Nagu Novgorodi Veetše Telia televisioonis

Vladimir Solovjov

Alles see oli, kui Telia tõstis hinda oma televisiooni kasutajaile. Lubas pidulikult jätkata kõikide seniste teenustega. Eriti rõhutas varasemate saadete kordusvaatamise võimalust. Nüüd on lubadust murtud ja see teenus läheb tasuliseks.

Telia paketis on palju Venemaa kanaleid. Nende poolt transleeritav PBK oli hiljuti prokuratuuri vaatevinklis. Tore, et ei olnud süüdistust saadete sisu osas. Meie pöörame pilgud Telias oleva RTR Planeta igal nädalal neli korda eetrisse antava propagandasaate „Õhtu Vladimir Solovjoviga” poole. Ise nad ütlevad, et tegu on vestlussaatega. Aga tegelikult…

Poolsõjaväelises frentšis saatejuht Solovjov pistab sõrmed rinnal olevate nööpide vahele (meenub Jossif Stalini tuntud poos) ja deklareerib monoloogina saate teema ning kutsub kohale toodud vanapapid temaga „arutlema”. Ühena räägitust oli käimasolev Venemaa põhiseaduse täiendamine Putini algatusel.

Võeti lahti teema, et nende põhiseadus vajaks deklareerimist, kus oleks öeldud, et Venemaa oli ainus Teise maailmasõja võitja ja paljude vabariikide vabastaja! Kahjuks unustatakse ära, et koos nendega võitlesid ka Ukraina ja Valgevene sõdurid. Rääkimata Teise rinde avamisest, tänu millele ka sõda lõppes.

Kas see pole mitte järjekordne ajaloo ümberkirjutamise katse? Sellest jäi aga väheseks ja leiti, et vene keel peaks olema uues põhiseaduses inimkonna rahvusvaheliste suhete keeleks. Põhjuseks Ukrainas läbi viidud keeleseadus oma rahvuskeele toetuseks. Seepeale läheb stuudios tulisemaks ja asutakse Ukrainat ründama. Solovjov küsib: „Kelle oma on Krimm?”

Nii meie kui Euroopa liit räägime Krimmi annekteerimisest. Aga Solovjov ütleb  vastu, et Ukraina NSV loomisega anti Venemaa poolt Ukrainale nii Dnepropetrovsk, Harkov kui Donbass tervenisti. 1954 lisati ka Hruštšovi poolt Krimm.

Kogu see sasipundar on üles köetud praeguseks just poliitilisel põhjal, sest Ukraina soovib astuda NATO-sse. Kehvasti korraldatud, kohati isevoolu teed kulgeval koosviibimisel jääb stuudios ekstravertsete kaaskuulajate arvamus realiseerimata. Ukraina esindajat ründab Solovjov ebatsensuursete väljenditega, nagu „svolotš” (värdjas), „golodranets” (näljarott) ja siis küsib, kes sa rahvuselt oled? Ukrainlane vastab, et ema poolt venelane, isa ukrainlane. Kohe ägestub saatejuht ja karjub hüsteeriliselt „miks sa reetsid oma rahvuse ja oled Ukraina poolel? Saatekülaline ei suuda veel suudki lahti teha, kui räuskav saatejuht  röögib ukrainlase peale ja süüdistab teda kõigis maailma pattudes, mis olevat Ukraina valitsus ja nende uus president teinud. Imelik küll, aga nii Ukraina president, kui saatejuht Solovjov on samast rahvusest. Tavaliselt niimoodi rahvusluse pinnal ei käituta. Vähemalt vabas kultuurses maailmas.

Aga kes see Solovjov niisugune on? Vaatame, mida kirjutab temast vene teatmeallikas. Влади́мир Рудо́льфович Соловьёв, sündis 1963, Moskvas, juudi päritolu vene ajakirjanik ja tele-saatejuht. Õppinud Moskva eliitkoolis, kus harisid end NLKP Keskkomitee juhtivtöötajate ja diplomaatide lapsed ja lapselapsed. On ökonoomikateaduste kandidaat (1990). Oli Ülevenemaalise juudikongressi presiidiumi liige. Kolme naisega kokku on tal kaheksa last.

