Eakatele 540 eurot enam! Keskerakonna juhitud valitsus toob 12 aasta suurima pensionitõusu.

2020. aasta aprillis tõuseb keskmine vanaduspension 45 eurot, mis toob aastas eakatele 540 eurot juurde. Erakorraline pensionitõus on sel aastal kõigest esimene samm eakate heaolu tõstmisel.

1) Keskerakonna juhitud valitsus toob 12 aasta suurima pensionitõusu.
2) 2020. aasta aprillis tõuseb keskmine vanaduspension +45 eurot. Aastas toob see eakatele 540 eurot juurde.
3) Keskerakonna valitsused tõstsid 2017-2020 vanaduspensioni 132 eurot ehk keskmiselt 33 eurot.
4) Reformierakonna valitsused tõstsid 2011-2016 vanaduspensioni 90 eurot ehk keskmiselt 15 eurot.
5) Erakorraline pensionitõus 2020. aastal on esimene samm eakate heaolu tõstmisel. Jätkame erakorralise pensionitõusuga ka järgmistel aastatel.
6) Valitsus panustab erakorralise pensionitõusu 2020. aastal 20,8 miljonit eurot.

 

13 kommentaari
  1. Võtsin 5 aastat ago
    Reply

    vaevaks pisut arvutada. Toodud keskmine pinss moodustas brutopalgast
    2015.a 39,4%
    2016.a 36,3%
    2017.a 36,6%
    2018.a 36,8%
    2019.a 37,2% (aasta veel käib, võtsin võrdluseks 1. poolaasta palga)
    Seega oli pinsi suhe palka suurim vastiku rehvibande valitsemisajal, kuid pärast langu keskbande juhtimisel on nüüd asutud taas pinsiosa tõstma. kui ka keskmine palk tõuseb ja pinsiosa langeb, siis loodetavasti mitte alla 37,0%. Nii et teosammul ikka surmaeelikuid toestatakse.
    Kehvem on lugu suhtes eelarvega, mis määrab meie üldise elatustaseme. 2016.a oli pinss eelarvest 1/18953680, edasi langes see keskbande juhtimisel 1/22413536-ni, kuid nüüd on taas petmise suurenemisest aru saadud ning osa tõstetud 1/22267034-le. Mida suurem on lugeja, seda kehvem tulemus.
    Eks me kae edasi, mis põnts meid järgmisel aastal ootab.

    • Pisut 5 aastat ago

      puterdasin, ajasin pöördarvuga segi. Mida suurem on nimetaja, seda kehvem tulemus.

  2. Toomas 5 aastat ago
    Reply

    Ainult äärmiselt küüniline ja kiuslik inimene nimetab indekseerimise 8% pensionitõusuks? Aga.see 7 eurikut pistke omale…

    • Vaagija 5 aastat ago

      Piinlik lugeda sellist sõimu… vist samad tegelased panid samas vaimus täna ka Uudis+ 13.45… rahunege maha… viimane korralik pensionitõus oli 12 aastat tagasi Savisaare poolt koostöös Ansipiga. Ja kuidas soovite, pärast seda pole Refid mitte lillegi liigutanud… ei saa nõuda, et nüüd ühe korraga kõik reffide poolt tegematajätmised heastaksime… lubatud erakorraline pensionitõus on endiselt jõus ja vastavalt võimalustele lepime sel aastal 45 euro pensionitõusuga… see on siiski suurim tõus viimase 12 aasta jooksul. Oleme õigel teel.

