Sotsiaalminister Tanel Kiik esitas valitsusele ettepanekud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks

Sotsiaalminister Tanel Kiik saatis täna, 28. veebruaril valitsusliikmetele ettepanekud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Sotsiaalministri juhitud töörühm tegi muuhulgas ettepanekud laiendada koroonaviiruse testimise regionaalset võimekust ning paigaldada lennujaama ja sadamasse termokaamerad riskipiirkonnast saabujate hulgas võimalike haigestunute tuvastamiseks. 

„Tallinna Kiirabi ja Lääne-Tallinna keskhaigla kiire tegutsemine eile tuvastatud koroonaviiruse haigusjuhtumi lokaliseerimiseks näitas, et tervisesüsteemil on valmisolek viiruse edasise leviku tõkestamiseks. Samas peame olema valmis, et neid juhtumeid võib tulla veel,“ ütles töörühma juht, sotsiaalminister Tanel Kiik. „Eile kogunenud töörühm pidas vajalikuks tõsta veelgi kõigi pädevate asutuste valmisolekut ja võimekust ning tõhustada teavitustööd. Ühtlasi leiti, et kõikjal avalikes ruumides võiks luua täiendavaid võimalusi käte desinfitseerimiseks.“

Töörühm tegi ettepaneku tõsta regionaalset võimekust koroonaviiruse testimiseks. Testimise võimekus tuleb lisaks terviseameti laborile luua esimeses etapis ka Tartu Ülikooli Kliinikumis, samuti kaalutakse võimekuse loomist Ida-Viru keskhaiglas ja Pärnu haiglas.

Samuti pidas töörühm vajalikuks paigaldada Tallinna lennujaama ja Tallinna Sadama Vanasadamasse termokaamerad, et tuvastada riskipiirkonnast saabujate hulgas võimalikke haigestunuid, keda suunata vajadusel tervisekontrolli. Ühtlasi kutsub sotsiaalministeerium kokku rahvusvaheliste reisijate vedude töörühma.

Töörühm toetas terviseameti soovitust, et riskipiirkonnast saabunud inimesed võiksid jääda kokkuleppel tööandjaga töölt 2 nädalaks eemale, et jälgida oma tervist. Haigestumise kahtluse korral tuleks võtta ühendust perearsti või perearsti nõuandeliiniga 1220.

Koolivaheaja pikendamist või haridusasutuste sulgemist töörühm põhjendatuks ei pidanud. Igal haridusasutusel on õigus langetada kaalutletud otsus ja teha vajalikke muudatusi õppekorralduses. Töörühm toetas terviseameti soovitust, et riskipiirkonnast tulnud õpilastele võiks anda 2 nädala jooksul pärast saabumist võimaluse koduõppeks.

Samuti toetas töörühm välisministeeriumi ja terviseameti soovitusi mitte reisida koroonaviiruse riskipiirkondadesse (eeskätt Hiina, Põhja-Itaalia, Iraan, Singapur, Jaapan, Lõuna-Korea) ning vaadata tervikuna oma reisivajadused üle.

Kultuurisündmuste ja spordiürituste piiramist või keelamist töörühm praeguses olukorras põhjendatuks ei pea. Ürituste korraldajatel soovitatakse lähtuda rangematest hügieeninõuetest, sh luua täiendavaid võimalusi käte desinfitseerimiseks.

Sotsiaalministeeriumi ja terviseameti eestvedamisel täpsustatakse vajalike varude täiendamise võimalusi, eeskätt raviasutuste tegevusvarude (desinfitseerimisvahendid, kaitsevahendid, ravimid jm) osas. Töörühm tegi ettepaneku katta täiendavate meetmete rakendamisest tingitud kulud. Esmased koroonaviiruse tõkestamisega seonduvad lisakulud on termokaamerate, isikukaitsevahendite ja desinfitseerimisvahendite soetamine ning täiendav inimressurss. Sotsiaalministri töörühm esitab koostöös rahandusministeeriumiga vajalikud arvutused ning lisataotlused.

Töörühma koosolekul osalesid sotsiaalministeeriumi, terviseameti, haigekassa, siseministeeriumi, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti, välisministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, kultuuriministeeriumi, kaitseministeeriumi ja rahandusministeeriumi eksperdid.

Valitsus arutab töörühma ettepanekuid esmaspäeval, 2. märtsil.

