Tõnis Mölder: Keskerakond seisab riigieelarve läbirääkimistel erakorralise pensionitõusu eest

Tõnis Mölder

Eakate igapäevase toimetuleku ja vajalike teenuste kättesaadavuse parandamiseks on väga oluline minna edasi erakorralise pensionitõusuga ning selle eest Keskerakond ka riigieelarve läbirääkimistel seisab, kinnitab Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder.

“Tegemist on Keskerakonna põhilise valimislubadusega ning hoolimata eelmise aasta rekordilisest pensionitõusust ja vahepealsest majanduskriisist on oluline liikuda ka pensionite kasvus edasi,” rõhutab Tõnis Mölder. “Eriolukord mõjutas paljude pensionäride kindlustunnet. Ilmselgelt riskirühmas olevad eakad vajavad täna riigilt suuremat tuge ning üheks võimaluseks on kõrgemad pensionid. Kui riigieelarve strateegia üheks eesmärgiks on majanduse elavdamine, siis pensionite kaudu liigub raha kindlasti ringlusse. Prognoosida võib, et tuleva aasta indekseerimine jääb kasinaks ning ainus võimalus pensione kergitada on teha seda erakorraliselt.”

Tõnis Mölder möönab, et riigieelarve läbirääkimistel on kindlasti raske leida uutele kuludele katteallikaid. “Ainuüksi erakorraline pensionide tõstmine 25 euro võrra vajab eelarves suurusjärgus 60 miljonit eurot lisaraha. Usun, et kõik koalitsioonierakonnad pingutavad ühiselt, leidmaks lisavahendeid pensionide tõstmiseks,” räägib Tõnis Mölder, lisades, et olulist rolli erakorralise pensionitõusu osas mängib Riigikohtus pooleli olev vaidlus, mis puudutab pensioni teise samba reformi. “Sealt vabanev raha on mõeldud eelkõige just tänaste pensionäride heaolu tõstmiseks ning positiivne kohtulahend loob selles küsimuses kindlasti teatud eelise.”

Keskmine vanaduspension tõusis 1. aprillil keskmiselt 45 eurot, ulatudes nüüd 528 euroni.

19 kommentaari
  1. võitlus viie seekli eest 4 aastat ago
    Reply

    Ühe korra petsite rahvast oma saja euroga!
    Rohkem teie loba ei usu.
    Nüüd valimeEKRE!

    • nigel partei 4 aastat ago

      Ei suuda enam ajalehte välja anda.
      Täieline bangrot!

  2. vanamemms 4 aastat ago
    Reply

    Praegu on totaalne kriis, turismisektor vajub kokku, (Laar koos oma parteigenossede ja oravad oma fännglaabiga ehitasid Eestist vahendaja ja teenindaja riigi, kus üks kaubanduskeskus ajab teist taga, kus pisikeses alevikuski on esindatud nii “Maxima”, “Rimi”, “Coop”, siis veel “Meie” ja üksainus mõnus eesti pood, kus talumees oma saadusi müüb, muideks ka maasikaid ( ukrainlaste abi kasutamata, puhta meie omad eestlased, ka noored, kellel veel käed otsast ei kuku). Põhilised tööandjad ongi need kauplused, ei mingit tootmist, ainult veel metsa laastamine ja vedu. Kas poleks mitte tagumine aeg muuta Eesti vahendamaast, tootmismaaks, et iga väikseimgi tuulehoog meid uppi ei paiskaks. Mis puutub pensioni tõstmisse, siis praegu seda teha on ausalt inetu ja tõeliselt populistlik—raskes seisus lastega pered peaks olema prioriteet, pensionär saab hakkama. Olen 72 aastane.

    • Vanamemmele. 4 aastat ago

      Kelle vanamemm sa oled? Kirjutisele pane ikka oma nimi alla ja kes on sinu lähedased?

    • Memmeke 4 aastat ago

      Kaubanduskeskuste ja muu suhtes pole vastu, aga et pensionitõusu vaja pole, on 72-aastase moori suust kahtlane kuulda.Kas on tal rikkad lapsed või maovähendusop tehtud ning süüa pole vaja, aga kui pension on ikka 300-400 eur, siis see “memmeke” ajab lausa sadistlikku jama.

