Keskerakond seisab tasuta vaktsineerimise võimaldamise eest!

Tõnis Mölder

Koroonaviiruse SARS-CoV-2 levik Eestis on kriitiliselt kõrge ning tervishoiusüsteemi ähvardab ülekoormus. Meie eesmärk on peatada viiruse leviku kasv ning viia nakatunute arv langustrendi tagades samal ajal ühiskonna maksimaalne toimimine. Selleks peavad pingutama valitsus ja riigiasutused, kohalikud omavalitsused, erasektor ning kõik Eestimaa elanikud. COVID-19 viirushaiguse pidurdamisel kasutame tõendus- ja teaduspõhiseid meetmeid – riik on otsuste langetamisel arvestanud ekspertide, teadlaste ja teadusnõukoja prognooside ning ettepanekutega.

Teadlaste kaasamine ja teaduspõhine arutelu peab olema riigi juhtimise vundament. Ülemaailmne koroonaviiruse pandeemia kestab algselt loodetust kauem ning selle tagajärjed on rasked ja pikaajalised. Taastumist toetaval eelarvepoliitikal on seejuures erakordselt suur roll. Peame väga oluliseks, et 2021. aasta riigieelarve eelnõu näeb ette lisaraha tervishoiule ning teadusrahastuse kasvu ühe protsendini sisemajanduse koguproduktist. Teadusrahastuse kasv ühe protsendini on oluline verstapost, milleni jõudmisega kinnitame, et teadmised ja nutikad lahendused on Eestis au sees. See on nii kriisidega toime tulemise, tootlikkuse ja elatustaseme kasvu kui hea hariduse ja kultuurielu tagamise alus.

Tervishoid on läbinisti teadus- ja tõenduspõhine ning Keskerakond peab oluliseks tervisesüsteemi jätkusuutlikku rahastamist. Valitsus on teinud sel aastal mitu vajalikku otsust, et suunata tervishoidu lisaraha. Kevadise ja sügisese COVID-19 kriisi ajal on haigekassale eraldatud kokku üle 100 miljoni euro erakorraliste kulude, sh tervishoiutöötajate lisatasude kompenseerimiseks. Sellele lisanduvad veel kümned miljonid eurod inimeste testimiseks ja vajalike isikukaitsevahendite soetamiseks. Riigieelarve läbirääkimistel otsustati eraldada haigekassale järgmiseks aastaks 143 miljonit eurot ning aastateks 2021-2024 kokku 540 miljonit eurot, et katta sotsiaalmaksu laekumise langusest tingitud puudujääk.

COVID-19 kriis on paraku ka majandust kõvasti kahjustanud, mistõttu toetas valitsus 2020. aasta lisaeelarvega laialdaselt kogu ettevõtlussektorit. Näiteks töötasu hüvitamise meede aitas enam kui 250 miljoni euroga 17 000 ettevõtjat ning 137 000 töötajat. Kohalikele omavalitsustele eraldati kokku 130 miljonit eurot. Põhimõttelisi otsuseid oleme teinud ka töö kaotanud inimeste toetamiseks, tõstes töötutoetust ja töötuskindlustushüvitist. Samuti tõusevad 1. aprillil taas erakorraliselt pensionid. Ühtlasi kinnitas valitsus aastateks 2021-2023 uue tööhõiveprogrammi, mis leevendab COVID-19 levikuga seotud negatiivseid tööturumõjusid ning võimaldab Eesti Töötukassal jätkata paindlikult tööturuteenuste ja -toetuste pakkumist.

Kahetsusväärselt levib koroonaviiruse teemal sotsiaalmeedias palju eksitavat infot ja vandenõuteooriaid, mis panevad inimesi enda ja teiste tervisega asjatult riskima ning takistavad sellega tavaelu juurde naasmist. Kutsume üles inimesi jälgima riigi ametlikke infokanaleid ja jagama ainult seda informatsiooni, mis on nende allikate poolt kinnitatud.

Riigiasutused ja tervishoiusüsteem teevad ettevalmistusi, et oleksime valmis alustama COVID-19 vaktsineerimisega uue aasta alguses. Keskerakond seisab tasuta vaktsineerimise võimaldamise eest kõigile Eesti elanikele, alustades eesliinitöötajate ja COVID-19 riskirühmadega. Praegu tuleb meil aga vähendada oma kontaktide arvu ning veeta jõulud ja aastavahetus lähemas pereringis. Jätame ära suured peod, kasutame võimalusel kaugtööd ning rahvarohketes kohtades hoiame distantsi ja kanname maski. Nii anname igaüks olulise panuse koroonaviiruse leviku tõkestamisse.

