Tõnis Mölder: kontrolli aluseks saab olla sõltumatus

Tõnis Mölder

“Olen olnud Keskerakonna poolt nimetatuna ERJK liige kolm aastat ning enne seda olin ma aasta asendusliikme rollis. Olen veendunud, et kontrolli aluseks saab olla sõltumatus. Olukord, kes erakonnad ise enda rahastamist kontrollivad on üdini vale. See on põhjus, miks peaks erakondade raha kontrollima riigikontroll, nagu praegune koalitsioon on ettepanekuna välja käinud.

Ajaloos on olnud väga palju erinevaid juhtumeid erakondade rahastamise järelevalve komisjoni laual. Kõige kummalisemad lood on seotud nende olukordadega, kus näiteks poliitik sai ettekirjutuse, et üks ajaleht kajastas tema tegemisi. Poliitik ise aga pole ajalehele intervjuud andnud ja kogu lugu oli kokku miksitud ERRi ja BNSi poolt tehtud pressiteadetest. Teine lugu meenub mulle kui vaieldi hoolega selle üle, kas poliitik osales telesaates eksperdi või poliitiku rollis. Üks erakond sai sama saate eest ettekirjutuse, kuna komisjon leidis, et tegu on poliitikuga, teisel puhul oli tegemist küll polliitikuga aga tema olevat olnud selles saates ekspert. Sellele erakonnale ettekirjutust ei tehtud.

Eelnõu arutati koalitsioonis päris pikka aega, tegu on kolme erakonna ühise otsusega ning debatid eelnõu üle on Riigikogus alles ees.

Ma arvan, et see teema on piisavalt värske, parlament pole jõudnud seda õiget debatti Riigikogus alustadagi. Nii et juba enne debatti tulla hinnanguga, et kõik on läbi ja maailm sai otsa, siis tegelikult ei saanud. See, et erakondade rahastamise ülevaade antakse väga kõrge usaldusega instantsile ja tegelikult kõik need nõuded, mis täna erakondadele on pandud, jäävad ka selle eelnõuga alles, lihtsalt kontrollija muutub. Kontroll võetakse parteide käest ära ja antakse riigikontrolli kätte.”

2 kommentaari
  1. Seda 4 aastat ago
    Reply

    erapooletust on lihtne saavutada.
    1) Poliitbandedel tuleb lubada kasutada ainult seda raha, mis on kogutud bande liikmetelt liikmemaksuna. Iga ülekulutatud sent on krimikuritegu.
    2) Kuna meil on kõik võrdsed ja võrdõiguslikud, siis peab liikmemaks olema kõigile võrdne.
    3) Kui bandiidid midagi oma huvides kasutavad, siis peab selle kohta olema võrdväärset kohtlemist tunnustav paber. Näiteks ei saa nõuda Ratta Jurka piraka pildi eest 1 senti ja helme Moonika pisikese pildi eest 1000€. Kõik kulutused peavad olema ametlikult tõendatud või tõendatavad. Kui mõni bande reeglite vastu eksib, siis kohe 5 aastat poliitilise tegevuse keeldu ja kõigile liikmetele nimeliselt! Siis ei saa homme hüpata üle teise bandesse nagu nüüd omavalistuste valimise eel ühest vallast teise.
    Need pole üldse karmid reeglid. Neid järgides pole vaja kaarleid ega muid kallutatud pedesotse. Samuti pole vaja Tõnisel oma kallist aega kulutada ajupesuks Kesknädalas.

  2. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Pasapartei jahub sõltumatusest? Nojah, kuulutab ju ka Kesknädal end sõltumatuks meediaks, mis sest, et pasapartei vastased kommentaarid hoogsalt ja kiiresti kustutatakse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.