Tanel Kiik: peaminister võib teha kiireid otsuseid valitsust kaasamata

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on neljapäeval välja kuulutatud eriolukorra juht peaminister Jüri Ratas, kes võib võtta vastu otsuseid ilma valitsust kaasamata.

“Haiguse levikust ja majandusmõjudest lähtudes loodi eriolukord. Jüri Ratas on eriolukorra juht, kes võib võtta vastu otsuseid ilma valitsust kaasamata kiireloomuliste otsuste vastuvõtmiseks ja kehtib 1. maini. Seda võidakse lühendada või ka pikendada. Haridusasutused on esilagu kaheks nädalaks koduõppel. Lasteaiad jätkavad seni kuni kohalik omavalitsus seda teisiti ei otsusta. Lasteaedade ja -hoidude lahti hoidmine on vajalik ka riigile oluliste ametite – meditsiinitöötajad, politsei, pääste – töötajate töös hoidmiseks,” märkis ta.

Kiige sõnul on 1. maini avalikud etendusasutused, muuseumid, kinod, spordivõistlused suletud, kuid avatuks jäävad raamatukogud, seda eelkõige ka infovahetuseks inimestele, kellel internetti ei ole. “Haiglates ja sotsiaalhoolekandes, samuti kinnipidamisasutustes kehtib külastuskeeld,” tõdes ta.

“Valitsuskomisjoni kuulub üheksa mininstrit ja komisjonis on ka alamrühmad – näiteks meditsiin ja sotsiaalhoolekanne, lisaks arstliku ekspertiisi töörühm, et koguda infot ja ekspertiisi. Kriisireguleerimise töörühm. Lisaks majandustöörühm. Üle 40 sammu on juba plaanis,” ütles Kiik.

Kiige sõnul tehakse piiridel sanitaarkontrolli, mille eesmärk on saada infot haigussümptomite ja päritolu kohta. “Riskipiirkondi läbinute või sümptomitega inimestele on pigem eneseisolatsioon, mis lähtub vastutustundlikkusest. Piirikontroll esimesel võimalusel. Täna juba on kontroll kohal, nüüd laiendatakse seda läbi ankeetide täitmise. Kõigil meetmetel on eesmärk – piirata liikumist mittevajalikus mahus. Lihtsad reisid tuleks edasi lükata. Piiratakse lõbureise ja kruiise, näiteks Stockholmi reisid.

Kiik märkis, et Eesti elanikke on praegu koroonaviiruse riskipiirkondades tuhandeid.

6 kommentaari
  1. Kui 4 aastat ago
    Reply

    Jurka võib teha otsuseid, siis tehku: PIIR KINNI!
    Kuid ma ei saa aru, miks antakse selline õigus otsustusvõimetutele ebaseaduslikele ametnikele.

  2. mängige ettepoole, ütles paavst 4 aastat ago
    Reply

    RISKIGRUPPIDELE – EAKAD JA KROONIL.HAIGUSTEGA TULEB ANDAA RESPIRAATOREID, VÄIKESE PENSIONI PUHUL TASUTA. PEALE KIIRABI, ARSTIDE, PÄÄSTJATE. jms.
    POLE MÕTET NEID NAKATUDA LASTA, SEST KUNA NENDE IMMUUNSUS NÕRK, NAD KA NAKATUVAD KERGEMINI JA KUNA IMMUUNSUS VÄHE SURUB VIIRUT MAHA, NAKATAVAD KA TEISI ,KANDES VIIRUST EDASI, KUNNI PIKALI JÄÄVAD. SEST VAADAKE, HÄRRASED, NAD PEAVAD KÄIMA TERVEST PEAST ISE JU POODIDES /loomulikult otsivad kus odavam/ SINNA SÕTMA RONGIDE BUSSIDEGA. POES JA TRANSPORDIS AGA KÜMNEID , PÜEVAS SADU, TUHANDEID KÄIB PINDU MÄÄRIMAS. JA NAD SEAL TIHEDALT ÜKSTEISE LIGI
    NING SAAVAD MITTE AINT PIISKADEGA JAA INDADEGA SEDA NAKKUST, VAID KA VÄLJAHINGATAVAS ÕHUS OLEVA VEEAURUGA, SEST KÕIGIS EELNIMET.KOHTADES HINGATAKSE SISSE PRAKTILISELT TEISTE VÄLJAHINGATUD ÕHKU, ISEGI SIIS KUI ON VENTILATS. AGA SEE VENTILATS POLE SELLISE OLUK.JAOKS EGA SISALDA KA DESINF. AINEID /SOOVIT.TAIMSEID PISERDADA/ ON VIST AINULT PÕHJA-REG.HAIGLAS.
    KÜLLAP MA LÄSI PESEN, AGA DESINF. POLE NEID MILLEGAGI ! EESTIS ON PIIRITUSEVABRIKUD AGA GUTASEPTI POLE…OLÖGE NII KENAD JA ÄRGE KÄIGE KOGUAEG HAIGUSE JÄREL, VAID VÕIMALIKULT EES.
    ON JU KÜLL ÕPETLIKKE NÄITEID.

  3. !? 4 aastat ago
    Reply

    KUNA NÜÜD TEATAKSE, ET VIIRUS VÕIB PÜSIDA VÄLJASPOOL ORGANISME 9 PÄEVA /keegi ei tea tegelikku võimekust/ EI SAA KA ARU, MIKS SEDA NII RASKE ON VÄLJA SELGITADA – TURUKAUPADEL, TÖÖSTUSKAUBAD, SISSETOODAVAD PUU JA JUURVILJAD, KA KÜLMUTATUD.
    TULEVAD NAD JU JUST ITAALIAST, HISPAANIAST, KREEKAST, HIINAST, IRAANIST .OLIIVIÕLI. PUDELI PEDEN PUHTAKS AGA ÕLI SEAL SEES ON VILLITUD EHK HAIGETE POOLT. ON VIIMANE AEG VÄLJA SELGIT. KAS JA KUI KAUA ÕLIS JA PUUVILJADEL SÄILIB VIIRUS. SAMUTI ERINEVATEL TÖÖSTUSKAUPADEL.
    MEIE VAESEM RAHVAS JA KESKMIKUD OSTAVAD KÕIK TÖÖSTUSKAUBAD TURULT. SEST ME ISE EI TOODA VÕI VEAME VÄLJA.

  4. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    Kas see sorakjuustega eedikene on nüüd Keskerakonna esi”leedi”, et tema pildid ja möga kõikjal nähtaval on, mitte ainult KN-s?Maksku hoopis pededele raisatud ebaseaduslik raha riigile tagasi!

    • Ega 4 aastat ago

      valimine enam kaugel ole, vaja ikka pildile pugeda, mis sest et midagi asjalikku öelda pole. Kuid see jahupea Jurka küll mingeid kiireid otsuseid ei tee. Ta pole selleks võimelinegi.

    • Elmer Hill 4 aastat ago

      Mulle ei meeldi jutumeshest molluski nägu: tema ülemine näopool näeb väja nagu paabulinnu saba, alumine nagu kana tuss.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.