„Sõbralik” peavoolumeedia kriiside aegu

Toomas Hendrik Ilves Foto: Vikipeedia

Viimatised presidendivalimised, mis lõppesid Toomas Hendrik Ilvese maandumisega Kadriorus, olid kindlasti taasiseseisvunud Eesti räpaseimad”. Nii kirjutas Vilja Kiisler artiklis „Blaseerunud ja tüdinud Ilves“ (www.sloleht.ee, 19.07.2007) pärast presidendivalimisi 13 aastat tagasi. Nüüd meeldetuletuseks.

Ärma talu äriprojekt. Sellal kui kostuvad hääled, mis kinnitavad äriprojekti kokkusobimatust presidendilt eeldatava väärikusega, otsib presidendi kantselei võimalusi Ärma sidumiseks presidendiinstitutsiooniga ehk teisisõnu: võimalust kasutada presidendi isikliku äriprojekti edendamiseks riigi raha. Klassikaliseks j.o.k.k-juhtumiks muudab selle bisnise asjaolu, et taluäri on Evelin Ilvese nimel.
Päritolu ja keeleoskusega vassimine. Presidendikampaania ajal ja vastselt pärast presidendiks saamist rääkis Ilves siinsetele venelastele oma lähedastest suhetest vene keelega ja vene hinge mõistmisest: no peaaegu et ise ongi venelane. Eestlaste ees salgas ta vene juuri ning esines rahvuslikult meelestatud eestlasena, mis nähtavasti pidi mahendama tema kui kosmopoliidi mainet. Ning pronksmehe teisaldamise asjus tekkinud erimeelsusi Andrus Ansipiga valgustas Ilves mäletatavasti esmajoones venekeelses meedias.
Rohked keelekomistused ja tuimalt ette kantud kõned, mis reedavad, et Ilvese enese osa nende tekstide valmimises on olnud väike. “Carl Robert Jaakson” jääb Ilvese keelekomistuste klassikaks, ent rohkemgi on põhjust tähelepanelik olla tõsiasja suhtes, et kõnedes kirjutatakse Ilvesele ette ka nimede hääldus, nagu kord kõne kodulehel eksituse tõttu ilmsiks tuli. Seda ei peaks intellektuaal ju vajama?
Etiketi mittetundmine (või eiramine) ning ebaviisakus. Briti kuninganna ja USA presidendi visiidi ajal tuli ette masendavaid vahejuhtumeid, mida pikaajalise poliitilise kogemusega intellektuaalilt ei eeldaks: Elizabeth II kõrval kõndis Ilves südamerahus, käed taskus, Bushi lennukile saates näris aga laia lõuaga nätsu. Allkirja “Toomas” Läti presidendi külalisraamatus võiks pidada familiaarsuseks, mis mõjub eriti pikantsena, kui meenutada Ilvese välisministriks oleku aegset küsimust: “Kes, kurat, need baltlased üleüldse on?”
Niipalju siis meenutuseks aastast 2007.

Nüüd hiljem: Üldiselt jäi Ilves Eesti inimestele  kaugeks. Tagatipuks varjutas tema kümmet ametiaastat lõpuks ka skandaal, kui selgus, et Ilves peab kunagi EAS-ilt Ärma talule saadud toetusest tagasi maksma ainult 10%. Rahvas ärritus ja skandeeris: ebaõiglus!” kirjutas Eesti Päevaleht 2016. aasta 5.detsembril.

Nätsunärijast ja ennastimetlevalt “selfisid” tegevast riigipeast, kelle valitsemisaega jäi ka pere lagunemine, ei saanud tõesti rahva presidenti, nagu pole seda ka praegune riigipea saavutada suutnud – eks praegune riigipea õppis ühiskonna lõhestamist eelmiselt.

President on seatud kuni surmani elama Eesti rahva poolt kogutud maksude arvelt. Ja seesama „endine” on ka varem, kuid nüüd üha enam asunud rahva poolt valitud valitsust reenama. Kõige naeruväärsem on too „noa ja kahvli” teema. Vähegi Ameerikat tundev inimene teab, et paljusid toitusid süüakse seal näppudega! Ja kahvlik kasutatakse paremas käes.