18 kommentaari
  1. Piir 4 aastat ago
    Reply

    kinni! Meil on seda vaja mitte ainult selle pärgsööbiku tõkestamiseks, vaid ka muu kahjuliku sisseimbumise tõrjumiseks. Kui piir kinni, ei saa siia valguda mingid satikad mujalt üle ilma. Meie piirivalve ja politsei ja ajateenijad tuleb panna piki piiri teenistusse, et ka katkusiga sisse ja kohvrid välja ei pääseks.
    Kui ükski laev, lennuk, rong, auto ei sõida, oleks meile kena õppus, kuidas me vankade sissetungi ajal hakkama saame.

  2. Tõnis Viilol. 4 aastat ago
    Reply

    Valitsus on näidanud välja saamatust. Minister Kiik rägib, et peaks midagi ette võtma ja ka kaamerad paigaldama. Miks need juba paigaldatud ei ole. Just valitsus väitis, et meile see viirus ei tule. Nüüd on see kohal.
    Ei ole valitsusel vastutuse eest pääsu. Moodustada kiiresti kriisi ko0misjon kõikide õigustega ja peatada selle valitsuse tegevus. Nüüd hakkab haiguste leviku varjamine. Nii oli ka listeriaga. Ei kadunud pisik. Vahetati tervishoiu juht ja pisik kadus. Tegelikult ei ole pisik kuhugile kadunud. Nüüd see viirus on siis ministrite sõnul külmetuse haigus. Kogu maakera on hädas ja meil ei ole saada ka maske ja kui on, siis rahvas peab ostma ja kallilt kuna nõudlus on suur. Tegelikult peaks neid maske olema hunnikuid ja tasuta ning ka kohustuslikud.
    Kaduma peab varjamine ja valetamine.

  3. teateid tulevast tegelikkusest 4 aastat ago
    Reply

    JAH, PIIRID TULEB KINNI PANNA TÕESTI !!!
    VÄGA ELUJÕULINE JA KAVAL VIIRUS ON- NII LÜHIKESE AJAGA EESTISSE JÕUDIS JUBA. ON TA MEIL SEES, SIIS NII TA LÄHEB… 2 NÄDALAST RÄÄGITAKSE, ENNE OLI 2 KUUD PEIEAEG – KES TEAB TÄPSELT… MÕNEL INIMESEL EI TÕUSEGI PALAVIKKU. MIS KAAMERA AITAB KUI PEITEAEG! BALTI JAAMA JA PIIRIDELE AUTODEGA TULIJATE TARVIS POLE MINGEID NALJAKAANERAID – AGA SEALTKAUDU, VENEMAA KAUDU HIINA KAUP MEIE TURGUDLE JÕUAB. RAHVAS SÕIDAB BUSSIDE, RONGIDE,TRAMMIDEGA -AGA POLE KOHUSTUST MASKI KANDA. JA AUSALT, KAS SEE IKKA VIIRUSE VASTU AITABKI, SEE MARLIMASK, VATT VAHEL. MIS SEAL IKKA, SAATE PENSIONÄRIDEST LAHTI…MIS RAVIST RÄÄGITE ? VIIRUSHAIGUSTELE RAVIMEID EI OLE JU. ON VAID TÜSISTUSTE KERGENDAMISEKS JA BAKTERITE TAPMISEKS, MIS TAPAVAD KA VAJALIKUD SOOLEBAKTERID – IMMUUNSÜST. PÕHITEGIJAD.KAS JAKSAVAD EAKAD OSTA MASKE, ON NEID APTEEKIDES PIISAVALT?JUBA PRAEGU PEAKS NEID TASUTA JAGATAMA NÕRGEMA TERVISEGA INIMESTELE.RÄÄGITI, ET POSTIPAKIGA VIIRUS SIIA EI JÕUA, SUREB, MILLEKS SIIS DESINFITS.? SEE BUSSI DESINFITS. MIDA NÄIDATI OLI TITEMÄNG, NEIUKE PÜHKIS LAPIKESEGA.TOOLIÄÄRI TE SEINTE KANGAS, VENTILATS.SÜSTEEM??? JA JÕIKURID ÄRGU LAIAKU, POLE NEIL TARVIS VÄLJASÕITE TEHA. TEGELT POLE MILLEKSKI VALMIS. VÕTKE ENDALE PAREMAD NÕUANDJAD, OTSIGE ISE. PIIRIDE SULGEMISEGA OLEME HILJAKS JÄÄNUD.

