Koroonakriisi mõju: Keskerakonna toetus liigub tõusvas trendis

Koroonaviiruse leviku algus hoiab opositsiooni populaarsust rekordmadalal, samal ajal on järjepidevalt tõusmas Keskerakonna positsioon, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti viimatisest küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,6, Keskerakonda 23 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 17 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Keskerakonna reiting on 1,1 protsenti kõrgem kui eelmisel nädalal ning peaministripartei toetus on kasvanud kolm nädalat järjest. Ülejäänud erakondade toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud.

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,5, Eesti 200 8,2 ning Isamaa 6,4 protsendifa.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,4 ja opositsioonierakondi 40,1 protsenti vastajatest. Opositsiooni toetus on jätkuvalt madalaimal tasemel pärast mullu 3. märtsil toimunud riigikogu valimisi.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

BNS

6 kommentaari
  1. Mille 4 aastat ago
    Reply

    eest see koroona keskbandele toetust on lisanud? On ju jahumüts Jurka see, kes on pidevalt olnud piiri sulgemise vastu. Järele andis ta alles nüüd, kui nakatanute arv hakkas silmnähtavalt kasvama. Muidu ikka ahnus, et raha, raha, raha, inimesed pole tähtsad. Nii mannetu valitsus peaks selle toetuse hoopis nulli viima.

  2. Neti 4 aastat ago
    Reply

    Kuigi mulle meeldis E.Savisaare juhitav Keskerakond rohkem on ka praegune parim.Sotsidel polnud ka viga kui nad olid valitsuses koos Keskerakonnaga.Nende eelmine esimees meeldis mulle rohkem kui praegune. EKRE meeldib mulle nüüd rohkem kui valimiste eelsel ajal. Martin Helme on näidanud end heast küljest ja ka tema isast on jöönud parem mulje kui varem.Nad on targad mehed. Isamaa on väga palju muutunud tänu nende praegusele esimehele ja tänu sellele et nende ridadest lahkus E.N.Kross kes varem esines oma alatustega avalikult aga nüüd pugenud Reformierakonda vaiksemalt kuid tunne on et sama alatult. kõige hullem erakond on Reformierakond kus tegeldakse peamiselt laimukampaaniaga ja valesüüdistuste vorpimisega tublide inimeste suhtes rikkudes nende tervist ja mitte hoolides vaesematest inimestest kelle arv nende valitsemise ajal aina kasvas.Tehti vaid valesid otsuseid aga ega paljud ei teadnudki täde sest peavoolumeedia on nende teenistuses. Veel ühte reformistlikku valitsust ei kannataks meie riik välja. Kunagi oli Reformierakond parem kui nende esimees oli Siim Kallas. See mees on tark ja tubli aga ta tütar on hoopis teistsugune. Võimu haaras Reformierakonna halvem pool eesotsas Ansipiga.

  3. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Sitaämber, kes eritab siin nimede nojah, neti…varemalt ele-eve -ott jne, on igasugustele viirustelr vististi immuunne- sitta lrmdab ikka laias kaates! Arvatavasti pärast igat pasarida kiikab kohe oma kontoseisu, palju ruböakesi arvele laekus?

  4. Tõnis Viilol 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakonna juhid kasutavad teenimatult viirust oma populaarsuse tõstmiseks. Nüüd on ka sellel lehel moderaator ja kustutab kirjutisi, mis kritiseerib praeguste juhtide tegemisi. Ma kaldun arvama, et ka see minu kirjutis ei ilmu nagu mitmed eelmised. Aga tühja sellega.
    Mind siis tõe kirjutamise pärast võib nimetada Venemaa käsilaseks ja Kremli teenijaks. Kahju, et on hirmutamisele jälle mindud. Nii loen, et venemaa mustab NATO-t. On avaldatud, et nende üks sõdur on nakatunud. NATO on siis püha lehm ja nemad ei haigestu. Kui meil keegi sõdur haigestub, siis ei ole häda. Samas meie eesti sõdur on ju na NATO. Me oleme ju NATO-s.
    Nüüd siis minu nägemusest meie riigis. Valitsus alustas viirusega nagu peata kana ja kohe ka olukorra tõsiduse varjamisel. Naeruvääristati olukorda ja soovitati hanerasva ja mett.
    Tõsi on ju see, et niisugusteks olukordadeks rahva kaitseks ei ole midagi tehtud. Puudub raha reservis, ei ole ka kaitsevahendeid. Nüüd soovitatakse kõige odavamat. Peske käsi. Tuleb välja, et muidu meie inimesed ilma selle tungiva soovitusete ennast ei ole varem pesnud ja ei pese.
    jätgneb