  3. see küüniline rumal tabel kustutage ära 5 aastat ago
    Reply

    MUL ON HIRM SEDA LUGEDES,VÄGA SUUR HIRM , ET KEEGI POLE ADEKVAATNE. Äkki mina ei saanud millestki aru.?
    KESKMIST inimest ega looma ei ole olemas – KÕIK KOOSNEVAD VALGUST JA VEEST JA KÜLMUMISTEMPERATUUR ON PÜSISOOJASTEL ÜHESUGUNE.
    MILLEKS SIIS RÄÄKIDA KESKMISEST PENSIONIST.
    INDEKSEERIMINE ON INDEKSEERIMINE ja VÕETAKSE ETTE KOMPENSEERIMAKS HINNATÕUSE JA RAHA JUURDETRÜKKI KÕIGE NÕRGEMATELE. = PENSIONÄRIDELE. KUSJUURES VÄIKSEMA PENSIONI SAAJAD SAAVAD SEDAGI PEA POOLE VÄHEM.
    ERAKORRALINE PENSIONITÕUS ON ERAKORRALINE PENSIONITÕUS.
    100 euri oleks olnud üsna närune tõus, võrreldes valge inimese elustandardiga Euroopas, kus pidevalt õpetamas käime, kuidas tuleb Eestist eeskuju võtta tarkades asjades. Nendes maades, ka võlgades Kreekas on väike pension 800-eur, mis tähendab, et HOOLITSETAKSE INIMESTE, MITTE RAHAKOTI HEAOLU EEST.
    Aga pakkuda 100 asemel 7.- euri …!!! no ma ei tea ….HIRM ON , HIRM…
    KA TRUMP ÜTLES LÕPUKS SELGELT VÄLJA _ RIIGIJUHI KOHUS ON HOOLITSEDA KÕIGEPEALT OMA MAA JA RAHVA HEAOLU EEST. KUIDAS TA SEDA VEEL ÜTLEMA PEAKS. USA-t ju usutakse, USKUGE SIIS NÜÜD TRUMPIGI , TA ON ANDNUD SELGE TEE JA SUUNISED.

    • Kui 5 aastat ago

      võtta see indeksiväline võltsvalitsuse armuand, siis suhe keskmisse palka on (7/1419 ≈) 0,5%. Võtke sellest pöördarv ja saate 200 ehk 200 euro kohta tuleb juurde 1€. Ning sellest läheb maha veel tulukas. Kurat, jota ei saa isegi keskmise pinsiga lisapudelit! Peab leppima üheainsa õlepommiga.
      Kas me sellist võltsvalitsust tahtsimegi!

  4. tublid olete, tõelised kristlased,hea kasvatuse ja tugeva empaatiavõimega 5 aastat ago
    Reply

    Enamusel surmaeelikutest on elada vähem kui koeral. Mis liputate siin poole aasta ja aasta ja veel 2023 a. pärast tulevaid ? neid armetuid cente ? Ja mida vähem raha nad saavad, seda rutem surevad, sest nad ei saa end kuidagi aidata
    oma tervise hoidmisel.
    Muide, tegin kindlaks, vastavalt hambahaldja jutule, et kui teha pangalaen tõmbamiste ja proteesi tarbeks , siis hüvitisi ei saagi !!!
    Eks ma hakka 7 euro kaupa koguma, mul aega küll, mis sest väljanägemisest, söömisest .
    Nu ja kui eluase ära võetakse KÜ renoveerimiskuludega , mis sest, kuskile barakki ikka pistetakse . Kui seal lutikad saavad elatud, saan minagi. Võime üksteist toita ja toetada.

