Ratas usaldab politseijuht Vaherit

Möödunud nädala neljapäeva pärastlõunal tehti ettevalmistusi pigem nädalavahetusel saabuva suvesoojuse nautimiseks kui poliituudiste jälgimiseks. Uudisteportaalid hajutasid aga kiirelt rahuliku oleku, kui avaldati tõeliselt ootamatu teave, kuidas siseminister on peatanud politseijuht Elmar Vaheri teenistussuhte ning alustanud tema suhtes distsiplinaarmenetlust. Sellest hetkest levisid kulutulena igasugused infokillud, kus üksteist süüdistati valetamises, noaga selga löömises ja veel terves hulgas pattudes. Reede õhtuks pani peaminister Jüri Ratas aga loole punkti, öeldes, et tegemist oli lubamatu otsusega, mille kordumisel pole enam valitsuse edasine koostöö võimalik.

Lugu, mis tekitas palju kära, aga vähe villa, sai alguse puhkusel viibinud siseminister Mart Helme kommentaarist Rahvusringhäälingu uudistele, milles ta teatas oma pettumusest politseijuhi suhtes, kes hoiatas suure koondamise eest PPA-s. Siseminister leidis, et tema pole sellist soovi PPA-le edastanud ning pidas vajalikuks politseijuht liistule tõmmata. Loo muutis aga veelgi keerulisemaks asjaolu, et siseministri pahameele ning ametist lahkumise ettepaneku esitas Elmar Vaherile hoopis rahandusminister Martin Helme, kes isa puhkuse ajal tema ametiülesandeid täidab. Nagu teada oleme saanud, siis tegi Martin Helme seda ultimatiivses stiilis: kas lähed ise või saadame minema? Vaher pöördus aga ärapahandatuna meedia poole ning viskas õhku kantsleri allkirja võltsimise süüdistusegi. Peaminister nentis aga, et politseijuhi suhtes pole algatatud ei distsiplinaarmenetlust ega ole temaga ka töösuhet peatatud

Tekkinud segadusele järgnes terve hulk arvamusi, hinnanguid ja kommentaare, mille seas kõlasid teravad süüdistused ja vaka alt välja pääsenud emotsioonid. Muu hulgas sai avalikkus teada, et tuntud sotsiaaldemokraat Hannes Rumm lahkus välisministri nõuniku ametist kriminaalses joobes rooliistumise pärast. Lisaks avaldati imestust, et Martin Helme vabandas, ning pikalt arutleti, miks jäi ikka sotsiaalmeediasse postitatud ühisfotole punane mänguauto.

Kui neljapäeva pärastlõuna tekitas parlamendi opositsioonis hetkeks eufoorilisi emotsioone, siis nädalavahetuseks olid need kõik juba vaibunud. Sotsiaaldemokraatide juht Indrek Saar teatas, et sotsid asuvad valitsust umbusaldama, kuid ilmselt unustas, et tema parlamendifraktsioonil pole selleks piisavalt saadikuid Riigikogus. Asja võttis üle Reformierakonna esimees Kaja Kallas, kes teatas, et algatatakse umbusaldus, mis aga nagunii läbi ei lähe. See andis põhjust ajakirjanikel analüüsida, miks peaks Kallas oma partei tähtsust ise vähendama, nentides, et võetakse ette lootusetu samm; kuid veenvat vastust ei suutnud keegi pakkuda. Ajakirjanik Toomas Sildam pakkus välja ehk kõlavaima mõtte: „Esiteks, EKRE juhid näitasid, et nad ei oska valitseda. Teiseks, peaminister Jüri Ratas näitas, et tema oskab valitseda. Kolmandaks, Reformierakond näitas, et nemad vist ei taha valitseda.“

Loo moraal on siiski see, et kui oled minister, ettevõtte juht või mõne teise ülesande täitja, siis pead alustama sellest, et teed suu lahti ning, esiteks, selgitad teisele osapoolele ning ka partneritele, kui miski sulle ei meeldi ja vajab muutmist. Vastasel juhul võib ette võtta õpikunäite pealkirjaga „Elmar Vaheri vallandamise katse“ ja nentida, et nii käitudes külvatakse vaid segadust, millest ei tõuse kasu kellelegi. Kui mitmed ajalehed heidavad Jüri Ratasele ette peaministrina liigset leebust ning partnerile järeleandmist, siis tegelikkuses käitub Ratas just viisil, mis igati tasakaalukas ja mõistlik: eri osapooled tuleb kokku kutsuda ja ära kuulata, mis on neil öelda.

