Kõige rohkem mõjutavad tervist valikud, mida me kõik igapäevaselt teeme

Jaan Sütt

Jaan Sütt, Eesti Arstide Liidu president

On hea meel tõdeda, et riigi terviseprofiili andmetel on Eesti elanike tervislik seisund paranenud ja läheneb jõudsalt Euroopa Liidu keskmisele. Oodatav eluiga on meil pikenenud rohkem, kui üheski teises Euroopa riigis. Samas on erinevused elanike rühmade vahel võrdluses teiste riikidega ühed suurematest.

Ühelt poolt on tervisenäitajaid mõjutanud üldine elatustaseme tõus ja tänapäevane tõenduspõhine meditsiin, mis oskab meid üha paremini ravida, kuid kõige rohkem mõjutavad tervist valikud, mida me kõik igapäevaselt teeme. Kui toitume tervislikult, liigume piisavalt, ei suitseta ega liialda alkoholiga, väheneb risk haigestuda. Neid valikuid aga piirab sageli majanduslik olukord, seetõttu on rahva tervise parandamiseks vaja vähendada sotsiaalset ebavõrdsust.

Meie tervise edusammud tulenevad paljuski südame isheemiatõvest ja insuldist põhjustatud surmade vähenemisest. On kaheldav, kas need head tulemused haiguste ennetuse kohta midagi positiivset ütlevad. Pigem on minu arvates tegu kogu tervishoiusüsteemi suure ja efektiivse pingutusega, et elule aidata juba üliraskesse seisundisse jõudnud patsiente. Paraku ei ole elukvaliteet peale südame veresoonte stentimist või ajuinsuldi järgset trombolüüsi alati hea. Eelkõige tuleb tegelda haiguste põhjustega, milleks on sageli ka terviseprofiilis näidatud murekohad: rasvunute osakaal nii täiskasvanute kui ka laste seas on Euroopa suuremaid ning tubaka- ja alkoholi tarvitamine ja ebatervislik toitumine on jätkuvalt suured probleemid.

Eesti kuvand on hea arstiabi, mis paistab eriti silma oma kuluefektiivsuse poolest. Eesti panus tervishoidu – 6,4% sisemajanduse kogutoodangust – on üks madalamaid Euroopas. Samas ravivajadus ei vähene, vaid rahvastiku vananemise tõttu suureneb pidevalt. See seab pinge alla ka tervishoiutöötajad, kellest on puudus juba praegu. Kahjuks on Eesti suurimaks tõmbekeskuseks Soome raviasutused, kuhu minnakse tööle ennekõike suurema palga pärast. Viimastel aastatel on arstide väljarännet oluliselt pidurdanud üleriigilised kollektiivlepingud, millega töö- ja palgatingimused on järk-järgult paranenud. Ravi kättesaadavuse ja kvaliteedi tagavad eelkõige tervishoiutöötajad, seetõttu ei tohi see järjepidevus katkeda. Arstiabi andmine on meeskonnatöö ja väärikalt tuleb tasustada nii õdesid, hooldajaid kui ka tugispetsialiste. Suurendama peab ka koolitusmahte, kuna arste ja õdesid on Eestis Euroopa Liidu keskmisest vähem, eelkõige peame suurendama õdede arvu.

Koroonakriis on veelgi olulisemaks muutnud patsiendiohutuse ja näidanud, et kiiresti on vaja patsiendikindlustuse seadust. Niigi pingelises olukorras peavad arstid ja haiglad saama keskenduda haigete ravimisele ja viiruse leviku vältimisele, mitte muretsema sellest põhjustatud võimalike kaebuste ja kahjunõuete pärast.

Riigikogu Arenguseire Keskuse hinnangul suureneb haigekassa puudujääk 2035. aastaks 900 miljoni euroni. Inimeste omaosalus on juba praegu ELi keskmisest suurem ja seda tõsta ei ole enam võimalik. Tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse säilitamiseks tuleb laiendada ravikindlustuse tulubaasi. Selleks on vaja valitsuse ja riigikogu kiireid ja julgeid otsuseid.

5 kommentaari
  1. Jälle 4 aastat ago
    Reply

    tohutud edusammud? Küll me ikka kenasti elame. Enam ära ei suregi, aina elama 120 ja 140 eluaastani ja tervelt veel pealekauba. Millal ülejäänud maailm meile järele küll jõuab?

  2. to jälle 4 aastat ago
    Reply

    ja oh kui ÕNNELIKUD !!!! veel oleme

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Paljude haiguste tarvis pole ravimeid olemas. seega on palju ravimatuid haigusi. Inimene peab ise hoolt kandama et elada tervislikulr. Emotsionaalselt mõjutab inimeste tervist reformierakondlaste tegevus kes ei anna endale aru kui palju nad halba teevad oma valesüüdistustega rikkudes inimeste tervist ja segades nende tööd. Nad ihaldavad iga hinna eest võimu aga nende võimul olles vaesus aiana kasvas. Mulle meeldib praeguse vaöitsuse sisepoliitika sest hoolitsus meie inimeste eest on seal peamine.Eks Ansip tegutseb nüüd EL-u tasemel et valitsust laiali ajada. Kui alatu. peavoolumeedia ajalehti pole ma tükk aega lugenud ja ei tea öelda kas nad on ka praegu valesid ja laimu töis nagu Ansipi ja Rõivase valitsemiste ajal. Lihtsalt hoian enda närve. Meie elu ja tervis oleks palju parem kui poleks Reformierakonda. Mis meditsiini puutub siis kaotasid nad ära isegi ravisaamise võimaluse kohapeal likvideerides paljusid meditsiiniasutusi. Meditsiinile ei eraldatud pldse raha, tekkisid suured järjekorrad. Reformierakonna tagatoast toleb riigi sisene viirus mis on ka ohtlik.

  4. to nojah e. võta üks ja viska teist 4 aastat ago
    Reply

    MILLISEID VALIKUID TEIE ARVATES ON VÕIMALIK TEHA 390.eur ?
    AINUÜKSI VAJALIK B VIT KOMPL. MIDA TARVITAN MAKSAB 25 eur, ET TUJULANGUS HAKKASID TULEMA TAAS- TUUES KAASA KA SÜDAME JA VERERINGEHÄIRED, ISEGI ASTMATAOLISE SAGENEMISE ,LUGESIN, ET TEGELIKULT PEAKSIN VÕTMA 2 x ROHKEM.
    PROOVISIN – AITAS. AGA SEE TEEB 50 eur. + VEEL MUID ASJU TULEB VÕTTA, NÜÜD LISAKS TOLMUMASKE JA DESINFIK. OSTA. TALVEL KA ELEKTRIT LÄHEB 100-150 eur.
    16 euri lisa tuleb aga 6 kuu pärast – KUI tuleb.

  5. Tuule 4 aastat ago
    Reply

    Kannad maski, VÄHENDAD viiruste levikut ja HAIGLATE KOORMUST.
    Aitad plaanilistel patsientidel kiiremini ravile saada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.