Jüri Ratas allkirjastab maailma vähideklaratsiooni

Lootuse küünla süütamine Türil „Terve Eestiga vähi vastu“ raames. Foto: Dmitri Kotjuh/ Scanpix

TALLINN, 13. september, BNS – Eesti peaminister Jüri Ratas, rahvusvahelise vähivastase võitluse liidu (UICC) juht Cary Adams ja Eesti Vähiliidu nõukogu esimees Vahur Valvere allkirjastavad reedel vähiliidu eestvedamisel maailma vähideklaratsiooni.

Deklaratsiooni põhieesmärk on oluliselt vähendada vähist tingitud enneaegseid surmasid, suurendada vähist tervenenute hulka ja parandada vähipatsientide elukvaliteeti. Deklaratsioon kutsub valitsuste liidreid ja tervishoiu teemaga tegelevaid poliitikuid üles vähendama vähikoormust, tunnustama suuremat võrdsust ja integreerima vähikontrolli teema tervise töökavadesse.

Maailma vähideklaratsioon käsitleb paljusid teemasid, näiteks vähipatsientide õigusi, vähiennetust, diagnostikat ja ravi, siinhulgas ka toetus- ja taastusravi, vähiuuringuid ja riiklikke vähiprogramme. Esmakordselt võeti maailma vähideklaratsioon vastu 2013. aastal. Praeguseks on sellega liitunud 116 riiki.

“Vähiga puutuvad kokku kõik riigid ja koostöövajadus arstide, teadlaste ning riikide tasemel on ilmselge. Samuti on oluline, et riik tegeleks jätkuvalt vähi ennetuse edendamise ja ravi kaasajastamisega,” rääkis vähiliidu kampaania “Terve Eestiga vähi vastu” patroon õiguskantsler Ülle Madise. “Vähideklaratsioon loob selleks hea raamistiku, sest kõik olulised suunad ja põhimõtted vähivastases tegevuses on selles nimetatud,” lisas Madise.

Vähisurmade vähendamiseks on oluline, et riiklikul tasandil tegeletakse kõikide vähihaigust puudutavate aspektidega. Eelkõige aga haiguse ennetamise ja varajase avastamisega, mis aitab päästa väga palju inimelusid ja on riigi seisukohalt kõige kulutõhusam. Eesti liitumine maailma vähideklaratsiooniga on vähivastase võitluse jaoks väga oluline samm edasi.

„Kui rääkida võitlusest vähiga, siis väga palju on ära tehtud. Selleni, et meie riigil oleks kaugelevaatav ja kõikehõlmav vähivastase võitluse riiklik programm, on aga veel pikk tee minna,“ sõnas vähiliidu tegevjuht Maie Egipt.

„Ülemaailmse eesmärgini vähendada enneaegset suremust mitte-nakkuslikessehaigustesse 25 protsendi võrra on jäänud pisut vähem kui kuus aastat,“ sõnas rahvusvahelise vähivastase võitluse liidu (UICC) tegevjuht doktor Cary Adams. „Seetõttu peavad valitsused tegutsema kohe praegu, et nende juhitud riikides oleksid vähikoormuse vähendamiseks kõikehõlmavad ja hästi finantseeritud riiklikud vähitõrjeprogrammid olemas,“ selgitas Adams deklaratsiooni vajalikkust.

Igal aastal haigestub Eestis vähki umbes 9000 inimest. Ligikaudu kolmandikku kõigist vähijuhtudest saab spetsialistide hinnangul ennetustegevusega vältida ja varakult avastatud vähki on võimalik ravida.

“Kahjuks kaunis sageli peetakse vähki veel 21. sajandi alguses surmaga lõppevaks haiguseks, aga tegelikult suudame kaasajal juba pisut enam kui pooled haigestunutest täiesti terveks ravida,” sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja ning vähiliidu nõukogu esimees Vahur Valvere. “Ravi edukuse võti peitub haiguse varajases avastamises. Suured arengud vähiuuringute valdkonnas ja vähiravis tervikuna võimaldavad ka kaugelearenenud juhtudel väga sageli patsientide eluiga  aastaid pikendada ja elukvaliteeti parandada,” lisas Valvere.

Maailma vähideklaratsiooni allkirjastamise puhul toimub Rahvusooperis Estonia reedel kell 18 heategevuskontsert, mille tulu läheb vähi ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks. Ehkki piletid on juba välja müüdud, on kontserti võimalik jälgida televisiooni vahendusel. Pidulikku galakontserti näidatakse ETV-s laupäeval kell 19.30 ja ETV+ pühapäeva kell 21.15.

Oma annetuse saavad kontserti nautides teha ka televaatajad. Helistades numbrile 900 1004 saab annetada 5 eurot, numbrile 900 1040 annetatakse 10 eurot. Numbrid on juba avatud ja jäävad avatuks ka peale telesaadet. Annetustelefonile helistades toetad vähi ennetustegevust ja varajast avastamist, mis võimaldab päästa tuhandeid inimelusid.

4 kommentaari
  1. Minuteada 5 aastat ago
    Reply

    on meil vähjapüük üldse keelatud.

  2. mõtlemiskoht 5 aastat ago
    Reply

    NSVL lagunedes ja Vabariigi tekke esimestel aasratel oli vähijuhtumeid aastas 5000.
    Aga hakkas suurenema. Kas ma eksin ?

    • Kui 5 aastat ago

      meil igati vähiteket soodustatakse, siis ei saagi teisiti olla.

  3. Katrina 5 aastat ago
    Reply

    Olen Katrina, kõik tänu dr Kujole, kes ravis mind melanoomi nahavähist. elanud selle ohtliku haigusega aastaid, kuni kohtusin dr kujoga, kes andis mulle ravimtaimi kasutada umbes 30 päeva, jõin ravimtaime, mille ta mulle saatis, pärast tarvitamise lõpetamist läksin testi tegema ja minu tulemus oli negatiivne. Tegin pärast seda mitu testi, mis olid endiselt negatiivsed, nii et kasutan seda meediumit dr kujo tänamiseks, et ta mind ravis, ja ütlesin teile kõigile, et vähktõve ravib ja ainult dr Baba Kujo pakub seda. võtke nüüd temaga ühendust ja elage jälle paremat elu. E-post – drkujo112@gmail.com, Whatsapp – +2349058421699

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.