  5. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    Aga siinsetel kiunujatel on võimalus ju reffe valida ja saate oma 15 eurise pensionitõusu tagasi. Üks tegelane võttis vaevaks ja arvutas midagi, millega oleks jälle hea lajatada, aga unustas seejuures ära et 2015 ja 2016 tõusis pinss vastavalt 20 ja 21 euri. 2020 on aga tõus keskmiselt 45 eur. Viimase kolme aastaga on pension kasvanud päris jõudsalt, alles see keskmine pension oli 305 eur ja poole aasta pärast on 528 Vahe on märgatav. Päris naljakas vaadata, mis imenippe kasutatakse(arvutus keskmise palga suhtes), et praegust valitsust laimata saaks.Tänase pensionitõusu peamine pidur on 100 tuh maksumaksja lahkumine ja see sammaste teema kus just I sambast on ära võetud ja II sambasse suunatud. Ma ei viitsi KE valimislubadusi uuesti otsima minna, aga seal oli minu mäletamist sees, et pensionitõus 100 koos indekseerimisega ja ei olnud öeldud et tehakse ühekorraga. Kas keegi tõesti arvas, et talle antakse ühel aastal 100 + 38 =138 euri korraga pensile juurde. Tulge mõistusele, see pole võimalik. Ja veel, praegu on miinimumpalk 540 ja käib räme vaidlus kas tõsta see 600-le või 578. Kulla pensionärid, kas te ikka adute ka, et teie pension on paljudel juba suurem varsti kui miinimumpalk ja te aina nurisete ja vingute. Aga palun valige siis neid kes teile annavad oluliselt rohkem ja tahaks teada kes need sellised on ja miks nad seda varem pole teinud, enam ei mäleta mis aasta see oli kui pension tõusis 7 senti ja siis olid võimul ka need “armastatud” oravad. Lennukilt rahakülvamise jutud ongi kuidagi ära kadunud, aga küllap teie abiga saavad need varsti jälle uue hingamise. Ah jaa, minu tuttav pensionär on väga rahul viimaste aastate pensionitõusuga ja ütleb, et jääb juba ülegi.Ei ole täheldanud et ükski mu tuttavatest pensionäridest oleks näljas ja paljas. Sellise pensionitõusu peale nurisemine on kohatu ja pahatahtlik, aga teil on ju alati võimalus ka sellest osast loobuda.

    • Arvud 5 aastat ago

      on karmid asjad, sm Mnjahh. Asi pole ju absoluutarvudes, vaid suhtelistes arvudes ning nende muutumises. Kui viitsiksid ise Statistikaameti lehel ringi hulkuda, näeksid isegi et vastikud rehvid oma alamatega maksid 4 aastat tagasi pinssi, mis moodustas palgast üle 39%, nüüd armas Jurka oma bande ja teiste kremli kaastöötajatega maksab ainult 37%.
      Kas nüüd peaks tegema järeldise, et oleks tulnud vähendada hopis palka, siis uus suhe palka oleks pinsi jaoks olnud kenam, kasvõi ületanud 40% piiri?

    • mnjah 5 aastat ago

      Ehk saab minu oponent ka sellest aru, et keskmine palk on kasvanud meeletu kiirusega. Oravate ajal ei kasvanud midagi, tammusime rahulikult paigal, tegime paigalmarssi sest oravad ei osanud midagi hästi teha ja puudus ka huvi, oravad hoolitsesid ülima täpsusega selle eest, et miinimum hoida võimalikult madalana(kergitati seda ka 10 euri kaupa). Sealt pärineb ka see sinu keskmise võrdlus. Tuletan meelde et eelmine Valitsus tegi miinimumi hüppelise tõusu. Ära häma siin, oleks oravad jätkanud valitsemist, ei räägiks me 528 eurosest keskmisest pensionist, vaid kõlguksime seal 450 lähedal. Kogu aeg on räägitud et üle 40% palgast see pins nagunii ei tõuse ja sinna jõuame me kindlasti, sest maj.kasv ja inflatsioon aeglustuvad ja ka palkade kasv aeglustub.Kui pensioni erakorralist osa suurendatakse, siis see 40% on käe ulatuses.
      Ja veel, kui mediaanpalka vaadata, siis saavad paljud pensionärid juba täna üle 50% keskmisest palgast. Keskmine palk on ju regiooniti erinev ja 600 eurine pension pole ju mingi maailmaime, nende saajaid on piisavalt.