Mida sellega meie riigi ülalpeetav öelda tahtis? Saamatu ärmapresident ei jaga reaalpoliitikast kohe midagi: eriolukorra pikendamist või lõpetamist ei saa praegu keegi prognoosida, sest seda dikteerib pandeemia. Tõelist “sõimu ja matslust” näitab üles jänki Toomas Hendrik Ilves – vihje oskusele noa ja kahvliga süüa on ääretult labane igas olukorras, pealegi on vihjaja ise tuntud pideva nätsunärijana, mis ei mahu samuti viisakuspiiridesse. Ameerikas kükitav Ilves ei tea ilmselt, et eesti rahvas on teist meelt: viimase Norstati uuringu järgi on toetus valitsusele kõrge. “Valitsuse tegevusega on rahul kolm neljandikku vastajatest ning politsei tegevusega ligi 90 protsenti. Kusjuures toetus valitsuse tegevusele on erakondadeülene.

Meenub ka artikkel 31. maist 2011:  2008. aasta 1. jaanuaril hurjutas THI majanduskriisi ennustavaid panikööre: „Aga ärme omista mõõdukamale kasvutempole tegelikust suuremaid ega valesid omadusi. Ärme usu neid, kes täna kriisi ja krahhi kuulutavad. Nad liialdavad ja eksivad, eksitavad ja hirmutavad. Neil pole õigus.”

Nüüd me teame, mis juhtus Eesti majandusega aastail 2008-2010. Mis puudutab euroala kriisi, siis paistab, et president Ilves on jälle silmad ja kõrvad kinni pigistanud, sest meediast ei olegi viimasel ajal võimalik millestki muust lugeda kui euroala kriisi süvenemisest. Riigikogu väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaa kiri Ilvesele oli viisakas meeldetuletus endise presidendi ebakorrektse käitumise suhtes. Kas arvate, et see mõjus? Mina ei usu.

Lembe Hendla

21 kommentaari
  1. vana 4 aastat ago
    Reply

    Küsimus valitsevale koalitsioonile!? Ega enne ju korralikku ja intelligentset presidenti ei saa, kui teostate rahva tahte ja presidendi valimine läheb rahva kätte?

  2. milleks meile president? 4 aastat ago
    Reply

    Meeletu rahakulu ühe tühja koha ülalhoiuks!
    Meil on peaminister ja parlament.Rohkem lamenti poe vaja.

  3. vaat siis kui tark 4 aastat ago
    Reply

    “Eestil on vaja rohkem võimalusi saada maailmakaardile,” räägib Venemaal internetiäri ajav ja Eestis elav Kostina. Ta tutvustab ennast ajakirjas miljonärina.
    Ja kõigil suud ammuli-amuuuu

  4. tark tuututamine 4 aastat ago
    Reply

    Alles see tädi kutsus vilgutama. Siis õues tuututama. Kuidagi kalliks kipub minema see jama.
    Aitaks meile peaministrist küllaga.
    Tema teeb tööd.

  5. erki homnepäev 4 aastat ago
    Reply

    Kriis tõi esile selle, mis niigi olemas oli
    Eriolukord kestis Eestis 66 päeva. Hingame nüüd juba kolmandat nädalat sisse piirangutest vabanevat õhku. President Kersti Kaljulaid (50) vaatab tagasi erakordsele ajale töö juures, Kadriorus. Tema hinnangul ei loonud kriis uusi trende, vaid tõi ennegi olemas olnu teravamalt esile.
    Kriis tõi esile selle, mis niigi olemas oli
    Eriolukord kestis Eestis 66 päeva. Hingame nüüd juba kolmandat nädalat sisse piirangutest vabanevat õhku. President Kersti Kaljulaid (50) vaatab tagasi erakordsele ajale töö juures, Kadriorus. Tema hinnangul ei loonud kriis uusi trende, vaid tõi ennegi olemas olnu teravamalt esile.

