Põhja-Tallinn areneb kiiresti koos kogukonnaga

Peeter Järvelaid

Peeter Järvelaid, Põhja-Tallinna linnaosa vanem

Kui vaadata Põhja-Tallinna piirkonna ajalugu, siis näeme, kuidas soodsate sadamakohtade lähedal kujunes asustus ning kus Tallinna või siis riikide, kelle hulka meie siis ajaloos kuulusime kiire areng, leidis realiseerimist siinsel alal.

Tegelikult on olnud vähemalt oma ajas uskumatuid arendusi, mis siin kunagi on läbi viidud. Kopli kui terviklahendus, kõik need kunagised tehased, mille aladel nüüd toimub nende rajatiste ümberkujundamine kaasaegseteks moodsateks elamuteks. Kõik see tingib olukorra, kus Põhja-Tallinnat saaksime koos kogukondadega arendada, kui meil oleks tore positiivne dialoog, mis selgelt suudaks eristada asju, mida Tallinna linn suudab koos erainvestoritega ära teha lähiajal ja milleks on aga vaja leida juba suuremaid investeeringuid ning mida saab lahendada veidi hiljem suuremate ülelinnaliste arenduste kaudu.

Pole kahtlust, et transpordi teema on Põhja-Tallinnale üks selliseid prioriteete, mida saab mingis osas lahendada igapäevaselt väiksemate projektide kaudu, aga samas ootab see teema mingit suuremat ehk väga innovaatilist projekti. Olgu see siis lisatrammiliinid piki mereranda või ühistranspordi (trammid) tõstmine postidele nagu olen seda näinud Jeruusalemmas jne. Tallinna linna lähiaastate investeeringute strateegia annab meile mõningaid perspektiive, kuhu meie areng võiks lähiaastatel liikuda. Kui juba rääkida linnaosa keskkonnast, siis saame loota, et Kopli kaks tuntud parki (Süsta ja Kase) saavad korda ja annavad just Kopli piirkonna elanikele paremat elukvaliteeti oma kodu lähedal. Kaasaegsed pargid tulevad koos lasteväljakute, kaasaegse valgustuse- ja pargivahtidega. Põhja-Tallinna üks märgilisi piirkondi on Stroomi rannapiirkond. Koostöös erainvestoritega peaks lähiaastatel kerkima uus Stroomi rannahoone, mida siinsed elanikud on pikka aega juba oodanud.

Väga suured investeeringud on tulemas kultuuri valdkonnas, sest seoses Linnateatri uue hoone ehitusega, läheb uuendamisele mitte ainult  Salme Kultuurikeskus, aga ka Kopli 93 asuv vana Kopli Rahvamaja, millest kujundatakse peale uuenduskuuri kaasaegne kogukonna, pere- ja kultuurikeskused. Suured uuendused peaks tulema linnaosas Põhja puiestee piirkonnas, sest Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine saab olema piirkonna jaoks palju suurema tähendusega kui vaid üks tavaline tänava remont. Piirkond Balti jaamast kuni bastionini peaks muutuma tallinlaste üheks meelis puhkealaks, samas Vana-Kalamaja peaks looma hoopis uue võimaluse meie vanalinna ja Kalamaja vaheliseks liikumiseks. Põhja-Tallinnas on võimalus uuendada mõned lasteaiad ja problemaatilisemad lammutatakse ja asemele tulevad lasteaiahooned, kus saab laiendatud oluliselt laste mänguväljakute alad.

Uus linnaplaneerimise suund

See näitab uut linnaplaneerimise suunda Tallinnas. Kuid Põhja-Tallinna investeeringud puudutavad erinevaid põlvkondi ja nii saame me juba aastaks 2021 Põlvkondade Maja (Kari tänaval), samuti Maleva 18 saab olema meil uus sotsiaalmaja, kus maja juures olemas näiteks mänguväljak ka lastele (varem sellist kogemust pole), et meie vanemal põlvkonnal oleks võimalus paremini suhelda kõige noorema põlvkonnaga.

Põhja-Tallinna haridusinvesteeringute real on Heleni Kooli renoveerimise viimane etapp, aga linnaosa ootab väga hoopis suuremat investeeringut siinse koolisüsteemi uuele tasemele viimiseks (munitsipaalkool ja ehk ka riigigümnaasium), mis näiteks Sõle spordihoone piirkonnas võiks anda võimaluse omapäraseks piirkonna koolilinnaku loomiseks. Miks mitte võiks siia tekkida kool, kus oleksid spordikallakuga klassidki kehaliselt andekate lastele hea arengu jaoks eelduste loomiseks.

Väga oluline, et Tallinn pole unustanud Põhja-Tallinna kõige suuremat kultuuriobjekti – Linnahalli, mida Euroopa Komisjonilt loa saamise järel on kavas koostöös riigiga kiirelt edasi arendada. Kindlasti peaks Linnahalli ja Kultuurikatelt vaatama arendamisel ühises kompleksis, et mitte teha investeeringuid arvestamata seda, mis Kultuurikatlas juba olemas on. Kui see kord teoks saab, siis saame rääkida veel ühest kultuurilinnakust kesklinna ja Põhja-Tallinna linnaosa piiril.

1 Kommentaar
  1. No 5 aastat ago
    Reply

    Lenini nimeline linnahall on küll totruste tipp. See tuleb lammutada kõige kiiremas korras.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.