Eesti on uuel kursil

Jaanus Karilaid ja Kaja Kallas. Foto: Riigikogu kantselei

Jaanus Karilaid, Keskerakonna aseesimees, Riigikogu õiguskomisjoni esimees

Keskerakond peaministrierakonnana on tegutsenud juba üle kolme aasta. Aprillist 2019 on sotside asemele valitsuskoalitsiooni tulnud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Isamaal ja Keskerakonnal on hoog sees endisest valitsusest. Mõlema poliitilise koosluse kohta on häid sõnu, aga praeguse kohta eriti.

Tuletagem meelde 2018. aasta sügise rahandusministeeriumi positiivseid prognoose, selle põhjal tehti ka erakondade valimiskampaaniaid. Üllatuslikult aga neli kuud hiljem kui oli selge, et reformierakond ja sotsid jäävad valitsuse ukse taha, siis arvud muutusid kui nõiaväel negatiivseks. Sellest saadi siiski 2020. aasta riigieelarve koostamisel edukalt üle ja tuleb erakorraline pensionitõus koos indekseerimisega, mis toob keskmiselt juurde igakuiselt 45 eurot, palgad tõusevad, jalgpalli sisehallid kerkivad, taristuprogrammid jätkuvad, kohalikud külavaheteed saavad rahastuse – kokkuvõtlikult rahandus ja majandus on hästi hoitud.

Seda kõike korraldati ka pretsedenditutes tingimustes, kus president Kersti Kaljulaid otsustas rahustamise asemel laskuda sisepoliitilisse rähklusse, pingete maandamise asemele hoopis neid võimendada, sildade ehitamise asemel teravaid emotsioone õhutada. Sellise käitumise pealt soovitaks siiralt loobuda presidendi ametiketist ning osaleda kodanikuna mõnes erakonnapoliitikas. Esimene reaalne võimalus tulla Kersti Kaljulaiul Riigikokku tuleb 2023 aastal. Nii kaua tuleb aga tal neelata oma kaotusepisaraid, et ei õnnestudki tagatoa presidendil suunata tagatoa valitsuse moodustamist. Eesti 200 jäi alla valimiskünnise ning nende soovitud liit Reformierakonna ja sotsidega jäi tegemata. Plaan „b“ Isamaa, sotsid ja reform samuti kuidagi ei libise. Sealt ka see kibedus, tigedus ja kitsas vaade.

Poliitilise mõtteviisi avardamine

Nüüdne valitsus mitte ei tiksu ametkonna inertsist, vaid Keskerakonna juhtimisel võetakse ette olulisi ja suuri asju. Sõltumata ametkondlikust vastuseisust tehti otsus aktsiiside langetamise suunas – rohkem varasemast ei jooda, aga Läti asemel kosub Eesti riigikaasa. Varasem viga parandati. Nüüd avardatakse poliitilist mõtteviisi. Otsitakse võimalust riigilaenu kasutamiseks, juba on olemas plaan PPP projektide kasutamiseks suurte maanteede ehitamisel. Kommertspankade nuumamine on lõpetamisel ja II samba vabatahtlikuks tegemine juba kevade algul tehtav. Arvestame, et Kadriorg (Kersti Kaljulaid) blokeerib ja takistab, aga saame ka selle lubaduse elluviimisega hakkama. Ühiskond pole enam tardunud, vaid mõtleb ergastunult kaasa. Avatus, julgus oma otsuseid avalikule areenile panna, edasiminek häbeliku paigalseisu asemel on praegune reaalsus.

Reformid ellu!

Lähiperspektiivi kaks suuremat reformi on apteegireform ja pensionireform. Mõlemad on oma mastaabilt sellise ühiskondliku mõjuga ettevõtmised, mille sarnast lähiminevikust polegi esile tuua. On selge, et selliseid põhjalikke ümberkorraldusi saab ette võtta ja ellu viia vaid kindla poliitilise visiooniga, teotahteline ja tugeva ühiskondliku toetusega valitsus, mille kõik liikmed on orienteeritud sisulisele koostööle. Just eesmärgipärane sisuline koostöö ongi meie praeguse valitsuse iseloomustamisel selleks peamiseks edasiviivaks jõuks, mis Eestit uuel kursil hoiab. Erinevalt varasematest valitsustest ei püüa nüüd ükski valitsuspartner teise osapoole arvelt oma isiklikku avalikku toetust ega poliitilist kapitali kasvatada. Pole suurt ega väikest venda, on võimekas meeskond.