  4. järg 4 aastat ago
    Reply

    KES OLI SEE ASJULINE ÜRO-d VÕI BRÜSSELIS, KES RÄÄKIS INIMÕIGUSTEST SELLES VÕTMES, ET EI TOHI INIMESTELE PIIRANGUID SEADA NENDE SÕITUDEL . AGA NEIL, KES HAIGUSE SAAVAD SELLISTE TÕTTU, POLEGI INIMÕIGUSI ???
    OSA TODUAINED TULEB HIINAST – PÄHKLID, TATAR JM. RÕIVAD OSTAME 70% TURULT IRAANI JA HIINA, KA POOLA ,MIS TEHTUD HIINAS. HIINLASTEGA KOKKUPUUTUNUD INIMESED MÜÜVAD NEID. KA ITAALIA TOIDUKAUP, MIDA ITAALLASED MÜÜVAD….
    MITTE MIDAGI POLE TEGELT ÄRA TEHTUD, NALJA VAID.
    HR.KIIK, TEIE POLIITKARJÄÄR OLENEB PRAEGU SELLEST EPIDEEMIAKS KASVAVAST KOROONAST. TEIL ON MÕISTUST JA JULGUST JA ROHKEMGI VEEL – OTSIGE ISE VAJALIKKE INIMESI, TEADLASI, RÄÄKIGE NENDEGA, JA VEEL JA VEEL TEISTEGA.
    LOOMADEL EI OLE MINGIT OSA VIIRUSE LEVIKUS. KÜLL AGA LOOMADE PIINAMISEL, VANGISPIDAMISEL, VÄGIVALLAL NENDE KALLAL, NENDE TAPMISEL JA ÄRITSEMISEL. KUST ALGAS HAIGUS – LOOMAPIINAMISE TURULT ! VÄGA MÄRGILINE. SARS OLEVAT ALANUD TIIBETKASSIDELT /METSIKUD/ KEDA PEETI PUURIS TERVE ELU JA SÖÖDETI KOHVIUBADEGA, ET GURMAANIELE MEELDIB NENDE KAKAST TEHTUD KOHVI MAIK .INIMESEL ON JU ÕIGUS SAADA MIS TAHAB ? SAIME KÕIK. KOROONA OLEVAT NAHKHIIRTELT, MIS NEED NAHKHIIRED TURUL TEGID ???EKS NEID PRAETI, VIIDI ELUSALT KOJU.

  5. järg 4 aastat ago
    Reply

    JA SEE EI LÄHE MITTE, ET NEED KES SAAVAD KODUS TÖÖTADA VÕIVAD SEDA, KES EI SAA MINGU TÖÖLE KUI ON KOKKU PUUTUNUD ARVATAVATE HAIGETEGA. SELLISES OLUKORRAS POLE VABA TAHET VÄHEMALT SELLISTES ASJADES.

  6. järg 4 aastat ago
    Reply

    OLGU NEED DESINFITS. SIIS IGAS POES JA RONGIS, BUSSIS, SEST PANEN JU MUSTA KÄE KINDA SISSE, KATSUN KORVI, MAKSAN KASSAS JA KINNAS KÄTTE. EHK POLE MUL KAASAS, POLE JAKSANUD OSTA, POLE OLNUD APTEEGIS SEDA DESINF. PUDELIT. OLEN SIIS SURMANUHTLUSE ÄRA TEENINUD?
    KÕIGIS AVALIKES KOHTADES OLGU NEED PUDELID: JA SOOVIJATELE MASKID PAKKIDES, MIS PITSEERITUD, MUIDU HAKATAKSE KASUTATUID ANDMA. TASUTA! KOHALIKUD HIINLASED JA VIETKONGID PIDADA JUBA APTEEKIDEST MASSILISELT OSTMA JA SUGULASTELE SAATMA.

  7. järg 4 aastat ago
    Reply

    EESTIS VÄGA PALJU INIMESI, KEL KROONILISED KOPSUHAIGUSED, SÜDAMEPUUDUL. VÕI NEERUKAHJUSTUSED.
    need on surmalapsed. JUBA PRAEGU POLE KALMISTUTEL RUUMI, ON ÜHISHAUAD JA PEALEMATMISED, SEST KOV-id HOIAVAD MAAD LIIDRITELE MÜÜGIKS. KES VOLIKOGUDES ISTUVAD. JA VAESTEL POLE KIRSTURAHAGI KOGUTUD EGA KEDAGI MATMAS _NII VAESED ON NAD JA PENSIONÄRIDEST SUUR OSA PURUVAESED = KA NENDE IMMUUNSÜST. POLE TUGEV TÄNU SELLELE JA KROONIL.HAIGUSED, KUNA EI JAKSATA OSTA VAJALIKKE TOIDULISANDEID, ISEGI KUI TEATAKSE.
    IKKA ON TEISED ASJAD JA INIMGRUPID TÄHTSAMAD, KA HEADEL AEGADEL, IKKA VÕETAKSE VANADE OSAST,
    LÕPUULT TUNNISTATAKSE KÕNEDES, ET NENDENI POLE JÕUDNUD HEAD AJAD JA RIKKUS – NO TEHKE SIIS ET JÕUAKS, POLE MUIDU MÕTET KÕNESID PIDADA JA PIDUSID TELES NÄIDATA.