Tema ajakirjanduslikku „patunimekirja” ei jõuagi lõpuni lugeda. Enne kipub jumala päikene loojuma. Mõned neist. Pärast NTV kanalist vallandamist, kinnitab asjaosaline ise, et oli föderaalsete telekanalite eetrikeelu all. Oktoobris 2006 solvas saatejuhina otseeetris Samaara valimiskandidaati Viktor Tarhovit, kes andis asja kohtusse ja nõudis valurahaks 10 miljonit vene rubla. Kohus mõistis kahjutasuna solvatule välja Solovjovilt 70 000 rubla. Ka teine tuntud vene saatejuht Ivan Urgant sai otse-eetris Solovjovi solvangute osaliseks.

Kõik muutus 2012. aastal, kui president Putini ukaasiga määrati Vladimir Solovjov Venemaa ühiskondliku televisiooni nõukogu liikmeks. Pärast Venemaa sõjalist „operatsiooni” Süürias 2015, oli ta ainuke ajakirjanik, kellele president intervjuu andis. Wikipedias on kirjas, et Solovjov on ka Itaalia resident ja temale kuulub kaks villat Como järve ääres, Moskvas omab kolme korterit ja maja Moskva lähistel. Kasutab ülikallist autot Maybach ja tema isiklikku vara hinnatakse miljardi vene rubla väärtuses.

Kõike seda lugedes on selge, et see telesaade RTR Planetas on lauspropaganda ja kogu räuskamine Solovjovi poolt otsesaateis pole mitte ideede konkurents stuudiovestlustes, vaid kõik taandub Novgorodi veetše eeskujul vastasest ülekarjumisele.

Põhjus selleks paanikaks on ka arusaadav, sest Ukrainale terendab NATO-s kõrgem staatus. Muidugi ei meeldi see Venemaale ja tema otsesele propagandist Vladimir Solovjovile. Midagi pole parata, Ukraina pole enam üksinda oma võitluses Donbassi separatistidega.

Aivo Oina

30 kommentaari
  1. Olen 4 aastat ago
    Reply

    samuti vahel sellele sattunud ja üsna ruttu on hakanud vastik. Tema jutus puudub vähimgi loogika ja riikidevahelise õiguse tunnustamine, kõik ainult vägivaldse Venemaa seisukohalt.
    Vaatasin, et täna oleks ainuke vaatamistväärt saade Uurimise saladused, kuid seda saab vaadata ka veebist millal iganes. Seega on selle kanali vaadatavus minu poolt 0. Ja ega PBK-gi arukam ole. Vahel on midagi vaadata NTV-st, kuid selle saated kõiguvad. Samuti saab Kanevski saateid näha veebist.

  2. Lembi 4 aastat ago
    Reply

    Poliitikasaadetega vene kanalites pole tõesti mõtet tuju rikkuda. Kuid PBK-s on ka sellised toredad saated nagu “Lutše vseh”, näosaade One to one (Totš v totš või Täpipealt. mille kõrval Eesti näosaade mõjub haledana) või ka huumorisaated, kus nii mõnigi sketš ajab südamest naerma.

    • Ikka rämps seeTelia 4 aastat ago

      Telia petab raha välja ja näitab vaid vene värki. Vanad ja igavad sõjafilmid ja ropp propa päälekauba.
      Pange kinni! Liiga kallis on see meile.

  3. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    PBK maha tampimisega jäeti vene vaataja eesti koroona informatsioonist ilma ehk koos pesuveega visati ka laps välja.