Arvestades praeguste valitsuserakondade kujunemislugu, ühiskondlikku kaalu, erakondade vägagi erinevat poliitilist palet ja toetusbaasi ühiskonnagruppide lõikes, on tõesti haruldane, et suudeti leida kõigi osapoolte poolt väärtustatud ühisosa, leppida kokku eesmärkides ja tegutseda selliselt, et keegi tekki enda peale ei kisu. Loodame, et selline koostöötahe ei murene ja praegune valitsus läheb ajalukku esimese Eesti Vabariigi valitsusena, mis on tegus ja säilitab oma töövõime kogu valimistsükli jooksul.

12 kommentaari
  1. Millest 5 aastat ago
    Reply

    Jannuke targu vaikib, on just tema bande tõkestustöö elukorralduse arukaks muutmisel. Kui võetaks vedu isamaareeturite ja konservantide kavadest, muutuks meil elu palju paremaks ning ka inimesed hakkaks seda tajuma.

  2. Kas 5 aastat ago
    Reply

    see käib ka uue kursi alla, et Kimmi plakat on lehe kõrval. Et meelest ära ei läheks, kes ebaseaduslikult võimul?

  3. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Tore on näha suurepärast poliitikut ja lugeda tema artiklit teades et kõik on õige millest ta kirjutab. Olen kõigega nõus.

  4. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    “erakorraline pensionitõus” see 7 € on küll raha aga sellega pidevalt hoobelda on häbistav !

  5. vana 5 aastat ago
    Reply

    Näha kohe, et siin toimub justkui iga päev refi kutsade haukumise kokkutulek aga eks seda tugevamaks saab valitsev koalitsioon. Aga siiski – EKRE – suhtes tuleb ka koalitsiooni kaaslastel pingutada ja kui üldiselt osa nende juhte töötab laitmatult (Martin), siis osadel vanadel tuleb uuesti õppima inimeste suhtes austavamalt rääkima ja eriti kehtib see ka oma lähinaabritest riikide kohta.
    Ärge unustaga – nemad on samuti oma riiki ja rahvast teenivad valitsused.

  6. to toomas 5 aastat ago
    Reply

    ää hõiska enne õhtat. seda 7 eurigi ehk ei tulegi vaid on pistetud indekseerimise sisse, et sedagi tekitada.
    ja NIIIIII SUUUUUR RAHHHA on ta tõest, et mu silmatilgad maksavad 3 x, teat.koha künlad 2-3x, vitamiini kapslid 3,3 x ja kalaõli 2,5 x rohkem, praegast ei viitsi ltgeda, mis kõik tarvis on. näe voodilina ei saa ega saa ostet, kardinatest võib unistada, läkiläkit oleks vaja, sest peanärvi põletik, a seda es soa eladeski jne.jne.jne.
    koera koa es soa mette ! Varjupaik es annagi siuksele sandiotsale -jäksa teist toita ega ravida. põlegi kes mul ka vahest musu annaks ega põlastaks sedasi et vaene ood.

  7. nipinapi 5 aastat ago
    Reply

    Näha, et Kesknädal on hakanud ka valitsuse tegevuste suhtes ebasobivaid ebasobivaid kommentaare kustutama.
    Sel juhul laske edasi isekeskis, kilplaste kiidukooris, sagedasti vales vaimus,ise teada tahtmata.
    Pole mul tarnvis seda lehte lugeda ega kommenteerida.

  8. VABANDUS 5 aastat ago
    Reply

    Vabandust, TEISES KOHAS OLI KOMMENTAAR. OLI KÜLL SISSE JÄETUD.
    TUBLI HRABRÕJE ZAITSÕ !

  9. kriibu 5 aastat ago
    Reply

    Uuel kursil jah, aga miks te Tartus ikka vana kurssi tahate hoida? Tootsi ettevõtmine Tartu linnavalitsust muuta on pehmelt öeldes erakonna mainet kahjustav tegevus. Kuidas te seda lubate? Suu on raha täis topitud?
    Mis on teil Rannale ette heita? Et teeb oma tööd hästi?
    Kas Tartu linna juhib nüüd Toots?
    Piinlik lugu ja Keskerakonnale Ranna vallandamine ametist kasuks ei tule. Mõelge selle üle.

