reiting aina kasvab ei millegi pealt. Oleks nad siis millegagi hakkama saanud või mingi superideega välja tulnud või millega iganes silma paistnud. No ei ole ju mitte midagi ja vaevalt eestimaalastele on mokkamööda see kui meie riiki käiakse välismeedias mustamas. Just seda president ja oravapesakond teevadki.
    Uuringud on kõige räigem poliitpropaganda vahend ja viimased uuringutulemused näitavad ainult üht, et reformile ei saa enam juurde lisada, sest see oleks ebareaalne, KE-lt kraabitakse maha eelkõige sellepärast, et mõjutada Ratast Valitsust lõhkuma et oravatele võimalus anda. Ma väidan, et see klaperjaht käib kuni selle hetkeni kui uus Euroopa Komisjoni volinik(Simson) on paika pandud ja Ansipi ja Rõivase tahtmised liiva jooksnud. Siis peaks saabuma mõningane rahu, aga palju sõltub ka sellest, mida ekre juhtoinad suust väljutavad. Koalitsioonilepingut peaks oskama igaüks lugeda ja kui ikka tehakse sellest erinevaid säutse, mida Helme kiri Briti uuele peaministrile kindlasti oli, siis tekib minulgi küsimus…….mida te teete, kas tahate Valitsust lõhkuda teadlikult. EKRE lubaduste viljad hakkavad meile esimesi märke andma sügisel(alkoaktsiisi langetamine ja mis sellega kaasnes?) Omajagu küsitav on ukrainlaste tõrjumine tööturult, mis kindlasti annab oma hoobi ka majandusele, sest Soomest tagasitulijaid küll veel oodata ei ole. Ratas peaks oma koalitsioonipartneril üksjagu silma peal hoidma ja mõtlema, miks ühte või teist asja tehakse. Nii lollid nad ka ei ole, et ei oska koalitsioonilepingust aru saada ja kui mingi säuts tehakse ristivastupidi, siis tasuks mõelda, miks seda tehti.
    Mina ootaks pigem seda, et neid uuringutulemusi ei avaldataks nõnda palju valimistevahelisel perioodil. Need on sügavalt erakondade enda huvi ja see peaks olema ainult neile mõeldud sisetarbimiseks. Kõigi teiste jaoks on see puhas propaganda ja tuleks seadusega ära keelata. 1 aasta enne valimisi ja kord kvartalis, aga see tsirkus kus iga nädal tehakse mingeid uuringuid, see on täielik jamps ja tegelikult ka solvav, sest eestimaalane ei ole selline tuulelipp nagu meile näidata üritatakse.

  4. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Nii palju poolthääli nagu on saanud E.Savisaar pole keegi kunagi saanud. See sai talle saatuslikuks ja Tallinn taheti veel üle võtta. Teda piinati seni kuni oli kindel et ta ei tule enam tipp-poliitikasse tagasi. Küsige näiteks maailmakuulsate selgeltnägijate käest kas ta oli milleski süüdi või mitte ja kas keegi pani talle bakteri jalale milles on paljud veendunud. Avalik tapmiskatse oli siis kui rakest surmavast haigusest paranev inimene istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas ta kodu rüüstatakse. Kapo pole külastanud ühegi reformierakondlase kodu kuigi tegu oli miljonitega sadama skandaalis ja üksi E.N.Kross raiskas tuhandeid riigi raha oma kodude renoveerimiseks. Savisaare eksnaine läks Reformierakonda ja et teenida tunnustust hakkas oma eksmeest laimama. Tänutäheks loovutas E.N.Kross eelmisel korral oma koha Riigikogus talle. See Savisaare protsess on koletuslik häbiplekk meie riigile.

  5. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Muidugi on Ratas palju parem peaminister kui Ansip või Rõivas. Keskerakond on alati hoolinud ka kõige vaesemast inimesest ja hääli saab ta tublidelt ja hoolivatelt inimestel hea töö eest ning ei usu reformistide valesid ja ärapanemisi. Väga raske aeg oli kui Laar oli peaminister. Siis tõusid hinnad kõrgele eriti korterihinnad aga palku, pensione ega abirahasid ei tõstetud. Siis pidi ta lahkuma enne teise tähtaja lõppu ühe rumala teo pärast ja peaministriks sai S.Kallas. Ta kutsus valitsusse E.Savisaare kes kohe tõstis pensioni 30 protsenti ja elu läks paremaks ka teistes valdkondades. Kaks tarka meest suudavad palju. Ülde sobiks S.Kallas rokem Keskerakonda. Tema tütrest poleks saanud head peaministrit aga Ansipist ja Rõivasest oleks ta parem küll. Keskerakond on alati olnud parim erakond.

  6. vana 5 aastat ago
    Reply

    Nn reitingutega manipuleerimine pea igal hommikul raadios, teles ja ajalehtedes näitab valitsuses olevate erakondade suhtes ülbet aga professionaalset terroriseerimist eesti ühiskonna mõttelaadi kujundamisel.
    Eesmärk on kukutada valitsus, peaminister ja hävitada koalitsioon igal võimalikul moel, et ise tõusta võimule ja et ei saaks avastada nende 17 aasta jooksul toimunud manipuleerimisest meie riigi kallal.
    Aga tegelikult tuleks nende suhtes olla tasakaalukas ja mõista kui karavani koerte haukumist karavani sihipärase liikumise peale – millise on püstitanud riiki valitsev koalitsioon.

  7. Evi 5 aastat ago
    Reply

    Minu käest pole arvamust küsitud. Küllap teatakse keda küsitleda.

  8. uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    “Uuringuid” hea kui need annavad küsitluse mõõdu välja – küsitleme tuhandet inimest sj.enamuses telefoni teel ja kuna meil on pikaajalised kogemused siis teame ette milliselt telefonilt millise vastuse saame.Edasi on kõik lihtne kes maksab see …

  9. M 5 aastat ago
    Reply

    Praegune valitsus, eesotsas Ratasega on oma võimujanu, ebakompetentuse ja ebausaldusväärsusega(kogu valitsuses ja keskerakonnas pole mitte kedagi kelle sõnal ka mingit väärtust oleks. Aetakse ainult sooja õhku suust välja, sisu puudub täielikult) suutnud Keskerakonna maine hävItada. Suures paanikas toodetakse selliseid haledaid katseid musta valgeks kirjtuada.

    • mnjah 5 aastat ago

      Võimujanust hullumas on pigem ikka oravad, see ju kaugele paista. Pole nii haiget opositsioonierakonda varem näinudki ja mida kauem nad seal opositsioonis jalga puhkavad, seda parem kõigile. Isegi soe õhk on meeldivam kui mõtetu röövkapitalism mida oravate valitsemise ajal tunda saime. Ruigavad rikkad ja ilusad, Ansip ja Rõivas ja võimunäljas Kallas, kellel paraku pole mitte ainsamatki ideed ja mõtet kuidas midagi paremaks muuta. Sealt tuleb ainult mürgist õhku, mis kandub ka piiride taha.

  10. Noo 5 aastat ago
    Reply

    Iga erakond on parem kui Reformierakond ja parim on Keskerakond. Mõnes asjas on Reformierakond parim ja see on oskuses teisi laimata. koostada valestsenaariume tublide inimeste suhtes, valetada ja vassida. Selles on nad meisterklass.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.