Valitsus toetas rahvastiku tervise arengukava 2020-2030

Tanel Kiik

Tallinn, Stenbocki maja, 6. veebruar 2020 – Valitsus toetas sotsiaalminister Tanel Kiige esitatud rahvatervise arengukava järgmiseks kümneks aastaks ja saadab selle enne lõplikku kinnitamist Riigikogule arutamiseks. Rahvatervise poliitika peaeesmärk on tõsta Eesti inimeste eeldatavat eluiga ja tervena elatud aastate arvu ning vähendada ebavõrdsust tervises.

„Hea tervis on meie rahva kõige olulisem vara. Täna heakskiidetud visioonidokument aitab meil Eesti rahva tervist hoida ja edendada,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Rahva hea tervis ei ole tähtis mitte ainult sotsiaalse heaolu ja sündimuse kasvuks, vaid ka majanduse arenguks. Eesti inimeste hea tervis tagab meie riigi jätkusuutlikkust.“

Rahvastiku tervise arengukava 2020–2030 eesmärgid on Eesti inimeste keskmise oodatava eluea tõstmine 2030. aastaks meestel 78 ja naistel 84 eluaastani ja keskmise tervena elatud aastate arvu tõstmine meestel 62 ning naistel 63 eluaastani.

Samuti seatakse arengukavas eesmärk, et 2030. aastaks ei ole üheski maakonnas eluiga Eesti keskmisest lühem kui kaks aastat ning põhiharidusega inimeste eeldatav eluiga ei jää kõrgharidusega inimeste eeldatavast elueast maha rohkem kui kuus eluaastat.

„Eesti inimeste eluiga on viimasel kümnendil oluliselt pikenenud, paraku ei ole samas tempos kasvanud tervena elatud eluaastad,“ nentis sotsiaalminister Tanel Kiik. „Kõige rohkem eluaastaid kaotame südame-veresoonkonnahaiguste, pahaloomuliste kasvajate, vigastuste ning vaimse tervise häirete tõttu. Need on järgmise kümnendi jooksul prioriteetsed valdkonnad, kus paremate tervisenäitajate saavutamine tooks positiivse muutuse kogu rahvastiku tervises.“

Arengukava koosneb kolmest programmist: inimkeskne tervishoid, tervist toetavad valikud ja tervist toetav keskkond. Tervist toetatavate valikute programmis käsitletakse valikuid, mida inimene oma harjumuste ja elustiili kujundamiseks saab ise teha. Tervist toetava keskkonna programmis keskendutakse tervisemõjudele, mis tulenevad meid ümbritsevast elukeskkonnast; keemilistest, füüsikalistest ning bioloogilistest riskidest ja teguritest. Inimkeskse tervishoiu programm keskendub inimeste vajadustele ja ootustele vastavate, ohutute, kvaliteetsete, senisest enam integreeritud tervise- ja sotsiaalteenuste tagamise võimalustele.

Arengukava koostamise käigus toimusid kohtumised huvigruppide ja partnerite esindajatega. Kokku on olnud arengukava koostamise protsessi kaasatud esindajaid enam kui 30-st organisatsioonist. Aruteludes on osalenud teiste hulgas patsientide, arstide, arstitudengite, õdede, psühholoogide ja psühhiaatrite, ettevõtjate ja kaupmeeste, keemiatööstuse, toiduainetööstuse, apteekrite ja proviisorite, terviseedendajate, teadlaste ja kohalike omavalitsuste esindajad.

12 kommentaari
  1. See 5 aastat ago
    Reply

    kava on ette läbi kukkunud. Kui seda sisuliselt kaeda. Kuid arvuliselt saab kergesti sahkerdada. Sest oodatav eluiga kasvab kohe, kui vähendada teatud earühmade osakaalu. Nagu 90ndate algul lasid paljud noored vankad kodumaale kapitalsimi ehitama, kandus keskmine kohe ülespoole ja Pevkur ja Ansip kukkusid kohe kisama, et nende ajal on inimesed elama hakanud 7 aastat kauem. Seda nad muidugi ei rääkinud, et siis peaks meil keskmine eluiga 100 aastaga kasvama 35 aastat! Ja kui ei, siis kes selle valemöla eest vastutab? Muide, sama valet jätkatatkse ka nüüd.
    .
    Mida oelks aga vaja teha, et meie elamisvõimet täpsemalt määrata? See on üllatuslikult lihtne. Tuleb iga aasta järel statistikaametist võtta andmed 100 vanimalt surnud mehe ja naise kohta ning arvutada keskmine. Siis saab elamisvõimet ka aastate ja viisaastakute lõikes võrrelda. Kaoks ka uhkeldamine valega, nagu meil elataks üha kiiremini vanemaks kui mujal maailmas.
    Aga mis ma räägin, ega see jobude valitsus ju asjast ei jaga mõhkagi.

