Ratas: riigikaitse pole ainult vormikandjate asi

Foto: Riigikantselei

Kultuurikatel, Tallinn, 2. oktoober 2019 – Pole ainult vormikandjate asi Eestit kaitsta, vaid peame olema valmis kõigi ohtude vastu sõltumata nende päritolust või ilmnemise kohast, toonitas peaminister Jüri Ratas Kõrgemate Riigikaitsekursuste 20. aastapäevale pühendatud konverentsil.

„1990. aastatel räägiti peamiselt totaalkaitsest. Praeguseks oleme nii sõnades kui tegudes jõudnud selle edasiarenduse ehk laiapindse riigikaitseni ning meil on reaalselt eksisteerivad sõjalised ja mittesõjalised võimed. Need peavad omavahel laitmatult toimima, mille üks eeldusi on regulaarsete õppuste läbiviimine,“ sõnas peaminister Ratas.

„Laia riigikaitse järgmise kümnendi arenguvajadused määratakse ära riigikaitse arengukavas aastateks 2021-2030. Selge on see, et peame suurendama koostööd oma kohalike omavalitsuste ja ettevõtetega, et olla võimalikeks kriisideks kõige paremini valmis. Samuti vajab tulevikus üha rohkem tähelepanu meie tegevuste ja vahendite tõhusus, näiteks kas Eestile on otstarbekas omada korraga kolme laevastikku ja kolme mereseirekeskust.“

Peaminister Ratase sõnul peab iga inimene, pere ja kogukond ennast Eestis turvaliselt tundma. Kriisideks valmistumine algab meist igaühest endast ning alustada saab väikestest jõukohastest sammudest. Seepärast püstitas peaminister konverentsi külalistele praktilise küsimuse: „Kas teie asutus või tööandja on valmis kriisi – näiteks pikema elektrikatkestuse korral – oma tegemistega jätkama 24, 48 või 72 tundi ning kas teil on selleks puhuks olemas plaan ja vahendid?“

Laiapindse riigikaitse aluseks on eelkõige inimeste kaitsetahe, mis peaminister Ratase sõnul on olnud iseseisvuse taastamisest saati väga kõrge: kolmveerand meie meeskodanikest on valmis riigikaitses aktiivselt osalema. „Edu võti on seejuures inimeste paindlik ja otstarbekas kaasamine – riigikaitses olgu igal inimesel vaid üks roll ja ühes asutuses. Eesti on väike riik ja iga meie inimene on oluline, mistõttu peame toetama vabatahtlike kaasamisel ka Politsei- ja Piirivalveametit, Päästeametit ja Kaitseliitu.“

Esimesest Kõrgemast riigikaitsekursusest saati 1999. aastal on kursustel osalenud ligi 2100 erinevate valdkondade inimest. Ka ise selle läbinud Ratas toonitas, et kursus ise on laiapindse riigikaitse hea näide, tuues kokku ametnikud, ettevõtjad, õppejõud, poliitikud ja teised.

Riigikaitsekonverents toimub esmakordselt Kõrgemate riigikaitsekursuste 20. aastapäeva puhul. Oma pöördumises juhtis peaminister Ratas veel tähelepanu ka kaitse-eelarve kümnekordsele kasvule 20 aastaga, mille abil on meie ajateenijate kasutada Euroopa kaasaegseimad kasarmud ning oleme liitlassuhetes jõudnud aktiivse koostööni nii Ämaris ja Tapal kui ka Afganistanis, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Malis. Samuti tõstis Ratas esile meie rolli ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikmena, kus koostöös teiste riikidega saame keskenduda reeglitel põhineva maailmakorra tugevdamisele.

Peaministri kõne täistekst: https://www.valitsus.ee/et/uudised/peaminister-juri-ratase-kone-korgemat…

6 kommentaari
  1. ! 5 aastat ago
    Reply

    just eriti poliitikute lolluste vastu !
    eriti kui nad autistid on.

  2. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Eriti suurendab meie ohutust naabri pidev sõimamine,valeuudiste levitamine,ajaloo omapärane tõlgendamine jne.

  3. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Meid riiki ei kavatse keegi rünnata ja kui teekski seda siis mitte üks riik ei läheks meie kaitseks sõtta ja rakkette me ei jjõua osta. Reformistlik valitsus vist ostis mõningaid tanke. NATO pole veel kedagi kaitsnud isegi mitte eurooplasi isislaste ees. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja ei kavatse ka kindlasti teha. Nii et võtkem vastu nende sõbralik suhtumine ja vastakem samaga. Hea läbisaamine Venemaaga ongi garantii meie julgeolekule ja rahule.Selline on olnud kogu aeg keskerakondlaste suhtumine. Miks peaminister sellest kinni ei pea. Muidugi Keskerakond pole üksi võimul ja peab ka teistega arvestama.

  4. Nii 5 aastat ago
    Reply

    Venemaa poolt pole meil muidugi mingit ohtu karta ja selles suhtes võime end turvaliselt tunda.Aga meil on sisemine vaenlane kes ei lase paljusid inimesi end turvaliselt tunda. Reformistid laimavad tublisid inimesi, urgitsevad nende eludes, koostavad valesüüdistusi, rikuvad nende tervist. Nende ainuke eesmärk on võimule saada ja paks rahakott. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas, ravisaamise võimalused kaotati ära kohapeal jne. Nad ei teinud meie rahvale midagi head ja nüüd veeretavad tegijatele igasuguseid takistusi ette. See on jube ja kriminaalne mida nad teevad inimestele kes pole nende poolt ja ei jaga nende alatusi. Siin peab küll riigikaitse vahele astuma. On ju märgata et alati on teised süüdi ja mitte reformierakondlased. Tegelikult nende seast võiks tõelisi süüdlasi leida ja kes tahab mingist süüst vabaneda liitub Reformierakonnaga sest sinna karistused ei ulatu. Sageli saavad karistada süütud inimesed nende valesüüdistuste põhjal. Ega keegi ei julge kaitsts ka sest siis satub ise löögi alla.Ilma Reformierakonnata oleks meie elu palju parem, õiglasem, turvalisem ja edukam.

  5. Peep 5 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased on alati tahtnud Venemaaga häid suhteid ja teadnud et sõprussidemed ongi hea kaitse aga Keskerakond pole üksinda võimul ja tuleb arvestada ka teistega.

  6. Eriti 5 aastat ago
    Reply

    kindlalt tunneme end siis, kui kogu väe koju vanaema juurde moosi ja kooki saadame. Et väeosas oleks ainult 1 tukkuv valvur. Ja kui siis ööl vastu laupäeva kell 3 teeb venemaa dessandi ja kõik poole tunniga ära vallutab, olemegi vist kindlalt kaitstud. Oma kaitsevaäe vastu!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.