10 kommentaari
  1. Jane 4 aastat ago
    Reply

    keskerakond hoolitseb meie rahva heaolu eest. Kahju et koroonaviirus segab. Segavad ka valesüüdistused keskerakondlaste suhtes ja sotsiaalmeedia eksitavad uudised. Aga küllap saame jagu koroonast ja elu läheb edasi paremuse suunas tänu keskerandlikule valitsusele.

  2. to usujuht 4 aastat ago
    Reply

    ja inimene oli ja ON ALP ja lasi VALE JUmala sõna ja enese südame vahele ja valitsemise asemel hakkas loomi jt.Elusolendeid õgima ja piinama ja teeb seda siiani, sigides ülemäära ja pha suurendades oma “vajadusi” ,trampides teiste e ludel ja elurõõmul..
    Jumal käslis tarvitada toiduks taimede VILJU, MITTE TAIMI ENDID.,
    Valitsemine ei tähenda parasiteerimist oma alluvatel, vaid nende KAITSMIST, NENDE HEOLU EEST VASTUTAMIST = HOOLIVUST JA VASTUTUSTUNNET-LOOJAUHKUST, MITTE AHNUST JA KÕRKUST.
    Inimesele saab KÕIK lätte makstud. Sissejuhatuseks tõmbab ta endale kaela viirused kui parasiitliigi hävitamise vahend, kahjustab ka oma liiki oma mürgiste toodetega, mailma ületoot,isega jne.jne.

  3. Küll 4 aastat ago
    Reply

    on kena, et selle ravimi väljatöödanu annab samuti meile tasuta?

  4. Jüri Rattale. 4 aastat ago
    Reply

    Miks inimestele maskid on tasu eest. Sellest on kujunenud suur äri. Maski omahind on sendid.

  5. Maskid 4 aastat ago
    Reply

    on ainsad tooted, mida praegune jahumütside valitsus suudab mitte takistada. Sest midagi tootma peab.
    Arvutagem: kui maski kasutab 500000 elanikku ja vahetab seda 3× päevas, teeb see päevas 1500000 maski ööpäevas.
    Kui mask maksab 50 senti (täpset hinda ma ei teagi,s est pole seda kunagi kandnud), saab päevas 750000€ ööpäevas, aastas 273,7 miljonit €. See on juba kena toodang mitte millegi peal. See ongi põhjus, miks Jurka oma jahumütsiode valitsusega ei tahagi satikast lahti saada, talle on kasulikum rahvast tappa ja maskitööstust arendada, et selle põhjal näidata end edumeelse jahumütsina.

  6. lollidemaa 4 aastat ago
    Reply

    MASKID TULEVAD HIINAST!!!
    SOOVITAN DESINFITSEERIDA ENNE TARVITAMIST.
    MATSLIK ON MITTE KANDA MASKI VI KANDA SEDA MOEPÄRAST, VAHEPEAL TASKUS JA SIIS SELLEGA NNA PÜHKIDA, SAMA MAS IGA PÄEV.
    POLEKS JU KAHU KUI NÕDRA;EELSED HOOLIMAUD OTSASAAKSID, AGA AD KAUSTAVAD SEEGA TEISI.
    POODIDES LASTAKSE INIMESI ENDISELT TROPPIS OLLA JA PAAKSULT RAHVAST TÄIS – RAHA RUULIB!!!
    HINGATAKSE SISSE TEISTE POOLT VÄLJAHINGAT ÕHKU, MIS TULEB LÄBI MASKI P AREMINI KUI SUITS.- VIIRUSEVASTASEID MASKE JU POLE JA POODIDES VENTILATS
    POOLEARULISED ÄRAJOONUD MEHED JA ÜLBED NAISED MAAL NAERAVAD MASIDE ÜLE JA TIHTI EI KASUTAGI -KEEGI EI KONTROLLI JA MIS KONTROLLIST KASU OLEKSKI KUI ÄRAKÄPERATUD MASK PANNAKSE TAAS ETTE JA PUHUTAKSE SELLELÄBI OMA PISIKUID TEISTELE.
    KAUPLUSTES LAHTIOLEKU AJAL KUI INIMESI TÄIS KÕNNIB KORISTAJA OMA TOLMUIMEJAGA-HARJAD ALL JA PUHUB VIIRUSEID LAIALI SEKKA.
    LAS SEEPÄRAST OMGI HARJUMAAL NII PALJU HAIGEID, ET SEAL SUURED SUVILALAAMAD JA NENDE VÄIKEPOED, MIDA KASUTAVAD PEA KÕIK SUVILAOMAMIKUD KES SEAL ELAVADKI VÕI KÄIVAD, NÜÜ ERITI.?
    JA TÄIS TÄIS TÄIS RONGID, BUSSID. !!!