Kesknädal

13 kommentaari
  1. Kui 5 aastat ago
    Reply

    võltspeaminister Jurka totab Vahtra Elmarit, siis toetab ta ka valitsuse kohta valetamist oma alluva poolt. Kas selline suhtumine pole imelik? Või võltspeaministrile loomulik?

    • mnjah 5 aastat ago

      No esiteks, kasuta prille või kasuta ettelugejat. Siin on ju kirjas et Ratas usaldab Vaherit, mitte ei toeta. Ta on juba mitmeid kordi välja öelnud, et kui puuduvad tõendid ja need ka praegu puuduvad, siis sellisel moel Vaherit ametist kangutada on robuskne ja seadusevastane. Ja siin pole isegi millegi üle vaielda. Helmed eksisid ja on oma viga ka tunnistanud, aga paistab et Valitsuses nad jätkata ei taha. Endiselt tuleb küsitavaid sõnavõtte ja pöördumisi, mis näitavad, et soovitakse erakorralisi valimisi, lootuses saada toetust juurde, mis võimaldaks haarata peaministri porfelli. Kui Helmed nii jätkavad ja nad jätkavad, siis pikka pidu sellel Valitsusel ei ole. Ja ma ei süüdista siin niivõrd Helme juniori kui just papa Marti. Temal kipub katus juba sõitma. Ta järjest valab õli tulle ja tegeleb valimiskampaaniaga, mitte Valitsuses olemisega. Seda kõike ei saa panna kogenematuse arvele ja keevaverelisuse peale, tundub siiski sihipärane tegevus olema ja seda peaks EKRE erakond ja liikmed ju ka märkama. Poliitikas ei saa olla põhimõttel, “kas käsi kullas või p*rse mullas”, sest kui nüüd libastute, siis jäätegi opositsiooni erakonnaks, kes ei tahagi midagi oma valijate heaks ära teha. Ratasele jõudu, surve on erakordselt suur ja ega enam valikuid ei olegi, kui oravad võimule tarite, siis olete veelgi hullema supi sees. Ainus võimalus on Helmele psühholoog palgata.

    • Üldse 5 aastat ago

      ei eita et Martin käitus ebaseaduslikult, kuid on kirjalikult tõendatud, et Vahtra Elmar levitas valitsuse kava kohta valet. Et tema peab koondama 150 töötajat. See oli selge kava häälestada töötajaid valitsuse vastu. Valitsus aga vastupidi püüdis leida kokkuhoidu muidu raiskamise ja lällamise arvel.
      Nii et lähtu ikka tõikadest, mitte oma tunnetest. Et Jurka samuti tunnetele toetus, on juba tema viga. Nii on vale seapesa korras hoida, Augeiase tallid tuleb puhtaks teha!

    • mnjah to Üldse 5 aastat ago

      No tegelikult on selle kohta ka palju juba kirjutatud, PM nõudis siseministeeriumist kõik need protokollid välja ja sealt siiski koorub välja et siseministeeriumis vassitakse ja ei edastata adekvaatset infot. Jah, Vaher käitus samuti küsitavalt, minu jaoks näiteks on väga problemaatiline, kuidas saavad jõustruktuuri sisetarbimiseks mõeldud kirjad lekkida ajakirjandusse? Sellest vaatab meedia täna täitsa mööda, mis omakorda PPA usaldusväärsust minu silmis kukutas kõvasti. See ei ole ju mingi suvaline Riigiamet vaid PPA. Helme võiks keskenduda oma haldusala töösse ja nagu PM.st lugesin, siis ta ei võta isegi juhtkonna koosolekutest osa. No millega ta seal siis üldse tegeleb?

