Kohus mõistis Toomas Lepa õigeks

TTV endine juht Toomas Lepp. Foto: LIIS TREIMANN/SCANPIX

Harju maakohus mõistis neljapäeval üle 200 000 euro omastamises süüdistatava Tallinna TV eksjuhi Toomas Lepa ja tema kaassüüdistatavad Lea Kraavi, Valter Kraavi ja KVA Telecomi õigeks.

Kohtunik Julia Vernikova märkis, et varalise kahju puudumisel ei saa omastamisest rääkida. “Teenus oli osutatud, saated tehtud ja eetrisse läinud, raha maksti välja vastavalt esitatud arvetele ja kooskõlas sõlmitud lepingutega,” märkis kohus.

“Eeldades, et prokuratuuri seisukoht põhineb arusaamal, et Toomas Lepp tegutses ebaseaduslikult, tehes varakäsutust summas 230 760 eurot ehk selleks puudus vara omaniku nõusolek, kuid kohtu veendumusel ei ole selline väide kohtuliku uurimisel tõendamist leidnud,” tõdes kohus.

Samuti eeldab kohtu hinnangul usalduse kuritarvitamine, et süüdlase tegevus või tegevusetus viib kannatanu varalise olukorra halvenemiseni ning mis puudutab dokumentide võltsimist ja võltsitud dokumentide kasutamist, siis kohtule jääb siiani arusaamatuks, milles võltsimine seisnes. “Võltsimise sisu ei ole avatud ei süüdistusaktis ega prokuröri süüdistuskõnes,” märkis kohus.

“Esitatud süüdistuse raames ei ole kohus tuvastanud süüdistatavate käitumises neile inkrimineeritud kuriteo objektiivset koosseisu ja nii ei saa ka tuvastada teo õigusvastasust ja süüd,” selgitas kohus.

Eriasjade prokurör Leelet Kivioja ütles BNS-ile, et prokuratuuri edasised plaanid selle süüdistusega selguvad märtsis, pärast seda, kui on tutvutud kohtu põhjendustega.

Novembri lõpus toimunud kohtuvaidluses taotles Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Leelet Kivioja Lepa süüdimõistmist ja talle tingimisi kaheaastase vangistuse mõistmist kaheaastase katseajaga. Lepa kaitsja Andres Simson leidis, et Lepp tuleb kogu süüdistuse ulatuses õigeks mõista.

Prokurör taotles KVA Telecom raamatupidajale Lea Kraavile omastamisele kaasaaitamise ja dokumendi võltsimise eest tingimisi üheaastast vangistust, millest arvestatakse maha tema eelvangistuses viibitud kaks päeva. Prokurör palus määrata talle üheaastase katseaja. Prokurör taotles KVA Telecom juhatuse liikmele Valter Kraavile omastamisele kaasaaitamise eest tingimisi üheaastast vangistust üheaastase katseajaga.

Juriidilise isikuna on kohtu all KVA Telecom OÜ, millele prokurör palus mõista rahalise karistuse 20 000 eurot.

Kraavide ja KVA Telecom OÜ kaitsja Mart Sikut leidis, et kõik kolm tuleb kogu süüdistuse ulatuses õigeks mõista.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Leppa Tallinna TV juhina aastatel 2013–2016 näiliste tehingute abil enam kui 200 000 euro omastamises. Süüdistuse järgi kasutas Lepp omastamiseks KVA Telecom OÜ esitatud arveid, mis esitati saadete “Keskkonnanädal” ja “Vaba mõtte klubi” tootmise eest.

KVA Telecom OÜ-st kanti raha edasi omakorda juba Toomas Lepa kontrolli all olevasse äriühingusse Videomeedia OÜ, märkis süüdistus.

Süüdistuse järgi puudus KVA Telecomil endal võimekus neid saateid toota, samuti ei toimunud ka alltöövõttu Videomeediast ehk nii “Keskkonnanädal” kui ka “Vaba mõtte klubi” toodeti kasutades selleks Tallinna Televisiooni ruume, seadmeid ning operaatoreid.

Juriidilise isikuna sai süüdistuse KVA Telecom ning selle juhatuse liige Valter Kraavi ja raamatupidaja Lea Kraavi.

Algul oli samas kriminaalasjas ka Tallinna TV juhatuse eksliige Mart Ummelas, kuid tema suhtes lõpetati kriminaalmenetlus oportuniteedi põhimõttel juba varem.

Tallinna TV raha omastamises süüdistatava TTV eksjuhi Toomas Lepa sõnul on tema vastu suunatud süüdistused täiesti alusetud ning peale kaheaastast menetlust ei ole leitud tõendeid Tallinna TV-le kahju tekitamises.

Võimaliku konfiskeerimise tagamiseks on arestitud süüdistatavate valdusest leitud sularaha ning süüdistatavatele kuuluvaid kinnistuid.

