Aas: Eesti on kliimaeesmärkide saavutamisel ambitsioonikas

Taavi Aas

04.10.2019

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles reedel Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) Eestile koostatud energeetikaülevaate konverentsil, et Eesti ambitsioonid kliimaeesmärkide saavutamisel on märkimisväärsed.

“Oleme hoidnud selget joont süsinikuheite vähendamiseks, mille tõestuseks on 2020. aasta Euroopa Liidu eesmärkide varajane saavutamine ja ületamine,” ütles minister pressiteates. “Oleme ka 2030. aasta eesmärkides üks ambitsioonikamaid riike, tahame vähendada süsiniku heitmeid 70 protsenti 1990. aastaga võrreldes.”

Aas rõhutas, et Eestil pole mingit põhjust oma ambitsiooni häbeneda, samasuguse eesmärgi on endale seadnud ka üheks rohelisemaks riigiks peetav Taani. “Oleme tõsiselt panustanud taastuvenergia arendamisse ja oleme oma taastuvenergia eesmärgi ja selle osakaalu suurendamisega Euroopas nelja kõige ambitsioonikama riigi hulgas,” märkis Aas.

Ministri sõnul sai ta IEA peadirektori Dr Fatih Birolilt kinnituse, et Eesti liigub energeetikas õiges suunas. “Üks pool on see, et Eesti panustab järjest enam taastuvenergeetikasse, aga teine, mitte vähem oluline tegevus, on liikuda põlevkivielektrilt edasi kõrgema lisandväärtusega põlevkiviõli tootmise poole,” lausus minister.

“Naftatoodete kasutamine maailmas püsib ja isegi kasvab veel ligikaudu paarkümmend aastat ja rafineeritud põlevkiviõlil on koht turul olemas,” lisas ta.

Aas rääkis, et Eesti on üks väheseid riike, kes kliimaneutraalsuse suunas liikumiseks on eeltööna juba läbi viinud analüüsi, mille põhjal sai valitsus teha kaalutletud otsuse. “Valitsuse püüe on tagada, et üleminek keskkonnasõbralikule energiamajandusele toimuks järk-järgult, pöörates tähelepanu muutustega kaasnevate negatiivsete sotsiaalsete mõjude leevendamisele,” ütles minister.

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks seisukohad Euroopa pikaajalise strateegilise visiooni “Puhas planeet kõigi jaoks” kohta, millega Eesti toetab põhimõtteliselt kliimaneutraalsuse eesmärgi seadmist Euroopa Liidu üleselt aastaks 2050.

IEA (International Energy Agency) on OECD asutatud iseseisev agentuur, mis on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas. IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik.

Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism naftakütuste varustuse kriisiolukordades. IEA pakub analüütilist teadmist, ligipääsu statistikakogumikele ning rahvusvahelist võrdlusandmebaasi lisaks vedelkütusele ka muudes energeetika valdkondades, eelkõige gaasisektoris, aga järjest enam ka kliimapoliitikas, taastuvenergeetikas, energiatehnoloogiate vallas ning elektrimajanduses.

BNS

3 kommentaari
  1. Niimoodi 5 aastat ago
    Reply

    küll maailma 5 puhtama õhuga riigikese hulka ei jõua. Tuleb panna seisma kõik autod ja elekter samuti välja keerata. Tagasi hobused ja hobuvedu! Ja kui meil laual on küünal või tatikas, siis on elu täitsa roos. Mis sest et okkad on suuremad. Aga Taavi ajab ikka jama mingist põlevkiviõlist, mis ära põletades nagunii õhku reostab ja palju rohkem kui setukate peer.

  2. ! 5 aastat ago
    Reply

    See ambitsioonikus väljendub rohkem inetute mõttetute klaaskolosside hullunud ehitamises ,mis ainuüksi valgustusele energiat raiskavad koletult.

  3. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Lõpetame põlevkiviga eletrijaamade kütmise,ühendame ennast Euroopa võrku,et osa saada kivisöega toodetavast elektrist ?
    Rohkem innovaatiline ei oleks osanud ka Kärna Ärni omal ajal olla !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.