Aab: riik aitab parandada Kagu-Eesti spetsialistide elamistingimusi

Võru. Foto: Rahandusministeerium

Põlva-, Võru- ja Valgamaa arengu hoogustamiseks kinnitas riigihalduse minister Jaak Aab Kagu-Eesti spetsialistide eluasemete toetusmeetme.

„Kagu-Eestis on rahvaarv juba mõnda aega jätkuvas vähenemises, noored kolivad kodukohast ära ning rände arvelt on paraku jõudsalt kahanenud ka sealne tööturg,“ nentis riigihalduse minister Jaak Aab. „See mõjutab omakorda piirkonna arengut tervikuna. Majanduse edenemiseks on väga oluline, et piirkonnas oleksid tööl head spetsialistid, kes panustaksid kohaliku elu ja ettevõtluse arengusse.“

Riigihalduse ministri hinnangul on eluasemetega seotud kitsaskohtade lahendamine piirkonna arengu terviklähenemises üheks olulisemaks tegevuseks. Lisaks ettevõtete arengu toetamisele tuleb piirkonnas parandada elamisväärsete eluruumide olukorda.

Meede on välja töötatud ning viiakse ellu koostöös Kagu-Eesti kohalike omavalitsustega, kes panustavad sellesse riigiga võrdses osas. Kagu-Eesti kohalike omavalitsuste ülesanne on toetust rakendada ehk siis parandada spetsialistide eluasemete olukorda kohaliku omavalitsuse piires.

Taotlusvooru Kagu-Eesti kohaliku omavalitsuse üksustele planeerib Riigi tugiteenuste keskus avada 2020. aasta veebruarikuus.

„Kokku on lepitud vaid väga üldised ühised tingimused. Mina näen, et seda toetust võiks kasutada näiteks spetsialistide eluruumide remontimiseks või soetamiseks, aga selle otsuse teeb siiski iga linn või vald ise, kuidas ja millistel tingimustel ning milliste spetsialistide eluasemete tingimusi nad oma territooriumil parandavad. Nemad tunnevad selleks kohalikku eluolu ja sealseid vajadusi kõige paremini,“ ütles minister Aab toetuse jagamise täpsemate kriteeriumite kohta.

Meetme eelarve on kavandatud Kagu-Eesti programmi tegevustest. Kagu-Eesti programmi kogumahuks on perioodiks 2019–2023 kokku neli miljonit eurot. Kagu-Eesti spetsialistide eluasemete toetusmeetme riigipoolseks eelarveks on kavandatud ligikaudu 200 000 – 300 000 eurot aastas. Toetus jagatakse Kagu-Eesti kohalike omavalitus üksuste vahel vastavalt kokkulepitud põhimõtetele.

Kagu-Eesti spetsialistide eluasemete toetusmeetmega panustatakse Eesti regionaalarengu strateegia 2014-2020 ning Kagu-Eesti tegevuskava eesmärkide täitmisesse.

4 kommentaari
  1. Taas 5 aastat ago
    Reply

    üks tühi jura. Tooge Kagu-Eestisse TÖÖkohad, siis jõuab järg ka elukohtade kätte. Nagu ikka, alustatakse meil valest otsast. Mis kasu sest on, kui Putin ehitaks Taimõrile lukskodukesed, millega sealsed inimesed endale elatist teenima hakkavad? Olen viimasel ajal Siberis ja Kaug-Idas käinud, KÕIK sõltub töökohtadest.
    Seetõttu soovitan ka Jurkale: pange Jobu-Jaaguke Moskva-Vladivostok rongile ja las ta käib küsib kohapeal inimeste käest, miks mõnest kohast on kolmandik või pool lahkunud. Tagasi las sõidab Habarovsk-Komsomolsk-Tõnda-Moskva rongidega. Saab tast 3-4 nädalat rahu ja ehk on ka saabudes ise ümber kasvanud.
    Muide, seal sõites saab kärakat ikka panna!