7 kommentaari
  1. Kas 5 aastat ago
    Reply

    see tähendab, et TTV tuleb tagasi?

  2. See 5 aastat ago
    Reply

    käsk on täidetud, TTV juhtkond oli häbistatud ja eesmärk – TTV suletud. Juubeldused ja õnnitlused!

  3. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Kui T.Lepp pani TTV hästi tööle, siis noored mehed hakkasid mõtlema, et äkki saame hakkama ise ilma Lepata ja saame raha omale. Hakatigi talle auku kaevama ja said tast lahti. Ainult, et mõistust jätkus ainult oma välissõitudeks ja raha oligi läbi. Kuna TTV neelas viimasel ajal liiga palju tallinlaste eelarvelist raha, siis Kõlvart oli sunnitud ta kinni panama. Selleks, et midagi juhtida, peavad ka ajud olema. Selge oli see, et see oli taas poliitiline protsess, kuid taas olid tõendid ehku peal, nagu Savisaarelgi.

  4. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Kas peavoolumeedia ajalkirjandus raiskab riigi raha või maksab neile Reformierakond on ju peavoolumeedia nende hääletoru. Nojah rikkurid toetavad. Ainult et neid lehti üks aus inimene ei taha lugeda sest sealt ei saa teada mis tegelikult toimub. Sama on telekanalitega. Ma ei ole mitmeid kordagi vaadanud üldse ja mitte üheski kanalis päevauudiseid jälginud. Ainuke kanal oli TTV kus räägiti sellest suurepärasest tööst mida on Tallinnas tehtud ja tehakse.Seal oli suurepärane saade Meedia keskpunkt kust sai teada mis meie riigis tegelikult toimub. Seal esinesid Eestimaa parimad, ausamad ja õiglasemd ajakirjanikud. Viimasel ajal muutus see veidi aga ikka parem kui peavoolumeedia saated.ANDKE TAGASI MEIE TTV.

  5. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Margus Lepa on aus ja tark inimene kellele Reformierakonna tagatoa tegelased leiutasid süüdistuse. Nad on harjunud et nende süüdistused lähevad läbi aga paistab et õigusmõistmine on oma nime väärt viimasel ajal ja ehk hakatakse hoopis karistama neid kes vorbivad valesüüdistusi.. Kui palju parem oleks meie elu kui poleks reformierakonda kes levitab vaenu ja ebaõiglust.Kõige suuremad süüdlased istuvad reformierakonna tagatoas ja on seal varjul yeisi süüdistades.

  6. Tore 5 aastat ago
    Reply

    Aga palun kirjutage sellest kuidas karistatakse tema laimajaid. Tahaks ka kangesti teada kes andsid valesüüdistusi E. Savisaare kohta ja teda nagu mõnda mõrtsukat koheldi. E.Savisaar on vaid austust ja lugupidamist väärt. Isegi see et olid poliitikud kes keeldusid tema vastu valesüüdistuste andmist jäeti töhelepanuta ja seda et nad süüdi poliitikast välja. Kuidas on võimalik et ei karistatud neid kes andsid käsu minna kapo-l inimese kodu rüüstama kes paranedes raskest haigusest istus ratastoolis ja vaatas pealt. See oli juba tapmiskatse. See mis tehti Savisaarele meenutab stalinismi kuritegusid. Teadagi kardeti tema suurt häältesaaki ja taheti Tallinn üle võtta. M.Lepa süüdistamine ei läinud õnneks läbi aga õiglasest ajalehest saadi lahti. Meenub veel üks kuritegu kui üks poliitik kirjutas artikli E.N.Krossi kuritegudest ja sai peale selle kohe korruptsioonisüüdistuse kaela. Paistab et seda süüdistust on reformierakondlastel kõige kergem välja mõelda. Varem avalikult ja inetult tegutsenud Kross on pugenud reformierakonna rüppe ja tegutseb seal. Kunagi ju tahtis ta saada linnapeaks ja tuntud Savisaare vihkajana on ehk ka tema osa Savisaarele valesüüdistuste leiutamisel. Savisaare eksnaine oli ka suureks abiks. Kui labane peab olema naine kes laimab oma lahutatud meest. Talle võiks eeskujuks seada Ilvese eksnaist kes pole teda halvustanud ühegi sõnaga kuigi põhjust oleks küllaga.Aga kõige rohkem kahju on sellest et inimesed annavad hääli neii ebaõiglasele erakonnale kui seda on Reformierakond.

  7. Ott 5 aastat ago
    Reply

    ANDKE MEILE TAGASI TTV JA PANGE SINNA TÖÖLE TUBLID AJAKIRJANIKUD LEPS NENDE SEAS. KESKERAKONNAS OM MITMEID PARIMAID AJAKIRJANIKKE. ENAMUS NEIST JU TÖÖTASKI TTV-S.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.