  3. Mitu 4 aastat ago
    Reply

    aastat te seda erakorralist pinssi lubate? Ühe tilga verd annetasite ja kõik. Pole varasemaidki lubadusi täitnud, petised sihukesed.
    Praem loobuge üldse midagi lubamast, ehk jääb rahval hing siis sisse. Ning igasugune pinss ja muu abiraha peab moodustama politikaanidest sõltumata kindla osa eelarvest. Siis ei saa ükski Tõnis ega Jurka rahva rahaga sahkerdada. Kui aga tahate tõesti 300000-le surmaeelikule midagi erakorraliselt jagada, siis OMA TASKUST!!! Panete 10 milli mängu ja iga surmaeelik saab 30€. POLE PAHA! Igatahes etem kui Jurka 7 seeklit.

    • Jopele. 4 aastat ago

      Oleme juba “õnnelikud# omades uuesti Vabariiki. Samas aga ostame kaltsukates kehakateid. Samas üle 300 tuhande inimese nälgivad. Supiköögid ja inimesed teevad korjandusi haigete raviks. Kas olete ka kuulnud, et keegi paksudest tagumikutest on annetanud heategevuseks. Ainukene annetaja oli Savisaar.
      Vene võim kadus ja koos sellega arstile pääsemine. Ravimeid ei jõua osta ja kuuleme jutte helgest tulevikust.

    • Jopele: 4 aastat ago

      Kõik on õige, mida ütlesid.Kuid küsi seda ja räägi sellest Sm.Ratasele ja tema kuulsusrikkale keskerakonnale, kes pani Tallinnas kehtima võõra võimu ja hävitas ühe tühikargajast reeturi abil eestlaste TV.Samuti küsi ka, palju ta seekord kavatseb “suureks”pensionitõusuks kulutada, kas ikka rohkem-8 EUR?

  4. Hea ettep. 4 aastat ago
    Reply

    MISMOODI SEE EELMINE OASTA ERAKORRALISELT TÕUSIS.??? 7 eur.i pole ERAKORDME.
    Indekseerimine oli küll, aga see jääb hinnatõusule haledasti alla. Toiduhinnad on tõusnud 30-100 %, et sa teaks. JOPED MAKSAVAD 150 eur keskmine.
    Ära räägi keskmisest kui suur osa saab alla seda – saab alla 400. PEATE MEID PÄRIS LOLLAKATEKS ?
    Küll ON RASKE USKUDA TEID NÜÜD, KUI EELMINE AASTA PETSITE, vaid INDEKSEERIDES PENSIONE, MIS TOIMUB KÕIGIS KRISTLIKES MAADES NAGUNII, SEST MUIDU ,KUS SELLE HÄBI OTS, HAKKAVAD PISSI JÄRELE LEHKAMA JA MAJANDUS JÄÄB KA SEISMA. KAS ENNE EI TAIBANUD ÜKSKI ERAK. ET RAHARINGLUST SISERIIKLIKKU SUURENDAKS PENSIONITÕUS VÄGAGI.
    ENNE VALIMISI, KAS PETATE JÄLLE MEID PÄRAST VALIMISI ?
    IDEE ON ISEENEEST HEA JA OLEKS PIDANUD TEOSTUMA JUBA AMMU. AMMU…ET OLEKS EUROOPLASTE NÄGU. 60 miljonit EI OLE SUUR RAHA – kui see on inimeste elikvaliteedi tõstmiseks. Ja ka seda on vähe. 1 miljard oleks paras raha selleks otstarbeks.-esialgu./sest hinnad tõstetakse seejärel kohe/ Selle asemel et ülal pidada turismisektorit jms. mis VAREM TÕI RAHA AGA NÜÜD TOOB HAIGUSI. Küll tulevad haigused ka noorte tarbeks.
    ERITI NÜÜD, KUS VALLAD TAHAVAD VÕTTA TEENUSE EEST MIS VAREM OLI TASUTA, TOIDUTOOMINE ,NÜÜD 10 EURI NINA PEALT KUUS. MUID TEENUSEID NAD EI OSUTA ERITI…KUI, SIIS RAHA EEST , KERGET KRAAMIMIST- AGA RASKET KRAAMIMIST JUST VAJA ONGI, REMONTTÖID VÄIKSEMAID, PESEMIST, PESUPESEMIST JA ABI LEMMIKLOOMA JALUTAMISEL, MIDA SAAKS ORGANIS. VABATAHTL: VÕI KES SOOVIVAD VEIDI TEENIDA MÕNI TUND PÄEVAS- ÜLIÕPILASED, ÕPILASED, PENSONÄRID, TÖÖTUD, LOOMADEST HUVITATUD, KES ENDALE KAVATSEVAD VÕTTA AGA EI TUNNE VEEL LOOMI. jns.
    MIS MÕTET ON VALITSUSEL OMAV. RAHA PUMBATA, ET SOTS.TEENUSTELE, KUI NOOD KÜSIVAD SELLE RAHA TEENUSTE SAAJATELT VEELKORDSELT SISSE.