  2. vastus 5 aastat ago
    Reply

    No ei oska meie asjulised PROBLEEMIDE JUURI näha, ei oska.!
    Inimene tahab ET KODU OLEKS TEMA OMA, TA TAHAB ET VALIDA OLEKS MITMETE JA MITMETE TÖÖKOHTADE VAHEL , SEST MUIDU JÄÄB TA SÕLTUVUSSE _ORJALIKKU SÕLTUVUSSE KOHALIKUST TÖÖANDJAST, KELLELE KUULUB TA ELUASE JA KES SELLE TALLE ÜÜRILE ANNAB, KES ISTUB VOLIKOGUS
    VÕI KELLE SIGULANE, SÕBER VÕI KINTSUKAAPIJA . ET TEMA KOOL JA LASTEAED, ARST JA KÕIK MUU OLEKS SÕLTUMATUD SESTSMAST LIIDRIST VÕI NENDE ÜHISRINDEST.
    SUUREMAS LINNAS SEE ON NII.
    VÄLISMAAL ON SUUREM PALK, PENSION JA SUHTUMINE.
    TE MUUDKUI EHITATE JA EHITATE. MILLEKS? KES TAHAB PANGAoRJAKS SAADA. Kes tahab üldse kellegi orjaks saada, kui see pank pole siis tööandja, pea ainus kohapeal.
    KUS ON PLAAN MAJANDUSE ARENGUKS TOOTMISHARUDE KAUPA, VÄLISTADES VÕIKAD JA TERVISTKAHJUSTAVAD – KARUSNAHAFARMID, LOOMAKASVATUS, MÕRKIDE TOOTMINE JA MÕGINE PÕLLUMAJANDUS, KÕIKSUGU KAHJULIKKE KIIRGUSI JA VÄLJU TEKITAVAD TOOTMISED jms. KUS ON TEADMINE JA SEADUSED, ET EELKÕIGE ON TÄIDETUD KOHALIKE VAJADUSED KÜLLALDASEL MÄÄRAL JA KUI PALJU NAD MIDAGI VAJAVAD JA KAS OSTA JAKSAVAD.

  3. unustasin 5 aastat ago
    Reply

    MITTE ET VÄLISMAAL ON SUHTUMINE PAREM – VANADESSE JAH JA PENSION ON SUUREM JA AÜ TÖÖTAVAD JA SOTSDEMOKR. VÄÄRIVAD OMA NIME, AGA SUHTUMINE ISEENESEST OLENEB RAHAST JA BÜROKRAATIDEST – EI OLE KÕIK PAREM SUGUGI !
    SÕNA ON VABA AGA INIMENE MITTE.

  4. lõrvade vahel eelarvamus 5 aastat ago
    Reply

    MEIE INIMESTEL ON SEE VIGA /piiratud mõtlemine,arusaam ja oluk.lahendamisvõime/ ET TÖÖL PEAB SAAMA KÄIA NENDE ARVATES ÜLE TEE. NÕUKAAAL SEE OLI NII.
    KUI TAHATE OMA KODU, TULEB TEHA MÖÖNDUSI – OSTKE KINNISVARA MAAL VÕI ASULAS JA KÄIGE TÖÖL KAUGEMAL – NII EI PEA TE TEGEMA KOLETUT LAENU VÕI ÜLDSE MITTE TEGEMA LAENU.
    KUI LÄHETE VÄLIS;AALE TULEB TEIL TÖÖL KÄIA EHK TEISES LINNAS , MILLEDE VAHE POLE MIKROKM VAID
    KUHU LENNUKIGA TULEB SÕITA 2 KORDA AASTAS. SEST SEALSETE SUURLINNADE TÄNAVAPIKKUS VÕIB OLLA 80 – 100 km , äärelinna rohkemgi.
    OLETE SIIS VABAD ALLUMAST NII KODU,KESKKONNA KUI TÖÖKOHAGA ÜHELE LIIDRIKAMBALE.
    SAMA SAATE MAALE ELAMA ASUDES TEHA EESTIS PALJU KERGEMA VAEVAGA, SAAKS VAID KÕRVADE VAHELT SELLE HIRMU PIKA TÖÖLESÕIDU EES.VÄLISMAAL, ka MOSKVAS SÕIDETAKSE TÖÖLE TUNDE, ka metrooga, 2 t EI OLE MINGI IME. AGA KUI TAHATE MUGAVAD ORJAD OLLA jÄÄTE KA SÕNAST ILMA.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.