Sotsiaalkomisjon: Eesti ei ole valmis kanepi legaliseerimiseks

CBD pood, ravikanep FOTO: Vladislav Musakko/Scanpix

Sotsiaalkomisjon otsustas tänasel istungil mitte toetada kollektiivset pöördumist „Eesti vajab kanepireformi“.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mõlder ütles, et komisjon otsustas kollektiivse pöördumisega mitte nõustuda. Mölder viitas Arstide Liidu hinnangule, mille kohaselt võib kanepi legaliseerimine rahva tervisele ohtlik olla ning rohkem tuleks keskenduda ravivõimaluste ja ennetavate sekkumiste parandamisele Eestis. „Kanepi turule lubamise tulud oleksid väiksemad, kui selle tekitatud kahjude hilisemaks likvideerimiseks tehtavad kulud,“ nentis Mölder. Ta lisas, et kanepi legaliseerimine võib tuua kaasa kangemate narkootikumide suurema leviku.

Sotsiaalkomisjoni liige Hele Everaus sõnas, et pöördumisel oli väga suur äriline tagapõhi. „Seda rahalist argumenti võis näha pöördumise kaaskirjas, kus teema tähtsuse rõhutamiseks pöörati tähelepanu riigikassa kaotatud miljonitest, mis praegu liikuvat allilma rahakotti. Lisaks on üheks kanepi tarvitamise pooldajate väiteks argument, justkui väheneks siis teiste meelemürkide tarbimine. Samas on toodud hoopis vastupidiseid andmeid, kanepiga alustamine teeb ukse lahti teistele meelemürkidele,“ rääkis Everaus.

Riigikogu võttis 4. juunil menetlusse kollektiivse pöördumise „Eesti vajab kanepireformi“, mille algatajad soovisid kanepi kasutamise seadustamist.

7 kommentaari
  1. Kindlasti 5 aastat ago
    Reply

    ei kõlba selline pealkiri “Eesti pole valmis …”. Kust te seda teate? Kas ainult selle järgi, et keegi kuskil kabinetis haige peakoluga nii otsustas?
    Mina olen samuti kanepivastane, kuid ma lähtun teiselt aluselt ega samasta ennast Eestiga. Kui kanep on uimasti, siis üldiselt peab ta olema keelatud. Kui aga tal on ka mingi ravitoime, siis sellisena seda osa tuleb ka esitada. Kui seda ravikanepit võidakse kasutada kurjalt uimastina, siis tuleb kanep ravimina panna järelvalve alla, et ükski tänavapröökaja seda kätte ehk suhu ei saaks. Küll aga rangelt arsti käest, kui selleks on põhjendatud vajadus. Ning mitte nii, et see posija soovitas.
    Mäletan, et omal ajal (aastat 15…20 tagasi) kuulutati ka vabasurma kohta, et “Eesti pole selleks veel valmis”. Ometi on juba ammu valmis, kuid vabasurmaihkajate nöökimiseks ja piinamiseks just nimelt meie piliitilised banded pole vabasurma seadustamiseks valmis. pean siin silmas inimese endasoovitud vabasurma, mitte rikklikku mõrva eutanaasia nimetuse all. Paljud surmaeelikud tahavad, et nad hommikul enam ei tõuseks. Nad on kas elust väsinud või on nii valulikult haiged, et ei taha pikki päevi loomulikku kustumist oodata. Nii mõned käimisvõimelised hüppavadki ülakorruselt alla või rongi ette. Aga Ratta Jurkale ja ta bandele on see ükskõik. Teistest rääkimata, helmed toovad kohe jumala mängu ja teevad ülimalt haleda lõusta ette, kuidas nad piinlevatele kaasa tunnevad, aga EI AITA!

  2. ! 5 aastat ago
    Reply

    MILLAL siin üleüldse millekski valmis ollakse?
    Mitte aint KANEP, vaid mistahes muud rahustid peavad müügil olema -vabamüügil,et inimesed ENNNAST LOLLIKS EI JOOKS, ÜLES EI POOKS, LOLLIKS LÄHEKS, NARKARIKS HAKKAKS. MIS SÜNNIB JU KOGUAEG.
    Kanepi võib ka välja jätta kui muud võimalused on. Ja ärge tulge palun rääkima antidepressantidest. Neil samuti on SÕLTUVUST TEKITAV TOIME,KASVÕI SEEGA,ET KUI NNEID EI SAA SIIS DEPREKAS TAGASI, VAID PALJUDEL VÄGAGI RASKED KÕRVALMÕJUD /PARKINSONISM NÄIT./ JA uurimata KÕRVALMÕJUD. JA PÄRAST NN. RAVI LÕPPU LÄHEB JU TAGASI VANASSE KESKKONDA, VANADE PROBL. JUURDE.
    TAIMSED ANTIDEPRESSANDID AGA HÄVITATAKSE ÄRA, NAGU TEHTI SAKSA TOOTJAFIRMAGA /oli pisike/ JA TOOTIS CESRADISTONI NAISTEPUNAST, MIS OLI VÄGA HEA ANTIDEPRESSANT NING KESKMIST DEPRESS. RAVIS. TEised naistepunatooted seda ei tee. HÄVITATI ÄRA FIRMA.
    MILLAL OLETE VALMIS SUITSIIDIABIKS SURIJATELE, KES SEDA SOOVIVAD ?! MILLAL MILLEKSKI ÜLDSE VALMIS OLETE?! Minupoolest võib see kanep jäädagi,sest kallis minusuguste jaoks ja tõstyab vererõhku.
    AGA MIDA TEHAKSE PROBLEEMIDE KONKREETSEKS LAHENDAMISEKS???!!! POSITIIVSEKS LAHENDAMISEKS!!!

  3. vana 5 aastat ago
    Reply

    Loomulikult – niikaua kui Eesti on riik ja on rahva enamuse valitsus, siis kanepit ei
    legaliseerita!

    • Nagu 5 aastat ago

      pederastiatki.

  4. ??? 5 aastat ago
    Reply

    MEIL PIKK NIMEKIRI SEADUSEGA KEELATUD AINETEST., KUNA KAHJUSTAVAD TERVIST.
    OMETI ON NAD APTEEGIKAUPADES SEES. RAHULIKULT. EDASI. EDASPIDIGI.
    NÄITEKS RÄNIDIOKSIID. MIKS???
    Nagu kilplaste kirik, kuhu aknad jäeti soojapidavuse ja materjali kulu vähendamise tõttu tegemata. On selline Eesti muinasjutt.

  5. to vana ja nagu,kes üls isik 5 aastat ago
    Reply

    Mis tead sina rahva tahtest. Või kas rahvaski midagi teab, rahval puudub sageli õige info ja kogemus ja tahe süveneda.. Käid siin kommentaariumis oma frustrats, ja kiusu välja elamas. Kõll ei meeldi sulle vanad, ei meeldi homod,loomad , maksud, kne.
    Millest frustrats.? Ehk tahaks ise homotada, aga ei julge ? Või on mõni vana sulle jalgu jäänud.

    • Sina 5 aastat ago

      vana tähti mittetundev pederast ole parem vait!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.