    • Helmedest 5 aastat ago

      niipalju, et neid on 2. istungitest ei võta osa Mart, Martini kohta seda kuulda pole.
      Mis puutub PPA siseteabe lekkimisse, siis ega selline kirjavahetus salajaseks saagi jääda. Ka arvan, et siseasjade arutamise üle pealks kõik kirjad olema avalikud, sest rahvas peab PPAd ülal ja peab oma raha liikumist teadma. Teine lugu on kaitsealase kirjavahetusega, see peab olema salajane ning kuna veeb seda pole, siis tulebki kirjad edastada oma kullerite kaudu. PPA millegi taolisega ei tegelenud ja nii pole üldse vaja otsida kes siga lekitas. Teame ju varasemast, kuidas prokuratuur on ise (või ministri kaudu) lekitanud tuttavale ajakirjanikule andmeid uuritavate kohta juba enne uurimise lõpetamist või kohtupidamist. Miks seda pole uuritud? Mina aga tahan teada, kes kuidas minu rahaga lällab?

  2. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Eks sel Vaheril on neid prohmakaid küll olnud ja ta on reffide ustav teener. Martin oleks pidanud enne Ratasega läbi konsulteerima. Selge on see, et oravad ootavad pikisilmi igat valitsuse komistamist, et alla panna neile suurem miin. Siin on ka meie President saanud kõvad juhtnöörid USA senaatorilt. Me ei ole iseseisev riik, isegi oma sisepoliitikat me ei saa ellu viia, välispoliitikast rääkimata. Asi tundub hullem, kui ENSV ajal. Siis, kui tahtsime Kremlist raha saada, saadeti sinna kuldsuud emissarid Vana Tallinna ja Kalevi šokolaadiga.

    • Ammu 5 aastat ago

      teada, et meie peremehed peesitavad Brüsselis, Washingtonis, Jeruusalemmas, Moskvas. Ja ega me Beijingigi vastu külmad ole. Võib tunduda, et kõigi nimetatute ori ei saa korraga olla, kuid meie pugemisvalmidust arvestades võiks peremehi rohkemgi olla.

  3. Elmer Hill 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei saa aru sellest peaministrist-mida ta üldse mõtleb?Mõistan, et valitsust laiali ajada pole talle kasulik, sest Reformi käpiknukuks ta saada ei taha.Kuid reformi miilitsaülemat hoiab nagu pilpa peal, hoolimata selle ilmsest vaenutegevusest.
    Samas ei läinud ta kadrioru dressinimese sabatile, mis on jällegi kiiduväärt.Teisest küljest on ta reformarite-sotside-kadrioru moori vandenõu ootel(umbusaldamine), mida ta seal vaenulikus õhkkonnas ikka teinud oleks.
    Võtku peaminister ennast ükskord kokku ja öelgu selgelt ära: ärge segage valitsuse tööd!Meil on sihid silme ees ja suudame parandada nii mõnegi reformisotside sigaduse.Kadrioru resident aga ärgu toppigu oma nina valitsuse asjadesse!
    Aja ükskord selg sirgu, Ratas, ja lõpeta laveerimine!
    Ning Kesknädal lõpetagu kahtlase “usalduse” propageerimine!

    • Kesknädalal 5 aastat ago

      on viimased hingetõmbed, ta peab pugema.

  4. Kui 5 aastat ago
    Reply

    keegi usaldab petist, ei saa enam usaldada teda ennast.

  5. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
    Reply

    Olukorrast Eestis- rahandusministriks on ilalõuast poisitatikas, kel raskusi kahekohaliste arvudega arvutamine, siseministriks saatkonna remondiraha varastanud päss. Vabadusvõitluse uueks vormiks on pullide kasvatamine, rahvuslusest vahutab nüüd baretti kandev endine Leningradi Kõrgema Parteikooli kiitrusega lõpetanud punanärakas…jne.
    Huvitav, kuhu veel?

    • Tegemist 5 aastat ago

      näib olevat Seevaldist pääsenud ENSV ümbervormumisega.

  6. Täna 5 aastat ago
    Reply

    olid Mart ja Elmar kohtunud, mõlemal laetud püstoletid vööl. Tulistama pidid üheaegselt aga mõlemad mõtlesid ühtmoodi: äkki mina ei taba aga tabab tema. Ja leppisidki kokku vaherahus, et tunded olid lihtsalt üle keenud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.