Aas: Kaubanduskeskused võiks mai esimeses pooles piiratud tingimustel avada

Foto: MKM

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas tegi valitsusele ettepaneku avada kaubanduskeskused mai esimeses pooles piiratud tingimustel. Keskustes tuleb endiselt järgida 2+2 reeglit ning tagada töötajate ja klientide ohutus.

„Koroonaviiruse leviku peatamiseks otsustasime ühe abinõuna sulgeda märtsi lõpus kõik kaubanduskeskused. Nüüd näeme, et kehtestatud piirangud on mõjunud ning uute nakatanute ja viiruse tõttu hospitaliseeritud inimeste arv on stabiliseerunud,“ selgitas majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Aasa sõnul on valitsus pannud kokku teekaardi, mille järgi alustada kriisiolukorrast väljumist, kuid selle kaardi realiseerumine sõltub suuresti tervisenäitajaid puudutavatest mõõdikutest. „See kõik on meie endi kätes – kui haigestunute arv ei kasva ja inimesed jätkavad käitumisjuhiste järgimist, siis saame sammhaaval piiranguid vähendama hakata. Oluline on, et kaubanduskeskustes käimine oleks nende avamise korral turvaline ja nakkusoht viidud miinimumini, et vältida viiruspuhangut keskuste avamise järgselt,“ rõhutas Aas.

„Jaekaubanduses töötab üle 50 tuhande inimese ja keskuste avamine mõjuks positiivselt ka tööturule,“ tõi minister välja.

Kaubanduskeskustes oleks Aasa ettepaneku kohaselt lubatud avada kõik kauplused ja teeninduspunktid (nt juuksur, kingaparandus, võtmeäri jms) ja ka restoranid ja toitlustusasutused, kes peavad järgima Terviseameti juhiseid. Kaubanduskeskustes asuvad laste ja täiskasvanute meelelahutuslikud ajaveetmise kohad jäävad endiselt suletuks.

Kaubanduskeskustes on ka avamisjärgselt kohustuslik järgida Terviseameti soovitusi: kõigis kauplustes ja teeninduspunktides tuleb järgida 2+2 reeglit. Poes viibivate inimeste arvu tuleb piirata selliselt, et oleks võimalik järgida 2m nõuet. Kauplustes tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu nii klientidele kui töötajatele ning ruume tuleb korrapäraselt tuulutada ja desinfitseerida. Haigussümptomitega külastajad ja töötajad peavad püsima kodus. Jätkuvalt on soovitatud oma ostud eelnevalt läbi mõelda, et poes saaks viibida võimalikult lühikest aega.

Lisaks on arutatud täiendava nõude kehtestamist, et kaupluste külastamine oleks lubatud vaid kaetud nina ja suuga (nt maskid, visiirid, sall vms). Täpsemad juhised kauplejatele töötavad välja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koos Terviseameti ja Sotsiaalministeeriumiga.

Aasa sõnul jääb kehtima ka senine soovitus seoses sooduskampaaniatega. „Kuigi keskused on avatud, ei tohiks sinna allahindluskampaaniatega suuri inimmasse meelitada. Soovitan jätkata kampaaniatega e-poodides, mis on ohutum nii inimestele enda tervisele kui ka teistele,“ lõpetas Aas.

3 kommentaari
  1. ! 4 aastat ago
    Reply

    head nahka sest ei tule!

  2. Toidukaupmehi tuleb piinata 4 aastat ago
    Reply

    nad on ainult Alko müümisele valmis ja tavalisteleEesti kaupadele lüüakse sellist hinda juurde ja kujutage neid lahkeid – lahkus piiritu : nad tellivad igaüks oma ketile hapupiima, piima, hapukoore , kohupiimad …. ja huvitav, siis on hind 30…40 senti odavam jne.
    Vähe sellest, kui läbis meediat info- et eakamad võiksid käia varahommikul poes , nt. kella 11.00 -ni .Mida tegi kaubandus: RIMI – ühtlustas hommikul kaupluste avamise kella 09., ka Tall.Autob.j . juures. -st., ka need, mis olid avatud 07.30-st enne. Ka Comarket lükkas avamist 1 tunni võrra edasi ja õhtul lühemalt; COOP – see ei avagi maal enne 09 poode ilmselt enamikus kohtades.
    Oleks ükski pood lühendanud õhtust aega – miks peab alkoholi kella 22.00 – ni saama osta ? Kauplused olgu kõik avatud kella 07.30-st või 08.00 ja õhtul kella 21.00 suletud, puhkepäevadel sulgegu lausa kella 18.00…19.00. Eriti maal on hommikune aeg tähtsam – kui õhtul busse pole , siis käiakse segi peaga poes õlle järel ……. Oli ikka mõnes asjas ENSV ajal hästi. Siis kaovad need tatikate hängimised poodide juures ja persenühkimised igalpool seinte veerel ja suitsetamine (igasugune) ,samuti et mingid õllenoksid ostavad neile

  3. Kohe 4 aastat ago
    Reply

    näha, et Taavi pole poliitik, vaid lihtne politikaan. Muidu ta teaks, et selliseid teateid ei tohi pika aja peale ette teha. Kohe võtavad neist kinni igasugu solkajakirjanikud ja ässitajad nagu Kiisler, Paris, Koorits ja muu kõnts ja kukuvad Luige Hansu ja Linnamäe Marguse heakskiidul valitsust kottima ja talle survet avaldama. Lomulikult tõmbab nend esopp kaasa ka igatliiki ahnureid ärikaid ja pole kaugel aeg, kui ka loll rahvas hakkab võimutust nõudma.
    Etteteatamise tähtaeg peaks olema MITTE ÜLE 1 NÄDALA! Parem kui 3…4 päeva.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.