    • Elmer Hill 4 aastat ago

      Lp.Muretseja, ma ei soovitaks selle ministri peale erilisi lootusi panna, sest teda huvitab rohkem homode ja muude pervertide rahaline toetamine-isegi riigi rahanduse eest vastutavale ministrile vastas ta ülbelt.Kes ta selline on?Vastan: peaminister Sm.Ratase favoriit, lemmik, kellele on lubatud ka rängad seaduserikkumised.Tuletage meelde, kuidas sunniti mittemillegi eest lahkuma EKRE ministrid, see ülbikust omaarust ilueedi aga troonib edasi Keskerakonna kaitse all.Loodan, et ükskord muutub EKRE punane joon siiski nii tugevaks, et sellest ei tohi üle minna ka peaminister koos oma kaitsealusega.
      Kas KE ootab koos oma vene juhtidega jälle Reformiga ühteheitmist?Kas mineviku vitsad on juba meelest läinud?

    • Ammu 4 aastat ago

      selge, et pedeminister on oma heal tasemel.

  8. muretseja, Hill koonda oma loll sõim viiruse vastu 4 aastat ago
    Reply

    SOH, NÜÜD SELGUS, ET MASK EI KAITSE NAKATUMISE EEST, – ARVASIN JUBA AMMU, KÜLL AGA NAKATAMISE EEST.
    SIIS ON JU SELGE, ET VÄHEGI KAHTLUSALUSED, ERITI KUI EI ILMNE SÜMPTOOME, SEST NOORED TERVED JÕUJUURIKAD MUIDU, TULEB HOIDA KODUS KARANTIINIS SUNNIVIISI JA SEADUSEGA, MINUPOOLEST KASVÕI JALAVÕRUGA. SEE EI OLE MITTE ABSURDNE, VAID VAJALIK !!! TULEB EHK HAKATA SÕELTESTIMISI TEGEMA.
    ET MIS SIIS KAITSEB – MITTE MIDAGI.
    POODIDE LAHTISED ISETEENINDUSLETID, KUST SAAB VÕTTA TANGIDEGA HAPUKURKI, VALMISTOITU, SAIAKESI , JM.. KOHVIKUD, RAAMATUKOGUD- VIIRUS PÜSIB PINDADEL MITU TUNDI. ÄKKI SELGUB HILJEM ET MITU KUUD ,TEAT.TINGIMUSTEL. NÄGIN KUIS VÄLISMAALASTEST PAAR VÕTTIS KUIVAT. PUUVILJADE PÄHKLITE SAHTLITEST NÄPUGA PROOVE MAITSTA. INIMESED POES SORDIVAD PUUVILJA JA VÕTAVAD KÄTEGA, MITTE EI TÕMBA KILEKOTTI PEALE, NAGU VIISAKAS ON.
    KUI PEAN HAIGE VÄLJAHINGATUD ÕHKU SISSE HINGAMA TRAMMIS, BUSSIS, KASSAJÄRJEKORRAS ?
    KUI LEEDU PAANIKAS , SIIS ON SELEKS PÕHJUST. MEIE AGA LOEME INIMÕIGUSI RÄNNUVABADUSEST JA
    TÖÖANDJATE KASUMEID, KES EI TAHA INMESI KODUS LASTA OLLA JA INIMESED KA EI TAHA, SEST EI SAA RAHA SELLE AJA EEST, KÜLL AGA VÕIVAD KINGA SAADA.

    • Elmer Hill 4 aastat ago

      Muretseja, piljardipisiku asjatundja:
      “Loll sõim”paistab välja juba sinu pealkirjast-minu poole pöördumisest.Mina sedastasin fakte ja kirjeldasin olukorda.Sinusuguse meditsiini “asjatundjaga” pole aga mul plaaniski vaielda-rumalatega seda ei tehta.