    • Nõus 5 aastat ago

      sellega, et pinsiosa aeglaselt tõuseb, kuid mitte iseenesest, vaid poliitiliste altkäemaksude vajadusel. Sest just surmaeelikutel on palju hääli vastu müüa.
      Kuid 40% ei pea pinss ehk elatisraha (sest ladina tõlkest on nii alimenddid kui ka pension elatis) moodustama mitte järjekeskmisest (mediaan)palgast, vaid suuremast keskmisest palgast. Ning ka vähimpalk peaks olema samasuur. Kui taas arvutada, siis 40% pisut üle 11-st miljardist moodustab 4,5 miljardit. Jagan 4,5 miljardit 600000 mittemaksumaksjaga, saan aastas näo kohta täiselatisrahaks 7500€.Jagan edasi 12-ga (niipalju on meil aastas kuid), saan 625€. tegelikult on see elatisraha isegi suurem, sest lapsed saaks elatisraha vastavalt ealisele vajadusele ehk vähem. See tõstaks täiselatisraha umbes 700€-ni kuus. Praegu lubab Jurka 528€ ehk 75%. Kuhu kaob veerand?
      Ja veel. Eelarve on 17 aastaga (2018/2002) kasvanud 4,87×, palk aga 3,36×. Seega 45% edestab eelarve kasv palga kasvu. See teeb 2,6% aastas. Miks? Kuhu see vahe kaob? Kui sa oleks pankur, sa oskaks vastata. Kui aga riigikogu keskmine lolpea või sama keskbandest või linnavalitsusest või Kesknädala toimetusest, siis samakindlalt mitte.

    • Ja 5 aastat ago

      lisaks veel ketserlik mõte. Kui meil võltsvalitsus ei rööviks loodud väärtustelt makse kaudselt, vaid annaks kohe palga täisulatuses kätte, siis ka väga ümmarguselt arvutades oleks see 2800€ (Statistikaameti järgi oli 1. poolaastal keskmine palk 1419€). Samuti topelduks pinss ning 40% korral oleks see kuus 1120€.
      Nüüd tõstad kisa, kust siis võltsvalitsus pappi saab, mida enne valimist rahvale lennukilt külvata? Vastus on lihtne: senised jupimaksud tuleb ühitada ühtse määraga tarbimismaksuks ja asi vask ehk raha voolaks ikkagi vanasse Kaval-Jurka auklikku sukka. Nii et mitte midagi poleks katki, kuid inimesed saaks ise otsustada oma raha kulutamise üle. Nüüd otsustab poole üle võltsvalitsus ja sellele alluv võltsriigikogu. Miks nad vihkavad OMA RAHVAST?

  6. to mnjah 5 aastat ago
    Reply

    sa ajad ikkA ROPULT LOLLI JUTTU
    indekseerimine on indekseerimine ja mitte pensitõus kui selline.
    pensid ja alampalgad on meil olnud algusest peale alla valge inimese taset, mis tõestab, et me seda ei olegi.
    sest kui oleksime, oleks üles kasvatatud ka põlvkonnad, kelledest oleks tulnud parteid, keda on mõtet valida.
    nüüd meil ei ole ühtegi parteid, keda valida.
    VASTIK on lugeda neid sinu võltspens. fabritseeritud kirju, et jääb veel ülegi ja ENAMUS saab 600.eur jms LOLLI JUTTU.
    kui sihandset aavad tõesti pärispensionsionärid. siis on nad peast segased või absol.harimata.
    Tähtis pole KUI palju inimesi või loomi kannatab, VAID, ET KEEGI, KASVÕI ÜKSAINUS, KANNATAB.
    Tao enesele peakolu sisse, et 350.-eur on vüike vanaduspension. ja nüüd lisatakse sellele tuleval aastal 7.-euri
    ERAKORRALIST TÕUSU ! mis on siis 357.-eur elik LAUSVAESUS. POOLE AASTA PÄRAST INDEKSEERITAKSE
    ja sellise pensioniga on see ca` 23 euri umbes = 380.-eur MIS ON IKKA LAUSVAESUS, SEST INDEKSEERITAKSE
    KORVAMAKS HINNATÕUSE. Hinnad ei tõuse mitte 2-3% vaid 20-30%.
    kui keegi nimetab 7 euri ERAKORRALISEKS, siis ….

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.