  6. Tomm 4 aastat ago
    Reply

    oli jänki ja jäi jänkiks, inimest temast ei saanud.

  7. kuda sai olla võimalik? 4 aastat ago
    Reply

    Riik lubas ilvesel ärastada rahva raha? Ja ei mingit karistust.
    Vaat siis, reformarite rahvavaenulik valitsus.

  8. oma süü kullakesed 4 aastat ago
    Reply

    ja miks siis mätsutajat ni kaua koha pääl peeti ?!
    selleks pole vaja intellektuaali, et teada,et naisterahva, daami kõrval käed taskus ei käida.seda teavad algkooli poisid kõik. pubekad nätsutavad vahel harva eneseväärikusekriisis nällu, aga see läjeb üle.
    vaat mis ähendab vabamüürlame olla või on küsimus rahvas,kes ikka ennast pärisoriseks peab ja käitub vastavalt, seoses “ülemustega”

  9. njah 4 aastat ago
    Reply

    et selliste nn isehakanud presidentide Kadriorgu lipsamise võimalust vältida, peab rahvas saama valida presidenti. kahjuks ei saa ka praeguse Riigikogu koosseisuga seda klauslit muuta. Sellest on paganama kahju, sest me ei tea kas järgminegi kord seda teha on võimalik, sest meie Riigikogus valitseb mentaliteet, et üle 2/3 häältes saadakse kokku vaid siis kui otsused puudutavad otseselt neid ennast. Ma kohe ei teagi mis peaks tegema selleks et muuta siin riigis olulisi asju, olgu need siis presidendi otsevalimised, olgu see siis valimisseaduse muutmine, olgu see kasvõi põhiseadusesse teatud punktide lisamine, jne. Ainus võimalus on moodustada peale valimisi laialdasem koalitsioon, mis seda kõike teha võimaldaks. Ehk oleks pidanud tänagi olema koalitsioonis kolme partei asemel neli parteid. Ma saan aru, et nii on raskem kokkulepeteni jõuda, aga üritama peaks, sest olulised asjad vajavad muutmist.
    Mis aga meie kahte viimasesse presidenti puutub, siis peab nõustuma, täielikult ebaõnnestunud. Ilves rohkem, Kaljulaid teatud mõttes isegi veel rohkem ebaõnnestunud. Pole siiani ükski president sellisel moel päevapoliitikasse sekkunud kui tänane seda teinud on. On veel üks võimalus, kaotage see institutsioon üldse ära ja lõpetage maksumaksjate koormamine. Seda raha, mis sinna kulub, vajatakse igalpool mujal. Me ei vaja presidenti, piisab täiesti Peaministrist ja seaduste üle kontrolli võiks teostada mõni teine instants.

  10. häbiga kaetud 4 aastat ago
    Reply

    Kogu see institutsioon on üks tühi Kadriorg.
    Aeg rahvale ANDA VÕIM.

    • Võimu 4 aastat ago

      ei anta, võim võetakse.

  11. kinnimakstud valeinfo levitaja 4 aastat ago
    Reply

    Äripäev kirjutab: “Eesti president Kersti Kaljulaid deklareeris eelmisel aastal tulu pea 85 500 eurot, ent Euroopa Kontrollikoja endise liikmena sai ta lisaks veel suure summa, selgub presidendi majandushuvide deklaratsioonist. 2019. aastal sai Kaljulaid Euroopast 107 048,62 eurot, mida on rohkem kui tema Eestis deklareeritud sissetulek 85 495,28 eurot.”
    “On meie president siis sellisena ikka vaba, sõltumatu ja kallutamatu, kui tema peamine rahavoog ei tule mitte riigist, mida ta juhib, vaid mujalt? Kas poleks õiglasem, kui meie president poleks sel moel välismaalt kinni makstud isik?”

  12. ainult referendum päästab 4 aastat ago
    Reply

    On vaja rahva teadmine kätte saada. Seda saab teha küsitluse abil.
    Siis pole enam presidendiprouasid vaja. Ja kallid on ka.