  4. Kaks lugu ja nii erinevad! 4 aastat ago
    Reply

    Kaks lugu Venemaast ja nii erinevad oma tarkuselt ja kvaliteedilt.
    Veetše lugu ikka pika puuga parem! vaat, selline see Venemaa ongi!
    Nii lolitavad oma rahvast ja nüüd kiidavad ka Jumalat lisaks veel.
    Vereviha Ukraina vastu ei vaibu iial. Mis teha, pole ju nende maa.
    Ja petsid neid ka aatomipommi äravõtmisega.
    Lubati rahu ja terve riigi hoidu!
    Nüüs juut Solovjev vaid räuskab. Ja Putja parim sõber ka veel.

    • ME oleme venelased! Meiega on Jumal!» 4 aastat ago

      Vene kindralile Aleksandr Suvorovile kuuluvad sõnad: «Me oleme venelased! Meiega on Jumal!» Nii pöördus ta oma kindralite poole 1799. aastal Vene vägede Itaalia-Šveitsi sõjakäigu ajal. Tänapäeval algab nende sõnadega Venemaa dessantvägede mitteametliku hümni refrään. Aga samade sõnadega saab lühidalt kokku võtta ka muudatused Venemaa põhiseaduses, mis peagi rahvahääletusele pannakse.
      Nüüd saab Putin uueks Venemaa ainuvalitsejaks.
      Ja seda kuni surmani.
      Ikka Batjuška abiga.

    • Pill see pika ilu pääle tuleb 4 aastat ago

      PBK omaniku-ärimees Oleg Solodovi kabinetis oli aastaid kullast malelaud. Talle meeldis oma külaliste vastu malet mängida. Ta oli osav selles. Nüüd aga tundub, et keegi teine mängib tema vastu.
      See mäng käib palju suuremate panuste peale, kui ükski malepartii. Selle mängu keskmes on kümme miljonit eurot, mida Läti riik kahtlustab, et Solodov koos eestlasest kaaslase Margus Merimaga on aastate jooksul liigutanud Baltikumist Venemaale, hoolimata sellest, et raha läks Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirja kuuluvale Putini-lähedasele oligarhile.
      See mäng võib meestele kaasa tuua kuni kaheksa aastat vangistust ja ajada eetrist telekanali, mis on enam kui 20 aasta jooksul kujundanud Balti riikide venekeelse elanikkonna arvamust. Ja sinna tellib saateid ka Naša Stolitsa?

    • telia ongi pettur 4 aastat ago

      Vaadake, kui palju rämpskirju ja PETEKAID RAHAKÜSIJAID nad oma serverist rahvale saadavad! Ikka venekeelsed ja muudkui maksa neile noid koinirahasid ja dollareid!
      Miks seda lubatakse läbi? Telia?

  5. Tahtsin 4 aastat ago
    Reply

    Telia paketist liigsed kanalid välja visata, et alles jääks ainult vajalikud. EI SAA! Sest olevat tervikpaketid. Ometi on 21. sajand ja juba viiendik sellest saab peagi otsa aga ikka ei saa linnukest ebasobiva kanali taha teha, et see ei koormaks.
    Nõme!

  6. Nii 4 aastat ago
    Reply

    Meie peavoolu telekanalitest tuleb valet ja reformierakondlaste propagandat kõige rohkem. Ajakirjanikud võtavad vahele ausaid inimesi ja moonutavad nende ütelusi. Venemaa kanalites on häid saateid palju. Kes ei taha ei vaata.

  7. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Mis puutub Ukrainasse siis see riik on oma rahva ajanud äärmisesse vaesusesse teised riigid peavad neile raha andma ka meie. Ainult ei tea mille eest. Ukrainast tuuakse sisse ehitajaid kellele makstakse poole rohkem kui meie omadele. Siiani on karistamata need kes korraldasid tapatalguid kui toimus ebaseduslik võimuvahetus. Venemaal elavad ukrainlased ei taha kuuldagi oma kodumaale pöördumisest. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Meil pole vaja sekkuda teiste riikide siseasjadesse. Ja igaüks vaatab seda kanalit mida tahab. Kõige rohkem valetavad ja vassivad need meie ajakirjanikud kes teenendavad Reformierakonda.venemaal pole sellist tagatuba nagu on reformierakondlastel kus töö asemel tegeletakse laimukampaania arendamisega ja valesüüdistuste vorpimisega . Kõigepealt tuleb vaadata mis meil toimub ja Venemaa rahule jätta.

