Tallinn mälestab küüditatuid

Täna, 14. juunil möödub 79 aastat juuniküüditamisest. Kõikide küüditamisel hukkunute ja kannatanute mälestuseks asetas Tallinna linna poolt Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaalile ning Pääsküla küüditatute mälestusmärgi juurde pärja linnavolikogu esimees Tiit Terik.

Teriku sõnul on raske leida Eestis perekonda, kelle lähedasi, sõpru või sugulasi poleks küüditamine puudutanud.

„14. juuni on üks traagilisematest päevadest Eesti ajaloos, kui Nõukogude okupatsioonivõim saatis loomavagunites sundasumisele umbes 10 000 inimest. President Lennart Meri on öelnud, et selle ööga – üleöö! – muutus nooruke suvine Eesti halliks,“ lausus Tallinna linnavolikogu esimees.

„Peame tegema kõik selleks, et need sündmused ei korduks, me peame meeles pidama ja näitama, et me ei ole unustanud. Ja me ei unusta…“

7 kommentaari
  1. Triin 4 aastat ago
    Reply

    …ja laseme aga arutult Venemaalt (vähem Ukrainast, Valgevenest) neid sama mõttemaailmaga (loe vene DELFI,t) neid vägisi vabastajaid aina juurde. Miks Tallinn laseb aina neid betoontorne ehitada, iga väikseimgi roheala peab kolemaju täis saama ja väga palju ostjaid on justnimelt Venemaa venelased—täiesti arusaamatu, miks nad oma kodumaad ikka kaugelt kõigest hingest armastavad, miks antakse neile sissekirjutisi. Mulle on täiesti arusaamatuks jäänud, kuidas sai see vene ebameeldiv olevus Yana Toom tuua Donetskist, oma isikliku korteri kaudu üle 3000 separatisti ja nende pereliikme. Kes Linnavalitsusest andis selliseks teoks õnnistuse ja kas see üldse on lõppenud—tegelikult käib ju vaikne eestlaste Eesti hävitamine ja selline silmakirjalikkus mälestada on jälk kui samas kasutatakse juba häbenemata kahte riigikeelt, varsti ühte ja see ei ole eesti keel.

  2. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    Käsu 1941 aasta küüditamiseks andis grusiin Stalin sünninimega Ioseb Besarionis dze Jughashvili. Seega ei ole päris korrektne süüdistada küüditamises venelasi. Kahtlemata oli küüditamine inimsusevastane kuritegu, kus hukkusid või surid hiljem haigustesse tuhanded küüditatud. Kuid kas Eestisse jäänutena oleksid kõik need inimesed elanud üle järgnenud sõjakoledused? Üle Eesti liikus rinne kahel korral. Lisaks mõlemapoolsele pommitamistele ja suurtükitulele tegid “puhastustööd” mõlema poole julgeolekutegelased.Tapeti tuhandeid vastaspoolega koostööd teinud inimesi. Loomulikult toimusid tapatalgud meie omade kaasmaalaste soovitusel ja näpuga näitamisel. Huvilisi kes leidsid võimaluse keldagi võõraste kätega kõrvaldada, leidus mõlema okupandi ajal. Leiduks ka täna, kui avaneks võimalus. Seega võib oletada, et nii mõnelegi inimesele tähendas küüditamine sõja jalust pääsemist ja elu.

  3. Triin Aja Loole. 4 aastat ago
    Reply

    Ehtne okupandi jura–ah, et ikka eestlased ise. Kas sellel ajaloolasel on väiksematki aimu, et väikerahvaste hävitamine–(eestlased, lätlased, krimmi-tatarlased, volga-sakslased, jne. –põhjarahvaste hukutamine käis juba täie hooga) –meeste tapmine, noormeeste “töölaagritesse” —(genofondi hävitamine) naiste, laste, vanurite oma kodudest välja tirimine ja võõrale maale küüditamine –oli Stalini ja tema verest lehkava komando juba enne 1939 ndat. paika pandud plaan. Kui Stalini plaanid oleks täitunud, poleks meid enam siin olemas, kusagil Siberi külades ehk veel mõni, kes eesti keelt ähmaselt mäletab. Venelaste süü on aga tohutu, sest nemad olid tapatööde täideviijad ja see, et leidus oma rahva reetureid (nagu neid praegugi on) ei tee asja olemust mitte kuidagi ilusamaks ega pisenda vertejanuliste venelaste süüd. Ah, et “päästeti” sõja jalust—tahaks teada mis tunne sul endal on, kui öösel murrab sinu koju püssidega mõrtsukad, tirivad su voodist välja, on hea kui ellu momendil jäetakse, naine või tütar vägistatakse sinu silme all ja lapsed visatakse kui kutsikaid koormasse. Sind lahutatakse perest ja sinu teekond läheb kusagile kaevandusse või töölaagrisse, kust vähesed eluga pääsesid, pere aga visatakse kusagil stepis lumme maha, ela või sure. Tahaks kuulda mis laulu sa siis laulad. See oli genotsiid väikerahvaste vastu ja hävitati justnimelt rahvuspõhiselt, Stalini surm lõpetas selle kuid ei lõpetanud venelaste valgumist kõikjale õnnetutesse “vabastatud” riikidesse ja see karjarahvas muudkui tuli, kus ühel kirsa maas, seal kogu suguvõsa järgi, sest himustati nende territooriumit ja tahetakse aina rohkem, täpselt üks-ühele koopia “Kuldkalakesest”

