Kersti Sarapuu: suurperedele jääb tulevikus rohkem raha kätte

Aasta pere 2019

Riigikogus läbis esimese lugemise tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, mille tulemusel kehtestatakse inimestele mitmed maksusoodustused.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kersti Sarapuu sõnul kehtestatakse riigieelarvest makstavatele lasterikaste perede elamistingimuste parandamiseks tulumaksuvabastus.

„Soe tuba ja kraanist tulev vesi pole paraku kõikidele peredele kättesaadav ning riik soovib siin oma abikäe ulatada kolme- ja enamlapselistele vähekindlustatud peredele. Toetus võimaldab peredel alates 2021. aasta jaanuarist kaasajastada nii kütte kui ka vee-, ja kanalisatsioonisüsteeme,“ ütles Sarapuu. „Statistika järgi tunnevad selle järele vajadust rohkem kui pooled paljulapselised perekonnad ning riigi jaoks on see investeering tulevikku kuna seeläbi on võimalik mõjutada laste kasvu- ja arengukeskkonda ning kujundada uutele põlvkondadele kvaliteetsem elukeskkond.

Riigikogu rahanduskomisjoni kuuluva Sarapuu sõnul parandab eelnõu aasta lõpus sünnitajate ja töölt koondatute olukorda. „Seadusemuudatus kaotab praeguse ebakõla, sest aasta lõpus saadud sünnitushüvitis suurendas naise tulusid mitme kuu palga võrra, kuid samal ajal vähendas tema maksuvaba tulu. Uue korra kohaselt saavad aasta viimases kvartalis sünnitus- või koondamishüvitist saanud inimesed võimaluse osa hüvitisest kanda üle järgmisesse aastasse,“ ütles Sarapuu.

„Samuti suureneb uuest aastast pere tulumaksuvabastus alates kolmandast lapsest 100 euro võrra kuus, mis on lastega peredele hea uudis ning jätab neile rohkem raha kätte,“ ütles Sarapuu.

6 kommentaari
  1. Ei 5 aastat ago
    Reply

    mäleta enam, mitu last oli vaja ENSV-s, et saada suurpereks. Nüüd on selleks 3 või enam last. Selge vähikäik.
    Miks aga Kersti ei taha hakata lastele maksma elatisraha ehk pinssi? Laste täiselatisraha oleks võrdne surmaeelikute täiselatisrahaga aga erineks laste pinss sellepoolest, et lastele makstaks teatud osa täiselatisrahast vastavalt ealistele vajadustele. Näiteks.
    0…5 eluaastat – 55% täiselatisrahast
    6…11 eluaastat – 70% täiselatisrahast
    12…17 eluaastat – 85% täiselatisrahast
    18…23 eluaastat – 100% täiselatisrahast
    23 aastat on võetud selleks, et arvestada ka arstindust õppivate noortega. Ei maksta elatisraha neile, kes ei õpi ega tööta. Õppeasutist tohib raha eest vahetada vaid 1 kord ja 1 aasta jooksul. Sageli tehakse kutsevalikuga viga ning tahetakse õppekohta vahetada. Kuid seda vaid 1 kord, edasi tuleb juba oma käpardlikkuse või otsustamatuse eest maksta iseendal või vanematel.
    Elatisraha vabastaks kõik lapsed poliitilistest altkäemaksudest (just nimelt see tõik poliitbandedele vastukarva ongi, muidu oleks elatisraha ammu sisse seadustatud) ning lapsed oleks kindlustatud vanemate või hooldajate majandusseisust sõltumata. Kuna paljud vanemad on jotad või tühiostlejad, siis tuleb nende üle seada range kontroll, et laps saaks ikkagi oma kätte.

  2. NSVL-is 5 aastat ago
    Reply

    autasustati Emamedali 2. astmega ema, kes oli sünnitanud 5 last ja 1. astmega, kes oli sünnitanud 6 last. Meie 3 last jääb raskelt alla. Mandumus on vist igas valdkonnas.

  3. to ei 5 aastat ago
    Reply

    Vanemad tahavad lapsi ja ju nad siis on valmis nende eest hoolitsema.
    Või tahad teha nagu inkubaatorisüsteemil kanala . kana muneb, muna võetakse ära ja pannakse inkubaatorisse
    /võrdle lasteaed/ ja toidetakse juba farmeri poolt.
    Noja edasi läeb nagu ikka, ainult kanadel kiirem, inimestel vähe aeglasemalt.

  4. 14 last 5 aastat ago
    Reply

    Minu vanaema sünnitas 14 last ja medalist jäi ilma, sest tegi seda Wabariigi ajal. Rahast ka.

  5. to NSVL 5 aastat ago
    Reply

    Naine on võimeline sünnitama viljakusperioodil ka 36 last – aga MILLEKS?

  6. about 14 last 5 aastat ago
    Reply

    kaks surid, nagu see Wabariigi ajal kombeks. Üks suri sünnitusejärgsel neerukahjustusel -kus need arstid vaesel ikka olid.
    2 läksid Hispaania sõtta kumbki eri poolele ja surid seal.
    1 jäi vanatüdrukuks, kuigi oli ilus kui Wagneri haldjas, läks armastusest sakslasega üle piiri sõja lõpus, aga piir tekitati kahe Saksa vahele ja ta jäi teisele poole, ka olid sakslase vanemad jõukad ega soovinud teda nii väga. Tuli tagasi ja oli ainus,kes ema toetas ja põetas 5m2 korteris, mis oli tegwlikult minu isa rahadega ehitatud moodne kooperativ Kadriorus,kuid kui isa end sakslase kui venelase eest varjas omastas selle õemees.
    Teine õde oli ka kui aaria rassi esindaja Wagnery Sybüll ja abiellus soome poisiga. Neil üks laps.
    Oli veel üks õde, abiellus liiderliku ja vägivaldse mehega ja sai peksa. Neil üks laps.
    Veel üks kaunis õde abiellus matsliku ja liiderliku eesti mehega ja suri lastetuna.
    Üks vend läks hulluks maal, muutus vägivaldseks ja viidi Saaremaale kinnisesse asutusse,kus olid ka pidalitõbised,kus suri. Ema lemmikpoeg ja ema ei jõudnud niipalju nutta kui südamevalu oli.
    Minu isa ainus laps olen mina. Isa tahtis saada vabrikandiks, ehl oleks saanudki,muretses 2 korterit ja asjad neisse suure vaevaga,aga need põlesid, üls märtsipommitamisel no ja õemehe korter mis isalt võttis siiani alles.
    Veel üks vend sai 1 lapse ja nüüd 2 lapselast. Oligi kogu õnn ja järeltulevat sugu ehk 4 tükki-5 tk. Ahjaa, üks vemd veel 1 lapsega.Mina olen leidnud et norm ammu ületatud ega pole lapsi kunagi tahtnud.
    Ema lõpetas elupäevad 5m2 teenijatoas õemehe juures koos oma tütrega,kes teda tõesti armastas. 19 rbl oli ta rahvapension,mille ostujõud võrdub tänapäevase 190 eur baasosaga-rahvapensioniga.
    Paljud vennad olid närvihaiged ja julmad,sest nende isa oli jube julm ja peksis neid.Ju mõjutas seda ka majanduslik raskus-kuigi pids poodi, kondiitri ja kingsepaametit üheaegselt. Osadel poegadel jagus julmust loomade kui oma laste vastu.Ongi õnne valem. Egas Wabariigi aal olnud elu meelakkumine.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.