Eesti on minemas WHO-le appi COVID-19 pandeemiat lahendama

Tallinn, Stenbocki maja, 1. oktoober 2020 – Valitsuse kabinetinõupidamisel kiideti heaks põhimõtteline otsus teha WHO-ga digitaaltervise valdkonnas tihedat koostööd. Peaminister Jüri Ratas digiallkirjastab Maailma Terviseorganisatsiooni juhi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus`ega vastava ühiste kavatsuste protokolli esmaspäeval, 5. oktoobril.

„Koostöö WHO-ga digitaaltervise valdkonnas on Eesti jaoks märgilise tähendusega. See on suur tunnustus meie digikogemusele ning võimalus panustada tervishoiuvaldkonna kaasajastamisse viisil, mis mõjutab kogu maailma,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

„Keset koroonakriisi saab Eesti pakkuda ülemaailmsele organisatsioonile oma parimat kogemust, et  kiirendada informatsiooni turvalist ja usaldusväärset liikumist riikide vahel. Meil on võimalus tõsta rahvusvahelisele tasandile neid hajusvalitsemise põhimõtteid, millele tugineb kogu Eesti digiriigi edu. On ülioluline, et saame just oma kogemusega aidata globaalset kogukonda kiiremini väljuda COVID-19 seotud tervishoiualasest ja majanduslikust kriisist.“

Ühiste kavatsuste protokolli allkirjastamine võimaldab Eesti ettevõtjatel ja teadusasutusel asuda tööle konkreetsete näidisprojektide kallal.

Esimese projektina asuvad ettevõtjad globaalselt digitaliseerima „kollast vaktsineerimiskaarti“, mida saab hakata kasutama koroonavaktsiini olemasolul. Kollane vaktsineerimiskaart võimaldab vaktsineerimisandmete usaldusväärset ja läbipaistvat vahetust üle piiride.

Ühtlasi algab pikem koostöö X-tee kasutuselevõtmiseks globaalsete terviseandmete piiriüleseks vahetamiseks. Tänu sellele on WHO-l või erinevatel liikmesriikidel võimalik luua erinevaid piiriüleseid teenused.

Koostöö ettevalmistusi WHO-ga alustati juba 2019. aasta oktoobris.

6 kommentaari
  1. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Rahvaparteide tegemisi jälgides on tunne, et oled raskete psüühikahaigete palatisse sattunud

  2. No 4 aastat ago
    Reply

    tobedus tobeduse otsa. Eesti NSV saaks kedagi nõustada siis, kui ise paneks piiri kinni ja sulgeks ka kolded ning nakatumus viidaks nulli. Kui seda järgitaks kogu maailömas, oleks satikaga 1:0 tehtud kuu ajaga janormelu jätkuks igal pool üle ilma 8 miljardi seas.
    Kuna meil hoopis mängitakse edumeelset, siis nakatunute jätkusuutliku (siin on see sõna oma kohal) kasvu juures jääb meie nõu ülimalt hädiseks. vahest soovitaksime teistele kirstumatuse asemel urnimatust? Ja ka siis jääksime hinduudele ja muslimitele alla.

  3. digi 4 aastat ago
    Reply

    EHK VÕIMALDAKSITE KÕIGEPEALT NANOFIIBERMASKID=VIIRUSKINDLAD MASKID EAKATELE JA KROONILISTE HAIGUSTEGA INIMESTELE.
    ANNAKSITE KORRALDUSE KANDA KÕIGIL MASKE RONGIDES, TRAMMIDES, BUSSIDES, POES, APTEEGIS, POLIKLIINIKUS, EMOS:
    SUURENDAKS RONGIDE VAGUNITE ARVU. TIHENDAKS BUSSI JA TRAMMILIIKLUST. TE VIST EI SÕIDA ISE KUNAGI ÜHISTRANSPORDIS EGA KÄI POES, SEAL PARAKU NÜHIVAD INIMESED SELJAD VASTAMISI, MITTE EI OLE VÕIMALIK 2 m VAHET PIDADA: HINGAVAD SISSE ÜKSTEIE VÄLJAHINGATUD ÕHKU KUI TEGEMIST ON ÕHU TEEL EELKÕIGE LEVIVA INFEKTSIOONIGA:
    SELLE ASEMEL ET DIGITAALSELT KAARDISTDA NAKATUMISI.

