18. märts 2020

Ühtsena üliviirusele vastu

Koroonaviirus Covid-19 on kogu arenenud maailma toimimise pööranud pea peale. Igapäevane elu on muutunud tundmatuseni alates suletud asutustest ja poodidest kuni riigipiiride sulgemiseni. Vaba riik aga peab tulema nende ajutiste raskustega toime ning seda ühisel jõul.

Tuumajaama rajamise võtmeküsimused: ohutus ja kohalike elanike boonus

Kas Eesti vajab tuumajaama ja kui, siis kus see peaks asuma? MTÜ Fermi Energia juhatuse liige Kalev Kallemets ei taha eriti kasutada terminit „tuumajaam“. Ta räägib väikese võimsusega moodulreaktoritest. „Nendes ei koondu nii suurt energiahulka ja neid saab jahutada passiivjahutussüsteemide abil,“ selgitab ta. Aga tegelikult pole vahet. Kui väikese tuumareaktori abil toodetakse elektrit, on ikkagi tegemist tuumaelektrijaamaga.

Rohkem rõõmu riigist

Eesti Vabariigi sünnipäev on selleks korraks taas peetud ning uue aastaringi kirjutamine riigi ja rahva ajaloos alguse saanud. Polnud see mingisugune ümmargune ega uhkelt kõlav daatumi täitumine, vaid pigem argine ja asine tähtpäev.

10 küsimust. Mihhail Stalnuhhin poliitikast, raamatutest, Nublust ja pensionipõlvest

Suurte kogemustega poliitik, 20 aastat Riigikogu liikmena tegutsenud ja kaheksa aastat Narva Linnavolikogu esimehena töötanud Mihhail Stalnuhhin räägib oma põhimõtetest, raamatute kirjutamisest, muusikamaitsest ja vanaisa rollist.

Andres Kollist: Areng soosib avatud ja seesmiselt tugevaid rahvaid

Võiksin enese kohta öelda, et olen omajagu iroonilise mõistusega. Aga mõned asjad lähevad mulle väga korda. Küllap on sedasi, et selle põhjus võib olla mõni isiklik emotsioon, sündmuse üle aegade ulatuv tähtsus või see, et tänu inimeste erakordsele leidlikkusele kangelaslikkusele toimus midagi, mis oli igasuguse tavalise loogika järgi võimatu. Aga tänu just sellele eriliselt hingeminev, mis kena eestikeelne sõna – oli ülev.

Toomas Alatalu: Kolme mere kohtumist üritas juba Savisaar

Nagu teada, kujuneb eeloleva poliitikasuve suursündmuseks Kolme mere algatuse (Three Seas Initiative, TSI või 3SI) ehk siis Balti, Musta ja Aadria merede vahele jäävate Austria, Bulgaaria, Eesti, Horvaatia, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tsehhi ja Ungari liidrite tippkohtumine 16.-17. juunil.

Rein Järlik: Läksime Ülemnõukogusse Eesti Vabariiki taastama

30 aastat tagasi Eesti Vabariigi viimasesse Ülemnõukogusse Rahvarinde ridadest valitud Rein Järlik räägib, kuidas teletöötajast sai poliitik ning mida tegi Ülemnõukogu, et Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamine hõigataks välja Toompealt.

Need ja paljud teised huvitavad artiklid ilmuvad 18. märtsi Kesknädala paberlehel. Veebilehel www.kesknadal.ee avaldatakse need artiklid täismahus ja kommenteerimisvõimalusega, olulisi uudiseid aga kajastame veebilehel igapäevaselt. Ärge jätke tähelepanuta ka Kesknädala paberlehe tasuta koju tellimise võimalust!

 

 

 

 

3 kommentaari
  1. Mindi 4 aastat ago
    Reply

    taastama Eesti vabariiki, saadi EnsV, millest hiljem sai taas liiduvabariik – Eesti Euroopa Sotsialistlik Vabariik.

