Reitingud: Keskerakonna toetus on tagasi valimiste aegsel tasemel

TALLINN, 11. september, BNS – Keskerakonna toetus on tõusnud valimiste aegsele tasemele, kuid ülekaaluka liidrina jätkab ikkagi Reformierakond, näitab Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud viimatine Norstati uuring. 

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 13. augustist 9. septembrini ning kokku küsitleti 4004 valimisealist Eesti kodanikku. Reformierakonda toetab 34,5 protsenti vastajatest ning eelmise nädalaga võrreldes toetus praktiliselt muutunud ei ole.

Keskerakonda toetab 23,5 protsenti vastajatest. Eelmise nädalaga võrreldes ei ole muutus küll märkimisväärne, vaid 0,6 protsenti ülespoole, kuid viis nädalat vähehaaval kasvanud toetus on viinud peaministripartei reitingu tagasi tasemele, kus see oli valimiste ajal – vahetult enne valimisi oli Keskerakonna reiting 24 protsenti.

Kolmandal kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (15,5 protsendiga, neljandal kohal Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9,4 protsendiga ning viiendal kohal Isamaa seitsme protsediga. Isamaa toetus on madalaimal tasemel sellel aastal mõõdetud tulemuste võrdluses.

Eesti 200 toetus on 4,6 protsendi peal ning rohelisi toetab 2,2 protsenti küsitletutest.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46 protsenti ning opositsioonierakondi 43,9 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

3 kommentaari
  1. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Minu arvamust pole keegi küsinud. Ju küsitletakse rohkem neid kes on reformistide poolt. Ei ole võimalik et inimesed on nende poolt kelle valitsemis ajal vaesus aina kasvas, kordagi ei tõstetud pensione ega abirahasid, kaotati ära arstiabi saamise võimalus kohapeal, anti raha teistele riikidele eriti Ukrainale, majandus seiskus, paljud palgad olid väikesed, meditsiinile, teadusele ega haridusele raha ei antud. Ega paljud ei teagi mida head on teinud praegune valitsus sest peavoolumeedia ei valgusta seda. Usutakse rohkem reformistide laimu, valesüüdistusi. Õige on see et veel ühte reformistlikku valitsust meie riik välja ei kannataks.

  2. Need 5 aastat ago
    Reply

    küsitlused ei näita asja sisuliselt. Kui küsida 1000-lt üksikküsimustega nende suhtumist teatud eluküsimustesse ja siis need kõrvutada poliitbandede seisukohtadega, saaksime hoopis teise pildi. Nii ka praegu lähtub küsitletav bande nimest, mitte elukorralduslikest küsimustest. Tulemuseks ongi see, et “valitakse” need, kes töötavad valinu seisukohale vastu. Siit ka need jubedad lollused, millega meie banded on rahva kaudsel toel hakkama saanud.

  3. Rein Mark 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakonna väidetav kõrge reiting on fenomen Eesti poliitikas, kus valitsemisest ja vastutusest eemaolijana ning organiseeritud vihapuhangutega oponentide suhtes- saab kindlustada kõrget positsiooni.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.