  9. Mille 4 aastat ago
    Reply

    poolest erineb koroona ehk pärgsööbik tavalisest gripist? Grippi saab vabalt põdeda kodus ning seda saab ka ise edukalt ravida. Teed kuuma teed ja võtad mett peale. Samuti matad end tekkide alla ja higistad et kurat võtaks. 2-3 päeva ja oled terve. Päev-kaks läheb veel jõu kogumiseks ja ongi põetud.
    Pärgsööbik aga on salajane ja seda ise samalihtsalt ei ravi. Võid vaid seda süvendada ja tulemuseks on valged sokid.
    Kuid nagu iga katk ajaloos, kaob ka see pärast suurt hulka surmajuhtumeid meie seast. Kui me midagi ei teeks, oleks surmi sadades tuhandetes või ka miljonites. Nüüd see arv ehk ei ületa 10000. Maailma peale jagatuna pole kuigi hirmutav arv.
    Ise võhikuna arvan, et oma osa on andnud ka ilmastik. Olevat teine küll loomset päritolu, kuid ilmastik saab paljusid haigusidusid võimendada. Seega kevade ja suve saabudes kaoks tema võimsus juba iseenesest. Nagu õitsevad ka limikellukesed ja sinililled kindlas ajavahemikus, ehkki samad tingimused võivad korduda ka hiljem.
    Meile jääb üle ära oodata, millal saame pärgsööbikule mängida leinamarssi.

  10. to mille 4 aastat ago
    Reply

    ÕiIGET JUTTU RÄÄGID. v.a. ET KEVAD VÕI SUVI HÄVITAVAD VIIRUST. VASTUPIDI. JUST TÕSISELE TALVELE
    VÕIB MÕNIKORD MÕNEDE EPIDEEMIATE ALGUSES LOOTA.
    KLIIMASOOJENEMINE TOOB KAASA VEEL PALJUDE HAIGUSTE LEVIKU.

  11. Kratt 4 aastat ago
    Reply

    MEELDE TULEB SUUD PUHTAKS SAATEST ÜHE ASJATUNDJA VÄIDE, KES ÜTLES, ET V IIRUS EI TAHA OMA OHVREID TAPPA, VAID TAHAB LEVIDA.
    MAITSEASI.
    KATKUD KÜLL TAHTSID TAPPA, JA KA LEVISID, AGA SEE POLE VIST VIIRUSLIK VAID BAKTERIAALSED.
    JU SIIS BAKTERID ON RUMALAMAD.
    IGA VIIRUS VÕI BAKTER KÄITUB ETTEARVAMATUKT.UUES KESKKONNAS, MUUNDUDES, LIIGILT VÄLJAPOOLE LEVIDES. SINNA HULKA KUULUB KA HIND, MIDA TULEB KÕIGIL MAKSTA LOOMADE PIINAMISE, NEIL PARASITEERIMISE JA SELLE LUBAMISE EEST. MENTALITEET, MIDA INIMKOND PRAGMATISMI ABIGA ÜLAL PEAB PÖÖRDUB JU ALATI OMA LOOJATE VASTU. NAGU KRATTKI.

  12. to mille 4 aastat ago
    Reply

    UNUSTASIN ÖELDA, ET VIIRUSHAIGUSI EI OSATAGI RAVIDA = EI SAA RAVIDA TÄNAPÄEVAL.
    SELLEGA PEAB IMMUUNSÜST. TOIME TULEMA. HAIGLAS SAAB KÜLL SÜMPTOMAATILIST RAVI – HINGAMISAPARAAT, BAKTERITE HÄVITAMINEMIS HÄVITAB KA VAJALIKKE SOOLEBAKTER., MIS ON IMMUUNSÕST: OSA.,, MÄDA DRENAAZ, EHK KA MÕNED IMMUUNSUST TURGUTAVAD ASJAD, AGA KROONILISTEL KOPSUHAIGETEL näit. kaevuritõbi, suitsuste ruumides töötamine, keevitajad jm.tolmu sees see saadakse, sellega koos tuleb ajapikku südamepuudulikkus, neerupuudulikkus jms. HOITAKSE SELLIST APARAADI ALL AGA LÕPUKS ON IKKA KOPSUD, SEE OSA MIS JÄREL OLI, VIIRUSE POOLT OLEMATUKS MUUDETUD… VÕI KUIDAS ANNAD IMMUUNSUST TÕSTVAID RAVIMEID NÄIT.KÕRGE VERERÕHU PUHUL? HAIGE MAKSA VÕI NEERUDE PUHUL. ERITI JUST ON LÖÖGI ALL EAKAD JA KROONIL.HAIGUSTEGA. SEDA KA GRIPI PUHUL. LEETRITE JA MISTAHES HAIGUSE PUHUL. NII ET SURM KORRIGEERIB PENSIONI JA ABIRAHAFONDI , NIU KURB KUI SEE POLE.