  4. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Mitte mingi koostöö ei aita. Polnud vaja piire avada. Eestlased on rändrahavas ja igatsevad kodumaalt ära. Nemad toovadki meile haigust. Milleks on lubatud koroona leviku ajal jalgpalli ja teisi võistlusi. Mitte keegi ei hoia vahet 2 meetrit ja maske pole ees peaaegu mitte kellelgi. Ah et Eesti on minemas appi WHO-le pandeemiat lahendama, kas mitte poleks vaja oma kodumaal seda lahendada.

  5. Joe 4 aastat ago
    Reply

    Koostüü Venemaaga annaks paremaid tulemusi, pealegi seal on olemas juba ravim. Seda küll katsetatakse aga annab juba häid tulemusi. Mulle meeldib meie sisepoliitika–kõik see mida tehakse inimeste heaks aga viimasel ajal on halvenenud koroonaviirusega võitlemine. Välispoliitika on meil lebameeldiv sest see toppimine oma nina teiste riikide siseasjadesse on vastik.

  6. to no 4 aastat ago
    Reply

    selle piiride panemisega on juba hilja. satik on sisse toodud ja lastud levida. nüüd teeb ta riigisiseselt oma tööd st paljuneb kuubis, ssis astmes 4, siis astmes 5 jne. meelega. sest nii loll ei saa ju keegi olla. nii saamatu ehk…? aga saamatuse eest saadakse palka mis 10 x ületab pensioni ja veelgi enam, lisaks esindus ja kulurahad. penskari kulu on korvatud 18 euroga poole aasta pärast ja sinna mahuvad hinnatõusud, mis pole mitte o,5-1 % vaid 30-50%, sinna mahuvad kasutud tolmumaskid ja desinfikaatorid, rõivad, pisike kosmeetikakott, või viskipudelike
    hambaproteeside lisaraha, sest kui seda ei mksa läeb riiklik toetus riigile tagasi ja üle 75 a. ei anna enam laenu isegi LHV mitte.,sinna mahub pesumasin, aurupesur, uus küttekeha, uus pliit, korsten, koeraravi, lõbustused, sest vanadusdeepress.on hirmus asi, rohud, maius ja kõik muu mis elu depreka vaheaegadel talutaavaks teeb, ka väike meelespidamine heale arstile -neid on ikka väga harva ja mühakas ei taha ka olla-tava selline ja lhedaste haudade korrashoid ja väljaehitamine, uus mõõbel kui vana kokku variseb jms.sundrenoveerimine maksud Kredexile
    seega viirus paljuneb astmes kui elanikkond suureneb, see viirus on aga vanadest lahtisaamiseks levida lastud ja prooviersioon või siis loomapiinamise viirus, ja levida lastud prooviversioon.sigimisvastast viirust ei
    tehta, sest praegu kehtiv rahal põhinev majand,süst. vajab uusi orje, kes alati võtta töötusabast, st.teatud hulka tööstust ja orje kes tarbivad toodetut. ja väljamaale saadetavat toodetut, seks peab sealgi palju rahvst olema,
    ja siis öeldakse et vanad on jalus. neid peab ülal pidama. mis siis sellest, nemad ei paljune ju. ükskord ikka surevad. ülal peab pidama isandarahvastj ja ülepaisutat. mittevajalikke vajadusi. rahamj. süsteem ei lase sündida uuel ilmavaatel, raha on jalgu jäänud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.