10 KÜSIMUST

Eha Võrk

Eha Võrk: Juht on nagu dirigent, kelle ülesanne on iga häälerühm imeliselt helisema panna

Tallinna abilinnapea, Keskerakonna juhatuse liige ja Keskerakonna naiskogu KENA president Eha Võrk võrdleb juhtivat tööd dirigendiametiga. Dirigendi eesmärgiks on heliteose perfektne ettekandmine kuulajaskonnale oma meeskonna, orkestri või koori poolt. Iga häälerühm tuleb imeliselt helisema panna nii, et lõpptulemuseks on kooskõla. Veel saate muuhulgas teada, kas Eha võtaks teisest pensionisambast raha välja ning kas ta eelistab puhata Antarktikas või Kariibi mere saartel ning miks just Eesti mehed on maailma parimad.

Räägitakse, et kui korraga saab kokku suur hulk naisi, siis head nahka loota ei ole. Lükka mu väide ümber!

Olen üllatunud sellise näite olemasolu peale. Tavapäraselt on ikka kombeks öelda, et „mida rohkem, seda uhkem“ jne. Inimesed ei saa hakkama üksinda, me oleme sotsiaalsed olevused. Samuti kehtib antud reegel ka naiste kohta. Hulgas peitub jõud, tugevus ja vägi. Olles koos teiste Keskerakonna naistega (KENA) tunneme end kindlasti mõjukamatena ka erakonna seisukohtade väljakujundamisel. Viimasel ajal oleme võtnud enda südameasjaks olla eestkõnelejaiks lähisuhte vägivalla teemadel, aga südamelähedased on ka sotsiaalvaldkonda puudutavad küsimused. KENA juhatuse suuruski lükkab küsimuses esitatud väite ümber – juhatuses on kokku 20 naist.

Eesti mehed on maailma parimad, sest…

…nad on Eesti mehed! Ja Eesti mehed on meie, Eesti naiste jaoks erilised just meie maanurgale omase karuse olemise poolest. Sageli räägime nukruse toon hääles lõunamaa meeste galantsusest ja tähelepanelikkusest. Ent kallimatest kallimad on meile ikkagi omad kodused ja karused Eestimaa mehepojad.

Oled pikalt töötanud juhtivatel ametikohtadel. Millisest juhtimisteooriast lähtud?

Kui nüüd püüda küsimusele vastata, siis esitaksin endale küsimuse, mida üldse tähendab juhtiv töö, juhtimine. Aja möödudes on juhi töö muutunud. Autoritaarne juhtimine on ammu ajalooks saanud. Selliselt ei ole ma osanud kunagi ka inimestega suhelda. Juhi ülesanne on eelkõige seada eesmärke ja valida strateegiad sihini jõudmiseks. Hea juht hindab tarkust ja avatust. Mulle meeldib juhi võrdlemine dirigendi tööga. Dirigendi eesmärgiks on heliteose perfektne ettekandmine kuulajaskonnale oma meeskonna, orkestri või koori poolt. Laval esinedes ei paista dirigendi kuude pikkune töö välja. Tasuks on õnnestunud esinemine, rõõmsad ja õnnelikud esinejad ning vaimustunud publik. Dirigendi ülesandeks on iga häälerühm imeliselt helisema panna nii, et lõpptulemuseks on kooskõla. Dirigent motiveerib ja suunab, vahel ka õpetab. Dirigent ei soosi soleerimist, kui selleks ei ole eraldi vajadust, ega teiste häälerühmade varjutamist. Kõik peab kõlama kokku ühe eesmärgi nimel – heliteos perfektselt ette kanda. Niisamuti olen püüdnud ka oma tööd tehes toimida ehk olla innustav dirigent.

Kes on poliitikas Sinu eeskuju?

Imetlen tugevaid naispoliitikuid. Kindlasti on tugevaks naiseks maailma poliitikas Margaret Thatcher.

Puhkus Antarktikas või Kariibi mere saartel?

Antarktikas. Aga pärast külma puhkusereisi oleks hea soojeneda Kariibi mere saartel.

Lähimineviku vingeim kontserdi- ja teatrielamus.

Mullusuvine juubeli laulupidu. Mõistan, et see ei ole viimaste kuude sündmus, ent mõju on veel praegugi tugev. Lähiminevikus külastatu oli lihtsalt tore ja head meelolu tekitav kontsert.

Kui aktiivne investeerija oled olnud?

Mõni aktsia on, ent pigem on tegevus juhuslikku laadi.

Kas oled nutisõltlane?

Tänapäeval oleme kõik suuremal või vähemal määral nutisõltlased. Püüan olla ekraani vaatamata, ent „kõll“ telefonis külmaks ei jäta. Õnneks ei kuulu ma nende inimeste hulka, kes ei suuda silmi telefonist eemal hoida ja kelle vaba aeg möödub sinise ekraani ees. Püüan hoiduda langemast sügavasse sõltuvusse.

Kui teise pensionisamba reform peaks läbi minema, siis kas Sul on plaanis raha välja võtta?

Ei ole veel otsustanud.

Kui Ehal on vaba päev, siis…

…Eha kõnnib metsas oma armsa väikese karvase seltsilisega, tegeleb aiandusega või mängib hoopis sulgpalli.

Küsis Andres Kalvik

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.