  4. To:Triin 4 aastat ago
    Reply

    Triinul soovitaks lisaks meie propagandale pisut ajaloos tuhnida.Juba Piibli aegadel käitusid iisraellased nii:
    “Ja me hävitasime need sootuks, nagu me talitasime Siihoniga, Hesboni kuningaga, hävitades sootuks kõik linnade mehed, naised ja lapsed,aga kõik karjad ja linnadest saadava saagi me riisusime enestele…”5Ms.3 Stalin oli eelpoolkirjeldatuga võrreldes poisike.
    Triin võiks lisaks uurida, mis sai meie suure eeskuju Ameerika põlisrahvastest? Kuhu nad küll kadusid?Aegajalt loeme, et kusagil on veel mõned reservaadid, kus ellujäänuid näidatakse turistidele . Venemaal on isegi täna, aastal 2020 veel alles põlisrahvaid oma keele ja kultuuriga. Tõsi, nad venestuvad vabatahtlikult juba lähikümnenditel.Lenin ja Stalin olid mõlemad asumisele saadetud ja sealt eluga tagasi tulnud. Seega ei näinud nad küüditamises midagi väga halba.Riigi huvides oli küüditatuid mitte hävitada, vaid asustada nendega veel kasutamata maid. Muide juba tsaari ajal rändasid paljud eestlased vabatahtlikult Venemaale ja Siberisse, sest seal anti maad! Maa omanikena said nad seal peremeesteks! Kas sa, Triin, Joosep Tootsist ikka oled midagi kuulnud?
    Kodusõjas hukkus tulevase NSV Liidu territooriumil 10 500 000 inimest. Rahvaarv oli sel ajal 163 700 000.Järgnenud näljast suri orienteeruvalt 7 000 000 inimest. Ajavahemikus 1930-1940 saadeti NSV Liidus asumisele 2 300 000 inimest. NSV liidus olles oleks Eesti osa 0,71% olnud 16 300 inimest.Tänu meie Vabadussõja kangelastele jäid Eestis need surmad olemata.
    Venemaa on läbi ajaloo püüdnud jäljendada USA-d, kus ei ole kohta põlisrahvastele ja rahvuseks on “ameeriklane”. Ka eestlastest on USA-s mõne põlvkonna järel saanud ingliskeelsed ameeriklased, kellede nooremad võsukesed ei oska eesti keelt ja tihti ka häbenevad oma päritolu.

  5. Tõnis Viilol Triinule. 4 aastat ago
    Reply

    Olen proovinud alati viisakaks jääda kuid lugedes Teie kirjutist enam see ei õnnestu. Sa oled nii totu ja tohman. Lausa värised. Jäta oma hinnangud endale ja mine kooli. Kaagutad kuna keegi loll kaagutab ees. Tahate siis ka ise keegi olla kuid haisevast hunnikust teadmised kaugemale ei jõua.
    Jana Toom on tubli inimene kuid Te olete see kelleks teda nimetate. Vastik teadmine see, et Teie suguseid lolle ikka veel leidub.

  6. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Vene sõdurid tulid inimesele järgi täites grusiinlasest mõrtsuka Stalini käsku. Aga eks ikka eestlased ise andsid teada keda tuleb viia Siberisse. Mitmed inimesed muutsid hiljem oma värvi.

  7. Vana 4 aastat ago
    Reply

    Meid Siberisse ei viidud aga vanaisa oli kohtunik ja temast tuli lahti saada. ta viidi laeva peale kus olid ka temasugused ja laev oli määratud uputamiseka. Kuid üks uputaja ütles et põgene sa olid aus kohtunik ja nii ta pääses. Oputajad olid eestlased nii ta ütles tulles koju. Ja eks edukate talude ülevõtjad olid eestlased ja kulakuteks tembeldatud tääkad ja tublid talupidajad viidi Siberisse. praegune Venemaa pole küll süüdi mis siis toimus. Vene intelligents keda on püüdnud hävitada nii Lenin kui Stalin on praegu kõrgel tasemel. Meie Venemaa-vastane tegevuspraegu tundub sõjaõhutamisena kuigi teatakse et mitte üks riik ei läheks isegi ohu korral Venemaa vastu sõtta. Nii et sõbralik suhtumine naabrisse toob kindla rahu. Inimesi ei hinnata rahvuse järgi vaid nende tegude järgi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.