  10. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Mulle meeldivad sellised artiklid julged ja positiivsed. ainult Kahjuks teist sellist erakonda nagu on Keskerakond pole ja peab leppima sellega mis on, Tubli et on leitud ühisosa mis aitab meie rahva elu paremaks ja inimväärsemaks muuta. Läheb muidugi veel aega kui saab parandatud need vead mida tegid Ansipi ja Rõivase valitsused. mis puutub apteekidesse siis seda lahkab ka Õhtuleht lastes kommenteerida vaid ajalehe telliatel. Mina leian et suured apteegid peaksid vaid olema ja seal pealsid töötama kõrgharidusega spetsialistid aga mitte tavalised müüjad kes soovitavad kaubanduse käibe tõstmiseks mitmesuguseid rohtusid mida pole vaja.Suur rõõm on et tõstetakse pensione.Olen rõõmus et õpetajate palka tõsteti jne. Palju head on juba ära tehtud. Peavoolumeedia ei kajasta seda vaid otsib aina vigu. kõik kaebused on nende väljaannetes teretulnud. Reformistlik valitsus kaotas ära arstiabi . saamise võimaluse kohapealja eks nüüd tuleb kõik taastada. Põlva kaebad et ei tehtud rahasüsti nende haiglale ja kohe oli vastav artikkel Õhtulehes nagu nemad saaksid aidata. Aga mida peavad need haiglad ette võtma kus reformierakondlased kaotasid üldse haiglad üra. Peab olema lihtsalt kannatlik. Ega kõike korraga ei saa. Soovi keskerakondlastele palju edu nende tublis töös kuid kahjuks segajaid leidub. Endiselt töötab terve meeskond reformierakondlasi laimukampaania arendamiseks ja valesüüdiste vorpimiseks ainukese eesmärgiga võimule saada.

  11. njah 5 aastat ago
    Reply

    Eks selles mõttes on Karilaidil tegelikult õiguski, et oleme muutustes ja neid on märgata. Viimastel päevadel on tulnud päris mitmeid uudiseid, kus on näha et tehakse tööd ja see teeb tõepoolest head meelt. Mulle hakkab selle Valitsuse kooslus üha enam meeldima. ERR-ist just lugesin, et uus maaeluminister liidab kolm allüksust, tahetakse luua diginomaadi viisa, kruusateede tolmuvabaks muutmiseks on leitud raha. Et Simson on kaasa aidanud 125 milj euroraha saamisele Ida-Virumaa ümberkorraldusteks. Täna käis läbi uudis et NB! et meie Prokuratuur teeb koostööd teiste riikide vastavate organitega ja et Danskes on puhtaks pestud juba miljard eurot. Kõik see näitab, et tegutsetakse. Need kes aasivad 7 eur kallal, neil on alati võimalus sellest loobuda või annetada kui see 45 eurtsi nii naeruväärsed on ja ei sünni vastu võtta. Opositsiooni jutupunktid on muutunud niivõrd tühisteks ja peavoolumeedia on ennast ise naeruvääristanud. Ma ütleks pigem nii, et HAKKAB TULEMA. Jõudu ja jaksu edaspidiseks, tasa sõuad kaugele jõuad. Rohkem ootaks veel otsuseid riigireformiteemal, see on siiski koht, kust tuleb hakata kokku tõmbama, ükskõik kui valulised need otsused ka poleks. See aasta on valimistevaba aasta ja nüüd tuleb tegutseda.

  12. robert 5 aastat ago
    Reply

    Mina pensionärina olen 2 viimasel aastal saanud rohkem pensionilisa kui reformarite valitsemise ajal kokku See on keskerakonna tõõ Mu abikaasa on arstimite ostmiseks saanud tugevalt allahindlust Kasee on keskerakonna teene Aga aru ei saa miks neid apteeke on vaja jälle reformida Parem revideerige tervishoidu Sinna muudkui taote betooni aga perearstile on ooteaeg 10 päeva Kohutav Võtke see noor kahupea aru andma Tegelgu tegelike probleemidega mitte pseumoprobleemiga See neljarealiste teede plaan on raha loopimine Selle asemel saaks sadu liikluspolitseinikke teedele suunata Vaadake ette et ei tule 1 samm edasi 2 tagasi

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.