  2. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Meile aitas tuua vabaduse meie riigi suurkuju, tark suure töövõimega, aus ja hooliv inimene kelleks oli E.savisaar. Arvasime et kõik hakab hästi minema, aga mei lootused luhtusid kui peaministriks sai Laar. Tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed, hinnad tõusid kõrgele aga palgad, pensionid ja abirahad mitte. Veel saime tunda raskeid aegu Ansipi ja Ratase valitsemise ajal. Nii et me oleme harjunud raskete aegadega. Nüüd kus elu hakkas minema ülespoole tuli uus häda koroonaviirus.Meil lihtsalt ei vea. Praegune valitsus püüab teha kõik mis võimalik. Majanduskaskasv oli märgatav peale reformierakondlaste majandusseisakut ja pidevat vaesuse kasvu. Me oleksime kindlasti nüüd kõige vaesemate riikide seastvälja rabelenud kuid jälle tekkis takistus.

  3. Ebasobiv aeg on see horoskoobi aasta 4 aastat ago
    Reply

    Hr.Ratasel on ikka raske seda reformikate ajal tekitatud haava nõeluda. Isamaa on püsinud alati kuskil- sest lubab lõputult pedagoogidele palgatõusu ja kunai pole selge- kas osa ülikoolide õppejõudusid on õpetajad või on nö. kahe tõusuga kaetud, kui teaduserahastamine ka toimub…. see ilmselt segaseimaks jääbki. hr.Ratase ja Helme ühtsus oli vähemasti hakata pensione tõstma- need on ju olematud peale avalikust teenistusest pensionile suundunutega. Huvitav, et President Kaljulaid on kaotanud kõnevõime ja Ilves, samuti. Muidu jagus õpetusi. Laar tuleks pensionile saata või tema tänavuaastane palk ja hüvitised peaks ta annetama koos raamatute honorariga riigile kriisifondi!
    Praegusele valitsusele tuleb avaldada tunnustust, see on raskeim aeg peale iseseisvuse väljakuulutamise aega.
    Kahjuks on meedia siiski osa asju võimendav ja paanikat tekitav – poeriiulitest pildid 9 korda päevas, nüüd kirjutavad juba- et koduvägivald suureneb jms. Milleks – need asjad on kõik reguleeritavad eriolukorra seaduse järgi ja valitsus on öelnud oma sõna. Kui need kirjutised ja reportaažid oleksid lihtsalt manitsevad hoolsusele ja heatahtlikkusele. Milleks tellida omale 34.- eur eest 4 kuud Õhtulehte? Pole seda jama vaja. Pealegi on meedia asunud petma- onlines rahaliselt loetavad lood täisversioonis ilmuvad tihti paberkandjatel nädal hiljem,st. korduses. Või paberkandja saades on poolik lugu ja kasvõi asu arvutit laenama, et viitele- lugege onlines täisversiooni. Pealegi ei huvita mind sugugi, kas ahv poegib kuskil , mind huvitab- mis toimub Narvas, Peipsiäärsel, Piirissaarel, Põlvas jne. Ei hakka seepärast rajoonilehti tellima, kui olemas üleriigilised lehed .
    ……………..Huvitav oleks teada meditsiini arvamust, kas INFRAPUNAsaun aitaks selle viiruse vastu? Igaljuhul külmetushaigused-nohu, kurk,köha, liigeste valud ja palavik(võib olla oligi gripp) on kunagi töö juures olnud saunas saadud paari korraga korda. Kuna praegune viirus toimib sisemiselt – siis huvitav, et pole lihtsaid asju keegi katsetanud ?! Selle sauna puhul tuleb enne palju juua ja külm dušš keelatud. Peaasi, et mõni tubakas ei kihuta siit lugedes mingit reklaami tegema, parem võiks võtta meditsiiniteaduritelt arvamus avalikult , tablette võib ju oodata terve igaviku , see on farmaatsiaäri

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.