Ratas ELi ja Lääne-Balkani tippkohtumisel: Vaba ja demokraatlik Euroopa on meie ühine kodu

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 6. mai 2020 – Peaminister Jüri Ratas sõnas videokonverentsi teel toimunud tippkohtumisel, et ELi ja Lääne-Balkani riike seob ainulaadne lähedane suhe, ühine tulevik ning tihe koostöö COVID-19 tervisekriisi seljatamiseks.

Euroopa Liit on peaminister Jüri Ratase sõnul selles kriisis olnud Lääne-Balkani riikidele usaldusväärne sõber. „Eesti, nagu ka teised liikmesriigid, on näidanud üles valmisolekut toetada regiooni COVID-19 kriisi tagajärgede leevendamisel. Nii COVID-19 pandeemia vastu võitlemisel kui ka sellest taastumisel on vaja naabrite ühtsust ja tugevat koostööd,“ lausus Ratas.

„Tulevikku vaadates usun, et uuenduslikud, sealhulgas digitaalsed lahendused saavad aidata meil kriisist taastuda ja muuta meie ühiskonda vastupidavamaks. Oleme valmis digilahenduste alal oma kogemusi jagama,“ ütles peaminister.

Eesti on Ratase sõnul jätkuvalt pühendunud laienemispoliitikale, mis põhineb Euroopa väärtustel ja põhimõtetel ning liitumiseks ettenähtud tingimuste täitmisel. „Eesti kogemuse põhjal saame öelda, et Euroopa Liiduga liitumise nimel tehtud tööst on võitnud meie kodanikud, ettevõtjad ning tervikuna kogu ühiskond,“ sõnas Ratas. „Meie huvi on stabiilsuse, julgeoleku ning demokraatia ja õigusriigi tugevnemine regioonis. Mul on väga hea meel selle üle, et jõudsime märtsis üksmeelele Albaania ja Põhja-Makedooniaga ühinemisläbirääkimiste alustamiseks,“ rõhutas peaminister.

Ratas märkis oma sõnavõtus ka vajadust teha koostööd desinformatsiooni kampaaniate vastu nii COVID-19 kontekstis kui ka laiemalt.

Tippkohtumisel võeti vastu ühisavaldus, milles EL ja liikmesriigid kinnitavad solidaarsust Lääne-Balkani riikidega koroonaviiruse kriisi kontekstis. Kinnitati taas oma ühemõttelist toetust Lääne-Balkani Euroopa väljavaatele.

EL on koostanud COVID-19 kriisiga toimetuleku ja pandeemiast taastumise toetuseks Lääne-Balkani riikide abistamiseks üle 3,3 miljardi euro suuruse finantspaketi. See hõlmab nii toetust tervishoiusektorile kui ka sotsiaal-majanduslikuks taastumiseks.

ELi ja Lääne-Balkani tippkohtumine, mis pidi algselt toimuma Zagrebis, toimus COVID-19 pandeemia tõttu täna videokonverentsi teel. Kohtumisel osalesid ELi liikmesriikide ning Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Serbia, Montenegro, Põhja-Makedoonia ja Kosovo juhid.

3 kommentaari
  1. Pole 4 aastat ago
    Reply

    seniajani aru saanud, milline haritus Jurkal on? Et tal 1-punnised paberid ette näidata, selles ma ei kahtle. Kuid jutt on haritusest. Kui Jurka oleks haritud, siis ta peaks ju teadma, et ei meie ega Balkanistan ole vabad, me oleme liiduvabariigid. Samuti pole me demokraatlikud, sest meil ei kuulu võim rahvale. Kuid nii lihtsast asjast harimatu Jurka ei saagi aru saada.

  2. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Minu kodu on Eesti ja mitte kogu Euroopa. Siiski on Jüri Ratas parim peaminister üle hulga aja. Teda ei saa võrreldagi Laari, Ansipi ja Rõivasega kelle valitsemise ajal vaesus aina kasvas ja demokraatiast polnud juttugi. ega laim, ärapanemine, valesüüdistuste leiutamine tublidele inimestele pole demokraatia ilmingud. Nad ei lasknud valida rahval presidenti kuna Ilves oli neile vajalik kes ei sekkunud reformierakondlaste tegudesse.

  3. ? 4 aastat ago
    Reply

    Huvitav, ma pole Eestist kaugemale saanudki. Vene ajal muidugi reisisin, NSVL oli ju suur,Nii et kuda see sõs mu kodu om ???

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.