    • Järg 4 aastat ago

      President ka alustas võitlust selle viirusega. Tema soovitab vilgutada akendel lampe.
      Pagan teab, kas ta ise ka usub sellesse ravisse.
      Loen täna Siim Kallase artiklit ja lõpuni lugeda saab siis kui maksad. Kui meie poliitikud kirjutavad, siis rahval ilma maksmiseta ei ole õigus nende arvamustest lugeda. Samas me vajame igasugust infot.
      Meie oleme eesrindlikult juhitud riik. Nii ma loen välja. Läti ja Leedu on meist kaugel maal. Millegipärast nendes kahes triigis nakatunuid vähem kui meil. Meil on jälle oma naba imetlemine.Tegelikult meil on viirus laiemalt levinud ja haigestunuid rohkem.
      Täna sain teada, et kui oled karantiinis, siis rahalist abi ei saa. Segane lugu. Kui haiguse kätte ei sure, siis nälga võid ikka surra.
      Haigust peab kartma ja kui keegi kirjutab liialdatu, siis ta ei ole Moskva käsilane. Parem ju karta kui kahetseda. Valitsus ei ole poole sõnagagi maininud oma vigadest ja ei mõtlegi rahva ees vabandada. Tegevus oli ju kaos ja valitsuse saamatusel haigus toodi sisse ja ning ka siin inimeselt inimesele levib. Levib siiani.
      Suur rumalus ka see, et nüüd osa kaupluseid lühendasid tööaega. Sellega on siis inimesed lühemale ajale kokku pressitud ja haiguse levik soodustatud. Kauplustes jju näete, et ostjad vähem kuid lahti üks või kaks kassat. Järjekord aga kasvab.
      Tegelikult tundub, et valitsusel puudub tegevuskava.

      Arvestades

    • seda tuleb meelde 4 aastat ago

      kalatööstuse õnnetus listeraga. Kuidagi ei saadud pisikutest lahti. Lahendus ju leiti ja üsna omapärasel viisil. Terviseameti juht lasti lahti ja pandi paigale uus. Viirus kadus ja on õnne. Kalatööstus toimib. Ka siis meie juhid lasid lahti jutud, et see viirus ei ole häda. Seda alati olnud ja siiski ei soovitatud hanerasva ja mett. Palud kauplused aga tunnevad vastutust ja enam ei tooda müüki lõhet. Kas nüüd olukorraga põlemisel lastakse ka see juht lahti kui julgeb suud paotada.
      Nüüd ju ka lasti lahti jutt, et see paha bakter on meil alati olnud jne.
      Tegevusetus on meil alati olnud. Ehitame raudtee ja paneme rahva raha magama. Nüüd aga võtame 2 miljardit laenu ja samas ehitame raudteed. Tegelikult raudtee ehituse peaks lükkama määramata ajale edasi. Laenu, mis võetakse, peame ju meie kinni maksma. Näete, et paremale elule lootust ei ole. Kirjutatakse kõik hädad oravate kraesse. Valitsus aga ei astunud kohale eile. Meie valmistume sõjaks. Ostame enesekaitseks utiili kokku kuid samas puuduvarahvale hädaabi vahendid. Miks siis praegune valitsus ei ole midagi teinud. Rahvas ootab paremat elu. Pensionärid tahavad veidikenegi paremat elu. Niisugused rahvale näkku ütlemised nagu tegi Odeku Loone, et tõstsime pensione kuus euri ja pensionäridel kohe inimväärikas elu.
      Mäletan aegu kui Rustsov, Nikita viis oma raketid USA heidutamiseks Kuubasse. Ameerika karjus ja andis noodi. Olgu raketid viidud tagasi või kohe alustame uut sõda. Kuubast Ameerikasse 80 km. Venemaa sõja kartuses viis raketid minema.
      Praegu ju sünnib palju hullemaid olukordi. Ameerika kasutas ära meie saamatuse ja määris meile pähe NATO. Sellega meie surmaotsusele kirjutati alla. Kui millegipärast Venemaa juhtidel saad laimust, “heidutamistest” villand ja alustab enese kaitseks sõda, kaob meie rahvas. Vaatan vahel mürisevasse taevasse ja mõtlen, et kuidas saaks kaitset kaitsjate eest.
      Ameerika ei ole meid kunagi aidanud. Valge laev, kui kusagil oli, seisis siis Valge Maja ees ja seisab ehk seal praegugi. Nüüd, kui astusime vabaduse eest laulma, Ameerika ei tunnustanud meid. Hiljem tuli mõte, et siit saab venemaa piirile oma tehnika saata ja hirmul eesti ostab ära seisva utiili kannab kulutusi ja on meie maa peremehed.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.