  8. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Venemaa kindlasti ei karda Ukraina astumist NATO-sse. ma ei ole üldse aru saanud mis roll NATO-l on. Ei mindud isegi kaitsma eurooplasi kui isislased neid ründasid. Venemaal on nii võimas sõjatehnika et ta ei pea kedagi kartma kuid ta talub kannatlikult kõiki vihasööste. Ma poleeriti poliitikasaateid vaadanud aga kord juhtusin nägema kuidas Süüria president tänas Venemaa presidenti abi eest sest Venemaa aitas vabastada suure osa territooriumist isislastest. seda pole NATO teinud ja ammugi mitte Ukraina kus vaid virisetakse ja õhutatakse vihavaenu.Ja kui Ukraina ühinebki NATO-ga mida see muudab–mitte midagi.

  9. Joe 4 aastat ago
    Reply

    Krimm on olnud pidevalt Venemaa osa. Ukrainlasest valitseja Nikita kinkis ebaseaduslikult Krimmi Venemaale. Kasutades enesemääramise õigust läks Krimm tagasi Venemaa osaks ja inimeste elu Krimmis on palju parem kui Ukrainas ning nad on rahul. On kuidas on aga meie asi pole oma nina toppida teiste riikide siseasjadesse ja aidata vihavaenu õhutada.

    • Sa 4 aastat ago

      ikka vahet Venemaa ja NSVLi vahel oskad teha? Ega vist. Ja ajalugu sa ka ei tunne. Muidu sa jama ei ajaks.

    • ai, ai 4 aastat ago

      Alati peab Venemaad laitma ega teisiti ei saa- Ainult et Venemaal tehakse praegu kõik õigesti ja võiks neist eeskuju võtta. Ja mis see teiste asi on. Venemaa teeb praegu õigeid otsuseid . Ega keegi ei sunni neid järgima. See on Venemaa otsus ja teistel pole sellega asja.

  10. Enn 4 aastat ago
    Reply

    PAREM KIRJUTAGE SELLEST JA KRITISEERIGE SEDA MIS TOIMUB MEIE RIIGIS. KUIDAS ON VÕIMALIK ET VÕIMU SAAMISE NIMEL ESITATAKSE VALESÜÜDISTUSI PIDEVALT TUBLIDELE INIMESTELE RIKKUDES NENDE TERVIST JA SEGADES NENDE TÖÖD. REFORMIERAKONDLASED LEIUTAVAD KOGU AEG UUSI SÜÜDISTUSI. JÄTKE VENEMAA RAHULE SEST MEIL ON OMAL PALJU PROBLEEME.

  11. eks ikka õpitakse 4 aastat ago
    Reply

    Suur naaber jättis maha tohutud oskused. Nii luures kui rahvaste vaenamises.
    Nüüd on nende järglased sllega hoolsasti ametis.
    Endised parteijuhid juhivad meid Euroopast. Varsti tulevad ka koerad…

  12. vene õigus 4 aastat ago
    Reply

    Õigus otsustada ja teisi riike õpetada.
    Jumal on nendega.

    • reklaamid vabaks! 4 aastat ago

      Teie veebilehitseja kasutab reklaamide blokeerijat. Parema kogemuse saamiseks lülita palun blokeerija välja.

  13. nüüd peab kaugemale vaatama 4 aastat ago
    Reply

    Ukraina oli Venemaa oma ja selleks ka jäi.
    Nüüd on pilgud suunatud kaotad´tud asumaadele.
    Selleks ka eluaegne eluline president
    Jumalaga!