    • Jope 4 aastat ago

      Olen nõus, et erakorralise pensionitõusuga mängiv Ratas ja KE ajab jälle mulle ja petab eakaid.
      Aga jutt sellest, et jope maksab 150 EUR, on jama.Muidugi on palju sellise hinnaga jopesid, palju kallima hinnaga ka, kuid mine turule ja saad täitsa hea jope kätte mõnekümne euroga.Milleks sulle 150-st vaja on, kui raha pole?

  5. järg 4 aastat ago
    Reply

    st, PESUPESEMIST, VANNITAMIST jms. REMONTI EI TEOSTATA ÜLDSE, , LEMMIKLOOMA JALUTAMIST, INIMESE JA LEMMIKLOOMA ARSTI JURDE VII;IST KA MITTE. INIMESE ARSTI JUURDE VIIMIST KUI MAKSAB JA SEDA ON ÜSNA PALJU. MIDA SIIS TEHA KUI ON VAJA ERINEVAID, VÄGA MITMESUGUSEID TEENUSEID – EI HAKKA KOV SEDA TEGEMA. ISEGI MÕTLE;A EI HAKKA SEL TEEMAL, ET KUIDAS ELU KERGEMAKS M UUTA OMA KLIENTUURIL – VANADEL VÕI HAIGETEL.
    NEILE ON ÖELDUD, ET EI TOHI ABITUSSE SEISUNDISSE JÄTTA. KUST ALGAB ABITUS? SIIS KUI INIMENE ON HAIGE VÕI HAIGEKS TEHTUD EBAINIMLIKE ELUTINGIMUSTE JA ÜLEJÕU RÜGAMISE JA MURETSEMISEGA RAHA JA TEENUSTE PUUDUMISEL. VOT SIIS ON SELGE, ET PEAB MIDAGI TEGEMA. AGA TEENUSEID POLE JHA RAHA KLIENDIL KA. TUUAKSE TOIT. NO JA EDASI… VANADEKODU. VIIMANE ON PRAKTILISELT VEEL ROHKEM HAIGEKS TEGEMINE JA KIIREM SUREMINE.
    PALJUD VANAD TARVITAVAD TEAT. TOIDULISANDEID, MIS AITAVAD NEIL TERVEMANA PÜSIDA, NII ET ROHTU POLEGI VAJA v,a, KRIISIDE AJAL. omega 3 vedeldab ja alandab rõhku verd -16 eur, B kompl. metüülitud hoiab mõistuse korras ja leevendab meeleoluhäired, Mg takistab SPASME ja SEEDIMISELE jne.Veresuhkru MÕÕTMINE AITAB KORRIGEER. TOIDUVALKUT. KÕIK NEED LÕBUD ON TERVISELE.AGA VANADEKODUS NEID EI SAA, SEST TASKURAHAGI KÕIK EI SAA JA SUURIM TASKURAHA ON 30 eur. SELLEST B KOMPL. MAKSAB 26 eur! JA ID KAART ON ÜLEMUSE KÄES. KÕIKE PEAB KÜSIMA KUI KOOLILAPS.
    RÄÄLIMATA PRIVAATSUSE PUUDUMISEST, TEADMISEST ET SIND ON REEDETUD JA SURMA OOTAMA TOODUD, LEMMIKLOOMADE KAOTAMISEST = ENESE ÜLE OTSUSTAMISE VIMALUEST ILMAJÄÄMISEST MS PEAKS INIMÕIGUS OLEMA.
    SIIS MILLEKS PUMPAB VALITSUS RAHA SINNA KUS SELEGA MIDAGI EI OSATA EGA VIITSITA ÕIGESTI TEHA? TEHA TULEB AGA ÜLERIIGILINE KODUTEENINDUSVÕRGUSTIK! KAS SAATE SEST ÜKSKORD ARU:???
    AGA TEIE EI VIITSI. SESTAP VISKATE KOHALIKE VÕIMURITE LAHENDADA JA SIPUTATE NEILE NATUKE RAHA. TULEMUSED ON JA JÄÄVAD NUTUSTEKS.

