Lisaeelarve panustab viirusevastasesse võitlusse

Valitsus andis Riigikogule üle lisaeelarve, millega panustatakse koroonaviiruse mõju leevendamisse ligikaudu 2,6 miljardit eurot.

Peaminister Jüri Ratas ütles, et oleme viirusevastases võitluses teinud selge valiku: hoida meie inimeste elu ja tervist. Ta märkis ka, et kujunenud olukorras on majanduslangus paratamatu. Erinevatel hinnangutel võib praeguses kiiresti süvenevas kriisis tõusta meie tööpuudus kümne ning majanduslangus ulatuda kaheksa või enama protsendini. Me peame oma tööinimesi ja ettevõtteid toetama, et meid tabanud langus oleks laugem, taastumine kiirem ning suudaksime raskustest väljuda võimalikult väikeste kahjudega.

Riigikogule üle antud lisaeelarve aitab leevendada koroonaviiruse mõju nii, et meie inimesed tuleksid igapäevaselt toime, tervishoiusüsteem peaks vastu ja majandus pööraks kasvule. Eelnõu näeb ette järgmisi samme:

  • Töötamise toetamiseks suuname Eesti Töötukassa kaudu 250,6 miljonit eurot meetmesse, mis aitavad eriolukorras säilitada töötajate sissetuleku.
  • Meditsiinisüsteemi abistamiseks eraldame Haigekassale vahendid selleks, et kompenseerida esimese kolme haiguspäeva kulu. Lisaks saab meditsiinisüsteem haiglate, kiirabi ja teiste erakorraliste kulude katmiseks lisaraha 200 miljonit.
  • Maksualased soodustused vähendavad kulusid ja leevendavad maksude tasumist. Transpordi- ja kodukulude leevendamiseks langetab valitsus kaheks aastaks diislikütuse, maagaasi ja elektrienergia aktsiisimäärasid.
  • Kohalikud omavalitsused saavad 100 miljonit eurot investeeringuteks ja kulude katteks.
  • Maaelu toetame läbi Maaelu Edendamise Sihtasutuse 200 miljoni euro ulatuses.
  • Metsamaterjali võõrandamisel saadud tulust kulude maha arvamise regulatsiooni laiendame ka füüsilistele isikutele.
  • Kultuuri- ja spordivaldkonna kriisipaketi suurus on 25 miljonit eurot.

Lisaks jõudis 1. aprillist lõpule viieaastase üleminekuajaga apteegireform, mille tulemusena lahutasime ravimite jae- ja hulgimüük ning apteegipidamise õigus jääb üksnes proviisoritele. Üle Eesti jätkab 468 proviisorapteeki.

1. aprillil jõustus pensionitõus, millega kasvasid vanaduspensionid üle 9 protsendi, mis on ühtlasi viimase 12 aasta suurim pensionitõus. Koos erakorralise tõstmisega kasvas keskmine vanaduspension 45 eurot.

Kesknädal

3 kommentaari
  1. Juba 4 aastat ago
    Reply

    panustatakse! Nii kena lugeda, kuidas raha juurde trükitakse ja selle ühik väärtusetumaks muutub. Kõikse kenam on aga see, et mitte keegi ei pea võlga tasuma, sest võlale makstakse peale. Nigu jänkid oma bensutarbijatele. Sellist eriolukorda me tahtsimegi! Õnn oleks kohe õue peal, kui sinna tohiks lambakarjas koguneda.

  2. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Meil on tubli valitsus, hooliv. Kui seda koroonaviirust poleks oleksime juba jõudnud vaesemate riikide seast keskmiste hulka. Ma ei kujutaks ette kui meil oleks Ansipi valitsus kus vaesus aina kasvas. See valitsus poleks praegu midagi kasuliikkuu teinud meie inimeste heaks.

  3. õiged maskid, paluks 4 aastat ago
    Reply

    Ehk panustaks ka NANOFIIBERMASKIDE andmisele-müümisele elanike riskirühmadele.?
    Neil on vaja ENNAST KAITSTA KÕIGEPEALT, sest nõrgema tervisega, ennast kaitstes kaitsevad ka teisi. Eriti olukorras, kus tatilapid EI OLE KOHUSTUS vaid sotsnorm.
    Ka riskirühmad jõuavad ise nakatudes nakatada veel teisigi.
    KAS TAHATE, ET TRAMBURAI UUESTI LAHTI LÄEB ? MIlles asi om, seltsimehed?
    See oleks EELMSTE JÕUPINGUTUSTE JA RAHADE RAISKAMINE.
    Kohe mtte ei saa enne kui meil Itaalia lahti läheb.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.