  14. propagandat peab oskama 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on oma korbiga auku vajunud Venelased on hügatud.
    Õppige EKRE käest,kellel on maailamakuulus RAADIO ja UUED UUDISED
    EKRE tuleb võimule ja Eesti saab vabaks!

  15. nüüd läheb asi hapuks 4 aastat ago
    Reply

    Suurbritannia peaminister Boris Johnson nakatus koroonaviirusesse

  16. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Joele—–Krimm ei ole kunagi ajaloolise õigluse järgi kuulunud Venemaale. Krimm oli krimmi-tatarlaste asuala, mille Katariina armuke Potjomkin vallutas (nii nagu see ahne riik ja rahvas on endale ahminud teiste rahvaste maad, venelane ei saa iial täis ega lähe lõhki—“vsjo naše!” ei ole tulnud tühjalt kohalt) Selle loogika järgi on ju Eesti ka nende “oma”, kunagi Pjotr- ju ka kupil! Seda tõika kasutavad need vägisi vabadusest vabastajad kogu aeg. Kahjuks on sama räige reformipartei liberastlik – soroslik ja häbematu, teisi maha tampiv ja halvustav propaganda siin samasugune. Mille poolest erineb Kannel, A. Pihl, V. Kiisler, G. Lõbu —Olga Skabejevast, või Kuused, Tralla, Kärmas, Reikop—sellesamast Solovjovist, mastaabid lihtsalt väiksemad. Kusjuures Solovjov sõimab ukrainlasi, (see on venelaste solvumine, et teised rahvad ei himustagi nii väga seda pealepressitud, ülevoolavat ja lämmatavat vene “sõprust), meie soroslased oma rahvuskaaslasi.

  17. südames jätkub valu 4 aastat ago
    Reply

    Venemaa sai Krimmi tagasi. Aga minu Petserit eianna keegi mulle?
    Miks on maaimas selline ebaõiglus?
    Nüüd veel ka see Koroneering.
    Suure rõõmuga ootan oma seitset eurot!

    • petseri pole teie 4 aastat ago

      Petseri on Venemaa omand.
      Käpad eemale!

  18. Lii 4 aastat ago
    Reply

    Hea et on Venemaa telekanalid sest siis on mida vaadata. Keegi ei sunni vaatama ega kuulama mis ei meeldi. Ma pole mõningaid Eesti kanaleid kunagi vaadanud ja olen aru saanud et meie peavoollumeedia annab edasi lauspropagandat aidates reformierakondlasi võimule. See mis mujal räägitakse pole meie asi, Loomulikult ei karda Venemaa NATO-t ega Ukrainat. Ukrainas ju toimus verine võimuvahetus sellepärast et eelmine president leidis et riik ei suuda täita EL-u astumise nõudeid. Aga siiani pole Ukrainat sinna võetud ja vaesus on aina kasvanud.

  19. nii see läks 4 aastat ago
    Reply

    Venemaa sulges piirid

  20. to triin 4 aastat ago
    Reply

    ja veel enne kuulus krimm kreeklastele ja siis tsinghis-khaanile .kellele kuukub krimm?

  21. tugev kohusetunne 4 aastat ago
    Reply

    Kas arvate, et Putin nii kangesti tahtis eluks ajaks valitsejals jääda?
    See ju sunnitöö, pinge, vastutus .Nagu eluaegse vangistuse oleks saanud.
    Aga pidi, sest keerulised ajad on tulemas.

  22. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Solovjovi saatedka ka huvitavad On asju, millest meil ei räägita-
    Aga huvitav seegi kuidas vahest ütleb loolpea. keegi väitis ,et NSVL olid naised rõhutud ja kannatasid kodu vägivalla all- Solovjov seepeale- Kõige rohkem kannatasid mehed Väidetavalt naiste käest panniga pähe !!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.