Reformierakonna reeturlikkus

End erakondade südametunnistuseks pidava Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles eelmisel nädalal, et peaminister Jüri Ratas müüks Eesti maha esimesel võimalusel, kui ta ametis jätkab. See on väga ränk süüdistus inimeselt, kes ise on valitsusjuhiks pürgimise nimel hüljanud kõik põhimõtted.

Pole niisugune sildistamine kohane ka Reformierakonnale endale, kes oma pika valitsemisaja jooksul on vahetanud partnereid, nagu vaid neile sobib, reetnud oma erakonnajuhte ja intriigitsenud isekeskis ning võtnud endale põhimõtteks machivelliliku: eesmärk pühendab abinõu.

Kallase puhul on veel eriti silmakirjalik see, et ta sidus peaministri ees vabandamise maaeluminister Mart Järviku vabatahtliku ametist tagasiastumisega ühe päeva jooksul. Niisugune ultimaatum päädis Reformierakonna esitatud umbusaldusavaldusega Järvikule eelmisel nädalal, mis aga kolinal läbi kukkus. Nagu ka eelnevad oravapartei ettevõetud ning sotside kaasa joostud umbusaldamised, sealhulgas peaministri suhtes alles paar kuud tagasi.

Endine reformierakondlaste poolt reedetud minister ja diplomaat Jaak Jõerüüt kirjutas meedias, et Kaja Kallase tundeline lahmimine pisendab veelgi opositsiooni tõsiseltvõetavust. Mis on samuti tõsi, kuna juba eelmise umbusalduse ajal Jüri Ratasele olid sotsid kõhkleval seisukohal, et miks anda valitsusjuhile võimalust näidata end hoolimata mõningatest probleemidest veelgi kindlamana, kui umbusaldus läbi kukub. Nii ka läks

Nüüd on ka sotsid mitmes leeris. Sotsiaaldemokraatide endise juhi Jevgeni Ossinovski sõnul pidanuks Kallas Ratase ees kohe vabandama, kuna tegemist „inimlikult inetu ütlemisega ja ka poliitiliselt väga rumala käiguga“.

Samas sotside praegune Europarlamendi saadik Sven Mikser peab Kallase väljaöeldut poliitilise leksika keeles veel isegi liiga leebeks.

Isamaalasest välisministri Urmas Reinsalu sõnul ei ole poliitikule suuremat solvangut olemas, kui see, mida Kaja Kallas ütles. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kersti Sarapuu sõnul näitas Kallas peaministrit riigireetmise valmiduses süüdistades oma tõelist palet. Ratase riigimehelikkus on eeskujuks kõigile, tunnustas Sarapuu Keskerakonna esimeest ja valitsusjuhti. „Kallase väljaütlemine peegeldab opositsioonis oleva Reformierakonna soovi vahendeid valimata võimu juurde tagasi pöörduda. See on aga järjekordne näide sellest, et Reformierakond tuleb valitsusvastutuse kandmisest võimalikult kaugel hoida.“

Reformierakonna varasemat reetlikku palet arvestades on nende juhilt ilmselt palju oodata, et ta vabandaks. Seepärast hoidkem ta Stenbocki majast eemal veel võimalikult kaua.

 

 

 

 

11 kommentaari
  1. Nõus 5 aastat ago
    Reply

    sellega, et KaKa on … ja … ja …, ja seda koos Miksri Svenniga ja teiste samapuudelistega, kuid on ka üks jätkuv põhjus, miks on alust mõista reeturiks ka Ratta Jurkat. Ikka see vana koostööleping meie vaenlase Puutini bandega. Oleks Jurka MUNADEGA mees, siis võtaks ta selle totaka “olematu” lepingu oma sügavkülmkapist välja ja põletaks avalikul lõkketulel kas Raekoja platsil (kuni keskbande on linnas võimul) või Steenboki maja ees. Siis saaks ka Jurkast lõpuks Jürka ning mitte kellegi poleks alust teda ka reeturiks või Eesti mahamüüjaks nimetada. Seni on JuRa aga koos KaKaga samas paadis.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Peeter Võsa: “Neil, kes ei ole veel Eestist ära läinud ja kes siin edasi elada kavatsevad, oleks arukas väärtustada Eesti Keskerakonna koostööprotokolli Venemaa võimuparteiga Ühtne Venemaa. Ei oleks arukas sellega nüüd mingeid liigutusi teha, sest see reformierakondlase Ain Seppiku allkirjastatud koostööprotokoll võib meile tulevikus veel kasu tuua. Nii naiivne siiski ei maksaks olla, et loota sellest mingit majanduslikku või rahalist tuge.

      Aga ühel puhul võiks see toimida küll – kui meie „sõbrad“ läänest on suutnud meid taas Sinimägedele mobiliseerida ja asi paistab rohkem kui halb, siis kannatab see valge paberileht ehk kaika otsa pista ja selle abil Venemaaga rahu sobitama minna. Ega seda ette ei tea, kas ja kui palju selline käik küüditamisest päästab. Kuid praegu on kõik hästi, sest see protokoll on külmutatud. Tähendab – ei haise halvasti. Aga praegu oleks küll kõige rumalam hetk see sügavkülmast välja võtta, üles soojendada, ja kogu maailma rõõmuks ning meie ahastuseks lihtsalt haisema lasta.

