Ratas Riigikogus: meie armas Eesti peab olema heaks koduks ja hoolivaks ühiskonnaks kõigi jaoks

Jüri Ratas Riigikogus

Riigikogu, 30. august 2019

Täna Riigikogus peetud kõnes märkis peaminister Jüri Ratas, et poliitilises võitluses kipub ununema, et meie eesmärk on üks ja seesama – meie armas Eesti peab olema heaks koduks ja hoolivaks ühiskonnaks kõigi jaoks. Sõltumata meie sünnikohast, elujärjest, elukutsest, emakeelest, soost, rahvusest, tõekspidamistest või millestki muust.

„Poliitiku ja peaministrina on minu jaoks alati olnud oluline, et suudaksime Eestit ühendada, ühiskonna lõhesid tasandada ning suurendada meie kõigi vahelist sidet,“ ütles Ratas täna Riigikogus rahvasaadikutele peetud kõnes. Ta lisas, et pikkade aastate jooksul on meie ühiskonnas tekkinud ja püsinud mitmed vastuolud – seda meie kõigi parematest soovidest hoolimata. „Seepärast olen öelnud, et peaminister peab olema peaminister kõigile Eestimaa inimestele, mitte ainult oma toetajatele või valijatele,“ lisas peaminister.

Ta tõi välja, et nii ei saa ka valitsuses või Riigikogus olla teistest õigemaid poliitikuid, kui me kõik oleme tõotanud jääda ustavaks Eesti Vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale. „Samuti ei saa meie ühiskonnas olla teistest õigemaid inimesi, kui meil kõigil on võrdsed õigused, vabadused ja kohustused,“ märkis peaminister.

„Usun südamest, et poliitikutena hinnataksegi meid lõpuks mitte selle järgi, mida me teeme oma valijate heaks, vaid kuidas me kohtleme oma ühiskonnas neid, kes tunnevad, et nad on seni iga päev jäetud millestki ilma,“ rõhutas peaminister oma kõnes. Ta lisas, et peab oluliseks töötada iga päev kõigi Eestimaa inimeste nimel ning mitte jagada meie riiki ja ühiskonda ühtede või teiste Eestiks. Meil on ainult üks Eesti ning teist ei ole meil kuskilt võtta.

Hiljaaegu täitus Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa Erakonna valitsusel sada päeva, milleks seatud eesmärkidest täideti osaliselt või täielikult pea 80%. „Kõik need otsused on teeninud just seda sama eesmärki, milleks on õiglasema, sidusama ja solidaarsema riigi ehitamine, et kõik meie inimesed tunneksid, et Eesti riik on ka nende jaoks olemas. Seda nii väikestel saartel ja kaugetes valdades kui maakonnakeskustes või suurtes linnades,“ lõpetas Ratas.

Täna kutsus Riigikogu esimees Henn Põlluaas 44 Riigikogu liikme ettepanekul kokku erakorralise istungjärgu peaminister Jüri Ratasele umbusalduse avaldamiseks.

Peaministri kõne täistekst.

4 kommentaari
  1. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    Nüüd ma tean, miks seda oravatele vaja on. Oli ju ette teada et see hääletus neil läbi kukub, aga et nad nii haledalt tappa said, selle jaoks vist ei olnud nad ka ise valmis. Kui kutsutakse kokku erakorraline istung ja teatakse et see lõpeb edutult, siis peab sellel olema mingi muu põhjus. Ja vaat seda meile demonstreeriti ka täna kogu eheduses. Põhirõhk oli pandud küsimuste pikale sissejuhatusele, millega siis nagu muuseas möödaminnes oksendati Peaminstri heale kodusele kasvatusele, tasakaalukusele, hoolivusele, headele iseloomuomadustele ja isegi tema perekonda üritati täis lasta. Ratas kahtlemata jäi täna enesekindlaks, rahulikuks ja näitas väga selgelt kui tähtis on poliitikas ka inimlikkus, kannatlikkus, tahe teist poolt ära kuulata ja oskus meeskonda koos hoida. Oravate ja sotside läbivaks jooneks oli, et miks te ei võta kõrvust kinni ja ei tõsta ukse taha seda ja toda inimest. Minu suureks hämminguks olid just sotsid, kes on ise selle läbi teinud(ukse taha tõstetud) ja ei mäleta enam midagi, vaid nõuavad nüüd ise samat tegutsemist. Uskumatu kui poliitikutel pole mälu, siis kellel see veel olema peaks.
    Mida aeg edasi, seda enam saan ka mina aru, et hetkel on siin riigis parim võimalik Valitsus ja kindlasti parim peaminister. Päris hea et need sotsid välja jäid, hale ka ei ole, aga ennustan neile kõige esimesena prügikasti veeremist või neelab reform nende riismed ise alla, aga valijad võivad täitsa vabalt hoopis KE toetama hakata.

    • Ära 5 aastat ago

      unusta, et ässitajaks oli võltspresident Viha-Kersti.

    • mnjah to Ära 5 aastat ago

      ei unusta ma midagi ja minu arvates andis täna Ratas päeva kõige parema vastuse just viha-kersti vennale, endisele erakonnakaaslasele R.Kaljulaidile, kellel küsimust Ratasele nagu ei olnudki, tahtis lihtsalt õpetada , aga Ratas reageeris sellele väga adekvaatsel ja hästi. Nüüd peavad õde-venda taas arutama, mis ja kuidas. Ratas vist ütles ka otse välja(ma ei jõudnud kõike jälgida) et teda see Kadriorg ei sega. Ratase ütlemistesse on kõvas annuses resoluutsust juurde tulnud ja mulle see meeldib. See mees on meil Peaminister veel väga pikalt ja mina tema valijana olen väga rahul.

    • to mnjah 5 aastat ago

      Tubli oled, väga toimekas troll igatahes. Kirjutad palju – sisu pole mitte sinu jural “prillikivi”-gi. Kui vihkad, siis pane ikka täiega – eriti sotsid ja oravad on sinul öösel meeles. Anna aga agu, eterniidid ja kesikud ruulivad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.