  13. kiitis digiriiki 4 aastat ago
    Reply

    Tähendab valetas!
    Ajalehed vastumõttel.

  14. tühi täddy Kadriorust 4 aastat ago
    Reply

    Tühjus ajab takka! Tulu ei mingit.
    See on president! Ja milline palk veel takka otsa.

  15. kus on kurva kodu 4 aastat ago
    Reply

    Mida üelda rahvale, kes oma lolli presidenti välismaal toidab?
    See häbi on rahvale alati.
    Õppige Venemaa käes.

    • Leeloleeloleelo 4 aastat ago

      Kersti Kaljulaid kuulutas välja riigikogus vastu võetud meditsiiniseadme seaduse, hädaolukorra seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse. Seadust välja kuulutades sõnas riigipea, et kuigi põhiseadusega kooskõlas, on see seadus nii sisult kui vormilt näide halvast seadusloomest. “Olen pikka aega jälginud murega, kuidas riigikogu ei leia endas jõudu tegeleda Eesti kestliku tuleviku küsimustega sisuliselt – ja seegi seaduseelnõu on üks näide pikema analüüsita meie tuleviku määramisest. Niimoodi, vähehaaval, ühegi konkreetse sammuga otseselt põhiseadusega vastuollu minemata, annabki Riigikogu oma võimu käest,” kritiseeris ta. “Austatud Riigikogu – ära tee seda. Selle seaduse kuulutan ma välja, kuivõrd see ei ole vastuolus meie põhiseadusega ning osa sellest on vajalik sujuvaks kriisist väljumiseks.” Kas kõik said aru?

    • Reformierakond toimetab 4 aastat ago

      Rahandusminister Martin Helme süüdistusi maasikakasvatajate pihta nimetas riigipea aga taunimisväärseks populistlikuks võtteks.

      “Meie president hoolib maaelust ja on põllumeeste murede ja probleemidega hästi kursis,” kõneles Marjamaa talu peretütar ja Eesti Maasikakasvatajate Liidu juht Elke Lillemets.

      “Riigipea oli täna väga toetav ning pidas sarnaselt meiega arusaamatuks piiride ühepoolset kinnihoidmist. Me küll lubame tööjõudu riigist välja, soosime ka turismi, aga hädavajalikku tööjõudu sisse ei luba,” lisas ta.

      “Meie jaoks on probleem endiselt põletav. Järgmisel nädalal lubab ilmateenistus kuumalainet

  16. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Ilves oli vilets president ja rahvas poleks teda teiseks korraks valinud. Küllap reformierakondlased teadsid kui kasulik on neil sooritada oma tumedaid tegusid kuna Ilves ei sekkunud. Ta oli vaid Reformierakonna president. reformiesrakondalased oskasid ka peavoolumeedia endale allutada ja osaliselt ka õigusmõistmise.

  17. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Ilves oli Reformierakonna president ja ei sekkunud nende tegudesse. Vaesuse kasv oli tohutu ja laimukampaania jube. Peavoolumeedia võis valetada ja vassida. Millegi pärast mitte kunagi ei jäänud süüdi reformierakondlased aga hoopis ausad inimesed keda laimati.Teist korda sai Ilves võimule ju valestsenaariumite abil.

  18. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Ilvese eksnaine kellel oleks ka mida öelda aga ta pole mitte ühtegi halba sõna öelnud oma eksmehe kohta Nii käitub viisakas naine. Vastupidiselt E.Savisaare eksnaisele kes läks Reformierakonda ja teenis omale isegi koha Riigikogus tänu laimukampaania abistamisele E.Savisaare suhtes. Üleelmine kord E.N.Kross isegi lasi ta enda asemele Riigikokku. Huvitav millega see mees tegeleb praegu. Isamaa jäi kohe vaikseks kui Kross lahkus sealt. Ajakirjanik kes kirjutas Krossi kuritegudest sattus kohe korruptsiooni kahtlustusega kohtusse. Mulle ei meeldi poliitikutest Ilves. Ansip ja Kross.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.