      Vanasti läks talus isegi täinahka tarvis. Nii igaks-juhuks. Ja meie riigil ei ole siis sellist koostööprotokolli igaks juhuks tarvis? Kas teame ikka täpselt, millest on asjatundjad meile selle vabadusesupi kokku keetnud, mida praegu naudime? Kas seal ei ole mitte ühtegi sarnast salaprotokolli ja alatut kokkulepet? Kui on, siis miks me jahvatame nüüd teema ümber, millest rääkides saame endale ainult kahju teha.

      Artiklist http://www.ohtuleht.ee//770608/peeter-vosa-koostooprotokoll-uhtse-venemaaga-on-paasterongas

      Koostööprotokoll ei ole mingi leping. See on poliitiline deklaratsioon milles on sõnastatud üsna üldiselt koostöövaldkonnad ning eesmärgid mida soovitakse saavutada. Ei enamat.

    • Eksid 5 aastat ago

      rängalt ja moonutad tõiku.
      1) Venekeeli on see договор, ainult meile esitleb keskbande seda kui mingit tähtsusetut protokat.
      2) Sepiku Ain polnud siis KaKa bandes, kui selle Edgari nimel alla kirjutas. Sinu järgi oleks nii, et kui mingi allakirjutanu ära sureb, siis lepingut ennast polegi olemas? No see on su “mõistuse” tipp.
      3) Kui keegi sellele kui päästerõngale mängib, siis näitab see, kuivõrd väärtusetud maast madalamad me oma vaimult oleme, saaks aga oma nahka päästa teiste hinnaga. Samuti näitab see, kui tähtsaks seda tähtsusetut “protokat” kabuhirmus ikkagi peetakse.
      Saan teha vaid kokkuvõtte, et REETURITE vande see keskbande! Oli, on ja jääbki olema.

  2. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Kui labane kommentaar on sellel nõus inimesel. Ta on vist purjus peaga seda kirjutanud. Eks sellised ongi Reformierakonna valijad. Viha ja mürki täis aga julgevad arvustada neist palju targemaid, hoolivamaid ja intelligentsemaid inimesi. Reformierakondlased on nii alatuks läinud mõjutades inimesi laimu ja valedega. Endal neil töötullemusi polnud ja vaesus aina kasvas. Mitte ühtegi õiget otsust ei tehtud. Veel ühte reformistlikku valitsust meie riik enam välja ei kannataks. Peavoolumeedia jaosaliselt ka õigusmõistmine toetavad neid. Reformierakondlased on spetsialiseerunud valesüüdistuste väljamõtlemisele et puhastada teed võimule. Nad kasutavad kõige alatumaid võtteid ja väljamõeldud stsenaariume. Meil pole midagi karta Venemaa poolt kes tahab meiega hästi läbi saada aga sisemine vaenlane on meil olemas kes segab teiste tööd , urgitseb ja rikub parimate inimeste tervist.

    • Sul 5 aastat ago

      täiesti õigus! Valmistu veebruari lõpul ordenisaamiseks.

  3. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Tõepoolest kui palju halba on teinud meie riigile ja rahvale Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused. Majandus seiskus, vaesus kasvas, arstiabisaamise võimalused kohapeal kadusid, pensione ega abirahasid ei tõstetud kordagi jne, jne. Pikemat aega käib urgitsemine, laimamine ausate inimeste süüdistamine. Seda oskavad teha reformierakondlased vaid.

  4. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
    Reply

    LollEveNojah jne jälle platsis

  5. njah 5 aastat ago
    Reply

    kodanik Nõus võiks juba aru saada, et tolle protokolli olemasolu ei ole veel tõend selle kohta, et keegi kuskil oleks riiki reetnud. Selleks on vaja konkreetset RIIGIVASTAST TEGEVUST ja nuta palju tahad, aga neid tegevusi ei ole. Selle paberilipaka oleks võinud juba Seppiku ülejooksmisega avalikult talle kaasa anda sõnade saatel “et äkki sul uues kodus läheb seda vaja, meil ta seisab siin kasutult” Praegu sellega vehklema hakata, täiesti mõttetu tegevus ja mulle on isegi hakanud meeldima, kuidas oponendid aina ja aina selle orgi otsa ise jooksevad. Oh milline takistus see oli vanasti, lausa välistati koostöö, aga praegu ei takista see kellegil koostööd tegemast. Kõik ju teavad, et midagi ei toimu ja kui toimuks, oleks KE ammu pildilt maas ja KaPo väänaks käsi. See malakas määrib sellega vehklejaid rohkem kui KE ennast ja hoidke ikka see malakas alles. Nii tore vaadata kuidas see enne valimisi jälle välja võetakse kui argumendid otsa lõpevad.

    • Põhimõtteliselt 5 aastat ago

      on valmis oma riiki maha müüma ka kõik need, kes pooldavad, et Brüsseli käsud-keelud on ülemad Eesti põhiseadusest. Igasugu küsitlused on seni näidanud, et selliseid REETUREID on meil 75…80%. Isegi rahvahääletusel oli neid 67%. “Ainult”! Neile reeturitele on RAHA tähtsam ISESEISVUSEST ehk ISEOTSUSTUSÕIGUSEST.
      Kui ma kuskil sõidan või jalutan, siis eeldan juba ette, et 5-st muust INIMESEST 4 on reeturid.

  6. Aili 3 aastat ago
    Reply

    Selle kohta jällegi hea vanasõna
    “Pindu teise silmas näeb, aga palki enda omas mitte…”

  7. Siirius 3 aastat ago
    Reply

    Aga tuli välja, et Kallasel oligi õigus, kui kesikud refiga sahkermahker valitsuse tegid selle kohvimasina varga ja Ratasega eesotsas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.