Ratas: võtame elutähtsate teenuste katkemise eritähelepanu alla

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 2. november 2019 – Peaminister Jüri Ratas külastas Võrumaad, et rääkida kohalike elanike ja omavalitsusjuhtidega möödunud nädalavahetusel tekkinud tormikahjudest piirkonnas.

„Tormituulte poolt põhjustatud elektri-, vee- ja sidekatkestused mõjutasid sel nädalal paljusid Eestimaa inimesi. Tuhandetele võrokatele oli see väga raske nädal ja on mitmeid neid, kelle jaoks raskused pole veel läbi, tagajärgedega tegelemisest rääkimata,“ sõnas peaminister.

„Soovin kindlasti tunnustada kohaliku omavalitsuse, riigiteenistujate, erinevate ettevõtete ja vabatahtlike head ning tihtilugu ennastsalgavat tegutsemist ja koostööd tekkinud olukorras ning tormikahjustuste likvideerimisel selle nädala jooksul,“ kinnitas ta.

Ratas märkis, et tõstatab elektrikatkestuse ning selle võimalike põhjuste ja tagajärgede teema esmaspäeval korraliselt kogunevas vabariigi valitsuse julgeolekukomisjonis.

„Kohtumised Võru omavalitsusjuhtide, pääste- ja politsei esindajate ning kohalike elanike ja ettevõtjatega aitasid mõistma meie tugevusi ning nõrkusi loodusõnnetustega toimetulemisel. Tervikpildi saamiseks võtame Võru juhtumi ja elutähtsate teenuste katkemise ning taastamise jutuks valitsuse julgeolekumisjonis,” lausus peaminister.

3 kommentaari
  1. Meil 5 aastat ago
    Reply

    pole üldse valvel avariirühmi. Nad ei peagi pidevalt kuskil vagunis või putkas valves olema, vaid neil peaks olema valitsusega leping, et teatud ohu korral on nad valmis KOHE vajalikku kohta liikuma ja tegutsema nagu vaja. Siis saaks nad ka erakordset palka, kuid kokkuvõttes tuleb 2-3 korda aastas ikkagi odavam, kui muidu 12 kuud molutada mingi 500€ eest. Ning iga paari aasta takka tehtaks nendega ka erinevad õppused läbi, nagu oleks sõjaolukord või sõjaks valmistumisel. Kui too lepinguline liigub kuskile kaugemale (Mongooliasse, Assooridele), siis loomulikult ei saa ta paari tunniga kohale tulla, kuid tema liikumisest ära peab olema teavitatud ka avariikeskus.
    Selge, et tol isikul peab olema auto või motikas, et ruttu kohale jõuaks. Ka peaks tal olema koht, kus saaks vajalikult tankida, mitte et pärast kerjab, kust saaks liitri pentsu, et järgmises pensukas õnne proovida.
    Üks isik siiski kõiki valdkondi ei tunne, seepärast peavad olema üle Eesti ühtlaselt jaotatud elektrikud, keevitajad, kraanajuhid kraanadega, torumehed, arstid, tuletõrjujad. Ei saa nii, et Võros juhtuva korral hakkavad Tallinnast kohale sõitma. Samuti tuleb valmistuda talvedeks. Et ei korduks Padaorg ja muud tuisanud teed. Meilgi oli vist 2009. sügisel kool 2 päeva kinni, sest bussid ei liikunud. Kohalikud sahad ei jõudnud teid lahti lükata ja poole tunniga oli lahtilükatu taas täis.
    Side aga peaks saama korraldada nii, et meil oleks kindlates kohtades patareidega töötavad kõneraadiod. Need on odavad ja võtavad 5…10km vabas kohas, metsas palju vähem.
    Loomulikult peaks ka igas peres olema varuks 3…6 AA ja AAA patareid, et raadiotki kuulata, mille kaudu antaks edasi tegevusjuhiseid piirkonniti.
    Vähem juttu, rohkem tegusid!

  2. vana 5 aastat ago
    Reply

    Soovitavalt ka need inimesed ise, kes soovivad ellu jääda selles järjest ohtlikumaks muutuvas maailmas. Kliimakatastroofid ja järjest laienevad rahvaste ränne ja võõramaalaste sissetung võib suureneda ka peale ukrainlaste ja ka sõjaoht ei ole välistatud selles silmakirjalikus maailmas jne.
    Maal võiks igas majapidamises olla generaator, et tagada sügavkülmas toit, kaevust vesi – side raadio ja televisioon ja seda kõike loomulikult peale küünalde ja akude ja patareide tagavara.
    Linnainimestel võimalusel leida sugulased või tuttavad maal, kuhu vajadusel ellujäämiseks kolida.
    Muuseas generaatoreid on olemas alates 200-300 kW jne.ja hinnad päris mõistlikud.Loomulikult igaüks peab ise välja rehkendama, kui suurt võimsust ta loeb vajalikuks oma pere ellujäämiseks.

  3. to vana 5 aastat ago
    Reply

    Misasja sa unistad. Tule maapeale ja vaata inimeste elatustaset!!
    Oled Toronto jeestlane ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.