  2. võrdleja 5 aastat ago
    Reply

    Kõige kauem on potentsiaali elada neil, kes on elanud Wabariigi ajal,üle elanud sõja ja saksaaja ja elasid suure osa nõukaaal. Aga selle lõbu vastu töötavad väikesed pensionid ja mis need inimesega teevad,
    Soovitan väga läbi lugeda prof.geriaater Kai Saksa raamatu “Vanadusest või kuidas selle nimi täpselt on ?
    Seal räägitalse VANADE HAPRUSEST. = nad ei suuda vastu panna igasugustele ärritajatele ja mater. viletsus on seda igakülgselt.Nad ei talu ärritajaid ja see rikub nende tervise kiiresti või toob kaasa surma. OTSESELT.
    Iga riigikogulase püha kohus oleks see mõttega läbi lugeda. HAPRUS!!! Selle foonil tundub groteskina presidendiproua püüe pensioniref. mitte läbi lasta – “murest” tulevaste pensionäride pärast, küll aga mitte nende pärast, kes vaid 1.sambast elavadki,sest palgadki polnud lõpus nii suured,et oleksid saanud mingeid sambaid kasvatada.
    Et MIKS? siis erinevaid aegu näinud eakad elavad kauem. Sõja ja saksaaal söödi vähem .Sest mullad ei olnud veel nii saastunud, poes oli küll vaid 5 sorti leiba ja 5 sorti saia ja 1 sepik,aga nad olid puhtad, toitvad,mikroelementidega. Mis aitab see kui nüüd on 50-100 ja kõik rikutud. Leia sai kus pole nisugluteeni,mõnd E-d või margariini + suhkur.Kanad kõndisid vabalt jne. Keegi ei “väärindanud” toitu ega apteegikaupa,seda solkides.Ei tehtud laenu, tööd oli küllaga ja õhtul võisid mured peast pühkida.Pensionärina võisid kohvikus käia, soengud ,hambad olid enesestmõistetavad ja kommunaale ja kütet jalsasid osta, ahjumeistrile maksta.

  3. Triin 5 aastat ago
    Reply

    Kiik toetab seadusevastaselt ainult “kah inimesi” LGBT, d , Inimõiguste keskust” jne. Seadusega ettenähtud gruppide toetus on minimaalne või olematu, sest need ilmselt inimesed ei ole.

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      Miks Sm.Ratas ei tee piiksugi oma homoministri rängast seaduserikkumisest, suunates abivajajatele mõeldud rahad igasugustele pederastidele ja hullunud naissoo häbistajatele?
      Sm.Ratas, kas te ei arva, et selline minister tuleb kohe ametist vabastada ja kohtu alla anda, et ta koos oma kantsleriga varastatud raha välja maksaks?
      Selle asemel käib Ratas oma balti kolleegidega reil peldiku p-kukkunud projekti promomas.Sm.Ratas, kogu sellesse jamasse mahutatud raha tuleb just teil ükskord rahvale tagasi maksta-mõelge sellele!

  4. to triin ja hill 5 aastat ago
    Reply

    jätke ükskord juba ometi see voorimehe kõnepruuk.!
    teil pole mingit õigust minu ajusid karata, nii kui ma komment. lahti löön !
    harimatus on Matslus su nimi. igasugune Matslus – ka Emotsionaalne.

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      Mats vastab seltsimehele, kelle ajusid me “kargame” (väga viisakas ja intelligentne kõnepruuk!): kas meil pole õigus?Kas homominister ei rikkunud seadust?Mille üle te, seltsimees kraaksute, kasutades ise uulitsapoisi kõnepruuki?

  5. to hr.Kiik 5 aastat ago
    Reply

    SELLES MAJANDUS, RAHANDUS, HALDUSSÜSTEEMIS, NGU SEE MEIL JA MAAILMAS ON SUUDAB SEDA VAID
    PEAINGEL MIIKAEL. Oled Sa peaingel ? ja kui siis kelle?

  6. Peep 5 aastat ago
    Reply

    See on väga hea arengukava. Praegune valitsus pöörab suurt tähelepanu meditsiinile, haridusele, teadusele ja muidugi püüab inimesi välja tuua vaesusest kuhu on paljusid lükanud Ansipi ja Rõivase valitsused. mina kahjuks olen invaliid kuna ühes Ansipi valitsus kaotas ära arstiabi saamise võimalused kohapeal. uuringuid ei saanud teha. Kiirabi ei aidanud ka. Ma olen väga tänulik praegusele valitsusele et püütakse korda teha seda mida reformistlik valitsus ei suvatsenud teha. Olen tänulik praegusele valitsusele ka selle eest et mu tütar tulles ülikoolist tööle õpetajana sai kohe 6000 eurot kingituseks ja õpetajate palku tõsteti. Praegune valitsus hoolib inimestest vastupidiselt Laari, Ansipi ja Rüivase valitsustele kus vaesus aina kasvas.Reformierakondlased tegelevad töö asemel laimukampaaniaga ja valesüüdistuste väljamõtlemisega ja nende ainuke eesmärk on võimule saada.

  7. Jah 5 aastat ago
    Reply

    See arengukava on toetamist väärt.Meil on tore sotsiaalminister. Edu talle.

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      Kui homolembid südamelähedased on, siis on nad sellistele tõesti toredad.Aga ausatele ja normaalsetele inimestele on need perversete kalduvustega tüübid ja petised vastuvõetamatud.

  8. to hill 5 aastat ago
    Reply

    Matsile peabki matsikeeles vastama, et aru saaks.
    Mõisatalli mul kahjuks pole, kuigi peaks ,kuhu sinusugused laia lõuaga matsijurakad saata. soolaseid vitsu saam,a.
    Etskae, mis kahju inimõigused teha võivad mõnikord.

    • Elmer Hill 5 aastat ago

      Ehk on nüüd selge, kumb meist mats e.”matsijurakas” on?Matsijuraka koht oleks tõesti mõisatallis, kus ta teisitimõtlejatele kupja moodi vitsu saaks anda.Aga sellele To Hill ei näi inimõigused tõesti sobivat, kargab kohe erinevalt mõtlevatele inimestele kallale.Tülgastav ja komparteilise mõtteviisiga tüüp-parimas keskerakondlikus stiilis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.