  6. Palun aidake Uno Loop sealt Keila morgist Merivälja pansionisse 4 aastat ago
    Reply

    Lugedes Kroonikas lugu, sain teada Uno Loop väärivat oma majast Kloogaranna-Laulasmaal hoopis kohta Keila haigla hooldes(tegelikult morg).

    Keskerakond võiks oma kunagisele liikmele abikäe ulatada , tühja kah- et hiljem ta enam liige polnud. Aga ta on Eesti suurkuju.

    • Jurkat 4 aastat ago

      polnud siis olemaski kui Uno tegusid tegi. Teda laibad ei huvita. Eks senised 64 satikalaipa seda tõesta.

  7. Kesketakond võitis valimised 4 aastat ago
    Reply

    pettusega. Lubasid suuremat pensionit. Lubasid presidendi otsevalimist ja E hääletuse kadu. Lubasid viina hinna langust. Kütuse hinna langust. Lubasid arstirohtude hindade langust ja ka see “reform” maandus taguotsas. Lubasite ka tasuta ühistransporti ja lubasid ääretult ausust. Ühtegi lubadust aga ei ole siiani täitnud. Viimati Ratas lubas rahva poole seista näoga kuid näeme taguotsa.
    Ärge unustage nende lubadusi ja nende poolt hääletamine on sama kuritegu nagu nende lubadusedki.

  8. sit moral 4 aastat ago
    Reply

    Asi selge.
    Valida tuleb EKRE!

  9. to jope 4 aastat ago
    Reply

    KESKMINE JOPE MAKSABKI TURUL 150 eur KALLIMAD ON 500 eur.
    KALTSUKASSE SAADAD MIND VÕI ???
    MILLEKS MULLE MISKI, SEDA TEAN MA ISE, SINA EI TULE MULLE ÜTLEMA SEDA, NADIKAEL.
    EGAS MUL AINT JOPET VAJA OLE. KORRALIK, SOLIIDNE PALIT ON EAKALE VEELGI VAJALIKUM, AGA NO SEDA EI JAKSA AMMUGI.
    ROHTUSID ON VAJA, PESUMASINAT, ABI, KES AEG-AJALT KORISTAKS, SEST SILMADE PÄRAST EI TOHI KUMMARGIL JA RASKET MIDAGI TEHA JA SÜDA NING ASTMA KA EI LUBA. KÕIGE SELLE EEST MAKSTA.

    • Siis 4 aastat ago

      on sul mitu valikut:
      1) Mine hooldekodusse, seal kõik tasuta.
      2) Katsu mõnelt rehvikalt 1 sent virutada, saad kohe pikaks ajaks vanglatoidule ja tasuta arstiabi. Sest miljonivargad mõistetakse õigeks, pisivargad kinni. Ehk mida vähem varastad, seda kindlamalt ja kauemaks sa kinni lähed.
      3) Katsu rohtude arvelt kokku hoida ja osta jupp nööri. Edasi pole vist vaja sind õpetada. Võid muidugi ka rongi ette hüpata, seda on mitmed vanurid juba edukalt katsetanud.

  10. to siis 4 aastat ago
    Reply

    Mulle meeldiks rohkem metsa surema minna. Alajahtumine viib ära. A tulevad koertega otsima ja leiavadki üles. Mõtlevad, et teevad head, aga seda teevad nad ainult hooldekodu juhile ja töötajale, et need pähe ei saaks.
    Miks need mudu sealt või kdunt ära jooksevad (kuulsid ehk mis lapsed kavatsevad) või kardavad või ei jaksa enam neid tingimusi taluda. Rõõmutut elu! SAndikopkaid lugeda ja teavad ka, et voodiomana nad end enam tappa ei saa.

  11. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakond hoolib inimestest. Laari, Ansipi ja R’ivase valitsemiste ajal ei tõusnud pension kordagi- peale rasket inimeste jaoks Laari valitsemisaega sai peaministriks S.Kallas ja kutsus valitsusse E.Savisaare kes tõstis pensioni 30 protsenti. Laari valitsemise ajal tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed, Ansipi valitsemise ajal hakkas vaesus suurenema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.