Ida–Virumaa keskerakondlaste juht Marek Kullamägi peab oluliseks päikest ja põlevkivi

Marek Kullamägi Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna konverentsil.

Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna juhiks valiti hiljuti selle maakonna põliselanikust ettevõtja ja omavalitsustegelane Marek Kullamägi. Usutluses  Kesknädalale rääkis ta Ida-Virumaa looduslikust ja majanduslikust omapärast.  Ta rõhutas vajadust säilitada põlevkivi kaevandamine. Keskerakonna tasandil on Kullamäe jaoks eriti olulised märgusõnad liikmeskonna arvu suurendamine, koostöö ja ühtsustunne.

Kui kaua olete olnud seotud Ida-Virumaaga?

Idavirulased on omavahel kõik sugulased. Me oleme sündinud Kohtla- Järve sünnitusmajas, nii et enam põlisemad ei saagi olla. Sünnitusmaja oli Kohtla-Järvel ühes linnaosas, nüüd on teises, kuid oleme sündinud kõik Kohtla –Järvel .

Oled olnud ka kauaaegne ettevõtja.

Kohtla-Järve kandis alustasin ka ettevõtlusega. 1998. aastast tegutsen ettevõtlusega Peipsi kandis. Olen tegelenud nii ehitus- kui ka metsavaldkonnaga.  Põhitegevus on aga ikka turism.  Aastani 2002 pidasin hotelli. Praegu on  mul   kämping ja tundub, et see on õige valik, sest  Peipsi äärde hotellide ehitamine pole turismi hooajalisust arvestades majanduslikult mõttekas. Kuigi kalendris on kolm suvekuud, kestab turismiettevõtja jaoks suvi täpselt kaks kuud. Paljud Peipsiäärsed inimesed peavad paari kuuga teenima niipalju, et elada ära järgmised üheksa kuud. Väga palju oleneb päiksest. Me võime kõik asjad  Peipsi ääres korda ajada. Ainuke asi, mida me tellida ei saa on päike.

Kuidas algas huvi poliitika vastu?

Paljudel inimestel algab huvi kohaliku poliitika vastu neljakümnendatel eluaastatel. Nii ka minul. Esmakordselt kandideerisin toonasesse Alajõe valla volikogusse 2009. aastal. 2013. aasta valmistel juhtisin valimisliitu. 2017. aastal  kandideerisin juba edukalt Keskerakonna nimekirjas. Sel perioodil moodustus erinevatest omavalitusest Alutaguse vald. Viis valda läksid kokku. Nii muidugi oleme ka viiepalgelised. Peipsi järv on nagu meie enda „meri“, on ka Kurtna  järvestik, väga palju ojasid ja jõgesid.

Kas Ida-Virumaa jääb põlevkivi maakonnaks?

Alutaguse vald on Mandri-Eestis suurim maavald ja täpselt pool Ida-Virumaad.   Estonia kaevandus on aga suurem kui Tallinna linn, kuigi paikneb maa all. See toob kaasa erinevaid muresid. On hakatud arvama, et põlevkivigi meile enam ei  sobi. Tuul ja päike on olulised asjad, kuid ei kindlusta stabiilsust. Kõik jutud muudest energiatest on jäänudki ju juttude tasemele. Ida-Virumaa energeetika  ja põlevkivi on olnud praeguse Eesti majanduslik alus. Tasuks teada ja õppida, kust on Eesti riigis tulnud elekter ja tuleb ka praegu.

Kas Peipsi kaluritele ka jätkub tööd ja leiba?

Kala jääb aasta aastalt vähemaks. Kalapüük sarnaneb mõneti kasiinomänguga. Võib juhtuda, et ajal kui kvoodid kehtisid said järvest kala kätte. Võib olla aga nii, et kvoot läks kinni ja istud pool aastat kodus.

Millised positsioonid on Ida-Virumaal Keskerakonnal?

Loodetavasti jõuame tänavuse aasta lõpuks välja 600 liikmeni. Praegusele üleriigilisele koalitsioonile on teotus piirkonniti väga erinev. Seoses Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna tulekuga koalitsiooni on venekeelsete elanike toetus kahenenud, kuid plaanis on seda taastada. Väga oluline on keskerakondlaste ühtsustunne ja koostöö Ida-Virumaa erinevates paikades.

Ida-Virumaal on venekeelset elanikkonda 80 protsenti ja eestlasi 20. Me võtame venekeelset elanikkonda kui venelasi. Tegelikult kõnelevad vene keelt väga mitmed siinsed rahvused.

Kuidas tähistate jõule?

Ida-Virumaa Keskerakonna piirkond korraldab 14. detsembril üle-eestilise  jõulupeo ja  kui kõik läheb hästi, siis Valge Hobuse trahteris.

Usutles Jaan Lukas

1 Kommentaar
  1. !!! 5 aastat ago
    Reply

    õige jutt.
    Egas tulevased põlved põlevkivi vaka.
    Põileseenergia. KUI teda tahetakse arendada, tõepoolest KÕIGE parem energia, MIKS SIIS EI ARENDATA, MIKS ON PANEELID LIIGA KALLID, NEID PEALS VAESTELE MUIDU JAGATAMA !!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.