Minister Kiik: Kõigil Eesti inimestel peab olema juurdepääs esmatasandi arstiabile

Foto: Sotsiaalministeerium
„Peame ühiselt pingutama, et tagada perearstiabiabi kättesaadavus kõigile Eesti inimestele, ka maapiirkondades,” ütles minister Tanel Kiik.

Kõigil Eesti inimestel peab olema juurdepääs kodulähedasele esmatasandi arstiabile, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik täna, 20. septembril toimuval Eesti Perearstide Seltsi aastakonverentsil.

„Kvaliteetne ja kodulähedane perearstiabi on meie tervishoiu vundament. Panustades esmatasandisse saame tuua terviseteenused inimestele lähemale, sekkuda varem, et ennetada haiguste süvenemist, pakkuda õigeaegset ravi krooniliselt haigetele, hoolitseda inimese eest kogu elu vältel,“ ütles minister Tanel Kiik. „Peame ühiselt pingutama, et tagada perearstiabiabi kättesaadavus kõigile Eesti inimestele, ka maapiirkondades.“

Minister Kiige sõnul on tervishoiutöötajate puudus Eestis tervikuna väljaspool Tallinnat ja Tartut tõsine probleem ning ministeeriumis on ettevalmistamisel mitmeid meetmeid olukorra leevendamiseks. „Kahtlemata on oluline, et noorte perearstide sisenemine peremeditsiini oleks sujuvam, teisalt peame toetama erinevate lahendustega ka juba töötavaid perearste, et hoida neid selle vastutusrikka ja olulise töö juures,“ ütles minister Tanel Kiik.

Minister rõhutas, et kõigile Eesti inimestele kvaliteetse perearstiabi tagamiseks on hädavajalik erinevate osapoolte tihe ja toetav koostöö.

Sotsiaalministeeriumis on ettevalmistamisel eelnõu, millega plaanime rida meetmeid esmatasandi arstiabi jätkusuutlikkuse tagamiseks, sealhulgas näiteks reguleerida seaduses nn inkubatsiooni põhimõtte, millega viiakse kokku  nimistust loobumist plaaniv perearst ja peremeditsiini residentuuris õppiv arst-resident või perearst, kes samas teeninduspiirkonnas nimistut soovib. Lisaks plaanib sotsiaalministeerium üle vaadata arstide lähtetoetuse piirmäära ja tingimused, et muuta taotlemist paindlikumaks ja toetus motiveerivamaks.

Eesti Perearstide Selts, Terviseamet, Eesti Haigekassa ja Sotsiaalministeerium sõlmisid selle aasta 19. märtsil koostöökokkuleppe perearstiabi jätkusuutlikkuse tagamiseks. Lepingus rõhutati, et esmatasandi arstiabi kättesaadavus kõigis Eesti piirkondades on riiklik tervishoiukorralduslik prioriteet.

5 kommentaari
  1. kilplane 5 aastat ago
    Reply

    See ju OLI kõik kord OLEMAS. a mitte aint esmatasandi, võisid eriarstide vahet sõeluda niipalju kui lustis, kuni leidsid selle õige.
    Esmatasand ei olnud siis midagi väärt ega ole ka praegu.Peale sõda oli küll veel tõelisi üldarste esmatasandil, kes oskasid vaatlusi teha ja ka ravida. Aga need kadusid ajapikku tuimadeks raj. arstideks kel polnud huvi ega vastutust ega teadmisi.
    MIKS see süsteem tekitati.,mis meil praegu . Tekitajad tuleb Raekoja platsi rõngasse panna kõigile vaatamiseks ja omakohtuks. Raha taheti kokku hoida? No ei paista sedamuudu.,et oleks hoitud.
    Arstidest on saanud farmaatsiafirmade müügimehed. Ravijuhend ütleb sahtlist, mis vaja. Otsagi pole vaja vaadata.
    No Kiik tahab head teha. Vajalik seegi.
    Kas tõesti kulus 30 a. selleks,et toimiv süsteem lammutada, arstide hulka vähendada, sest neid õpetati TRÜ-s vähem välja, et siis, nüüd taibata, et neid vähem sai ja et eurooplastele passib ikkagi ,kui valgele inimesele, ravitsetud olla. Nii et hakkame nüüd esmatasandist otsast pääle. Ei ole kõik hää, mis Ameerikamaal on, oi ei ole, et eeskuju võtta. Asi, mida ma ka ühele kodutule ameerika eestlasele ütlesin, kes tahtis end mulle majuliseks sokutada. Sest tema tundis uhkust, et oli ka kuidagiviisi seda uut moodust aitamas tekitada.

  2. Seltsimees 5 aastat ago
    Reply

    Kiigule on täiest võõras nõukogude aeg. Muidu ta teaks, kuidas arste tekitada ja tööle suunata. Meil maksab rahvas tudengite õppimise kinni aga need kaovad pärast lõpetamist oma rahastajatest võimalikult kaugele üle piiri. Ning lolliks jääb ikkagi rahvas. Kas sm Kiik on näiteks teinud oma bande sees ettepaneku, et rahva kulul arstikutse saanu peaks Eestis ka töötama vähemalt 5 aastat? Kindlasti pole! Aga mulisema on seltsimees Kiik varmas.

  3. to seltsimees 5 aastat ago
    Reply

    Kiik pole süüdi -ole ikka õiglane. Meil on VABADUS ja INIMÕIGUSED ja sihandseid käske Kiik anda ei saa.
    Egas meil pole diktatuur ega plaanimajandus.
    Kõikse hullem on see kui väljamaalt hakkavad tulema, Euroopast ja USA-st LOLLID arstid, kes mujal tööd saa või omamaised halvad arstid – meil võetakse siis kõik avasõli vastu aukude täiteks,et oleks jokk ja linnuke kirjas. See oht on nüüd veel aktuaalsem kui arsti tööd ei hinnata tulemuslikkuse järgi = TERVEKS RAVITUD haigete järgi, vaid EESKIRJADE sõnakuuleliku täitjana.

  4. Nii 5 aastat ago
    Reply

    Muidugi on see tähtis. Ansipi ja Rõivase valisused kaotasid ära arstiabi saamise võimaluse kohapeal ja see on juba kriminaalne kuritegu. Aga ega keegi ei julgenud vastu hakata sest siis satub ise löögi alla.

  5. Kesknädal ka on alustanud 5 aastat ago
    Reply

    kirjutiste kustutamist. Tulevad samad nipid nagu enne neid oli.
    Kirjutasin, et istusin arstide koridorides ja jälgisin perearstide ravimist. Neil pidi tööpäev tihe olema kuid vastu võeti maksimaalselt seitse inimest. Need, kes uksest sisse läksid.
    Kuidas aruannetes see peegeldub, ei tea. Ka perearstide jutule pääsemine, nagu olen lugenud, ei ole just kerge.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.