  13. Õhk 4 aastat ago
    Reply

    on viiruseid täis. Nii nad õhu liikudes liiguvadki üle ilma ja nakatavad nõrgemaid ehk vastuvõtlikumaid. Osa kantakse ka üksteisele üle, need ongi nakkusahaiguste põhjustajad. Soosib levikut ka ilm, sest mõni hakkab toimima jahedas, mõni soojas. Mõni jällegi mustuses, ka mõni puhtuses. Aaja jooksul nad omavahel ka ühilduvad ja nii tekivad täiesti uued viirused, mida inimesed ei tea. Alles hakatakse nende vastu ravimeid leiutama. See võtab aga aega ja hulk inimesi surebki.
    Nii on ka pärgsööbik ajutine nähe, kuid ta võib enne taaskadumist või hävitamist palju ohvreid tuua.

  14. nõuandeid "eliidile" 4 aastat ago
    Reply

    PÕHJUS ERAKORRALISTEKS MEETMETEKS TEKIB MEIL ALLES SIIS KUI ON JUBA 1000 HAIGET , AGA SIIS ON VIIRUSE LEVIK 1000×1000 KORUUTADA %-ga – keskm. nii palju nakatab üls haige.
    NII ET OOAME SELLE 1000 ÄRA.
    MIS??? MEIL SIIS ON HAIGUSEGA VÕITLEMISEKS ? SELLE LEVIKU ÄRAHOIDMISEKS ??? KUI EI PANDA SUNDKORRAS KODUKARANTIINI MITTE AINULT OHUALADELT NAASNUID – EUROOPAST, VENEST- SEAL ON SEE JU SEES /Hiina jätan kõrvale praegu/ VAID KA HAIGUSMÄRKIDEGA VÕI POSIT.TESTIGA JA NENDEGA KOKKUPUUTUNUID ??? EI KEHTESTATA NÕUDEID TOIDU MÜÜMISEL /iseteenindusletid peavad kaduma lahtistele toiduainetele/ MÜÜJAD,VALMISTAJAD PEAVAD LÄBIMA SÕELUURINGUD LABORAT. KOHVIKUTES,SÖÖKLATES SAMA JA NÕUDE DESINF. UUED NÕUDED. SULGEDA SUNDVENTILATSIOONITA
    ASUTUSED,KUHU KOGUNETAKSE -POED,LÕBUSTUSASTUSED ÜLDSE KINNI, KOHVIKUD JA SÖÖKLAD. RESTOSSE POLE TARVIS MINNA, RAVIASUTUSED. SINNA VENTILATS. TULEKS LISADA MIDAGI VIIRUSI TAPVAT, SAMUTI ÜHISSÕIDUKID:
    KARDETAKSE HÄBI JA KULU JA POLIIT.SÕIMU, ET KUI SELLISED ABINÕUD TARVITUSLE VÕETAKSE JA HAIGUS KÜLLALDASELT EI LEVI !!! NAERDAKSE NAD VÄLJA ? NII ET OOTAME KUI LEVIB JÕUDSALT JA SIIS RAKENDA;E MEETMEID – VÄLISMAAL JU KA LEVIS ON ÕIGUSTUS. AGA VÜLISMAA OOTAS KA LEVIKUT JA NÜÜD VÄIDAB OHU KÕRGEKS. SEE TASUB END ISEGI SIIS, KUI KOROONA ASEMEL KARANTIINI GRIPIHAIGE-
    ON GRIPPKI MÕNEDELE SURM VÕI SANDISTAV JA VÕIB MUUNDUDA nn.HISPAANIA GRIPIKS vms.
    ÄRGE MIDAGI TEHKE PEALE NÕUPIDAMISTE – PALKA SAATE NAGUNII. SAMAL AJAL ON LAUSVAESED KIHID KERJUSLIKE ELUTINGIMUSTE POOLT TEKITATUD NÕRGESTATUD IMMUUNSÜST..

  15. to õhk 4 aastat ago
    Reply

    OLENEB VIIRUSTE KONTSENTRATSIOONIST ÕHUS.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.