  7. Jahumüts 4 aastat ago
    Reply

    Jurka tappis täna taas 5 inimest. Kes selle mõrva eest vastutab? Rahvas, et vahib mokk töllakil pealt? Ei saa ainult ahnusest raha taga ajada, piir ja kolded tuleb kinni panna.

  8. Viktor Vassiljev, Riigikogu liige

    Kunagi oli koroonaeelne aeg. Siis oli Eestis igal aastal ligi 5000 testidega kinnitatud gripijuhtu, kliinilise pildi järgi 12 000 diagnoosi, 50-90 gripisurma aastas. Ägedaid hingamisteede nakkusi oli keskmiselt 200 000 juhtu aastas. Teate ju küll: köha, nohu, mõni päev palavikku ja kodus tabletineelamist.

    Veel kord: kakssada tuhat. Kõik sellepärast, et koroonaeelsel ajal, kõigest aasta tagasi, saatsime tatise lapse kooli − ja paari päeva pärast oli pool klassi haige.

    Läksime tõbisena tööle ning seda peeti nagu auasjaks − nädala pärast pool kollektiivi palavikuga maas. See oli tollal normaalne: mis see ära ei ole, nädala pärast kõik kenasti puhanuna jälle tööl. Ja keegi ei kartnud. Vastupidi − iga kodanik teadis, et enamvähem suurema tõenäosusega tuleb tal tatitõbi sügisel kallale ja enam-vähem tõenäoliselt saavad selle temalt ka pereliikmed. Normaalne.
    Igal sügisel kuulutati: “Peske käsi, ärge ligimesele näkku köhige, ärge tõbisena kooli ja tööle minge.” Kes seda viitsis lugeda.

    Ja mida siis muud praegu teilt nõutakse. Ainult nüüd on hirm nahas, et juhtub viirus külge, siis torgatakse pulk ninna, kuulutatakse rahvavaenlaseks ja pannakse koduaresti.

    Nojah, koroonaeelsel ajal polnud hirmu, ja polnud ka hoiatustest kasu. Nüüd vaatab surmahirm igast ajalehest ja uudistesaatest vastu ning asjast on kasu. Grippi pole meil ollagi − ei pääse löögile. Kõhugrippi eelmisest aastast 78% vähem − kus ta saab tulla, kui käed pestud.

    Nii et iga-aastased 50 gripisurma, need oleme ära hoidnud, ja see on suur võit. Ikkagi inimelud. Kui me 2+2-reeglit ei täidaks ja kas või vahel harva maske ei kannaks, siis oleksid need meie kaaskodanikud ju täna surnud. Juba sellepärast võime ennast ja vabariigi valitsust kiita − oleme tõesti ära teeninud.

    Jätkame samas vaimus, rahvas, ja − mis parata − ilmselt ka hirmust värisedes: aitäh, vaba ajakirjandus. Veel aastakese peame vastu, siis muutub COVID-19 tavaliseks sesoonseks piisknakkuseks, nagu gripp, paragripp ja kümmekond muud viirust, mille nimed kellelgi meelde ei jää. 10% nendest on muuseas juba aastaid olnud erisugused koroonaviirused, oleme nendega elanud ja elame veel.

    Vaktsiinikandidaate on praegu mitmeid: üks mõjub ainult Putini portreed näidates, teist peab miinus 80 kraadi juures hoidma. Korralikku vaktsiini ei tule enne järgmist sügist. Esialgu konstrueeritakse koroonavaktsiini universaalset “alust”, millele on võimalik ehitada kindlale viiruse stereotüübile vastav vaktsiin, igal aastal uus, sarnaselt gripi omaga.

    Et praegu on maailma eri paigus levimas mitu stereotüüpi, siis esimene võimalus täpselt sobiva vaktsiini koostamiseks tekibki järgmise hooaja alates. Siis peame sügisel ära otsustama, mida süstime: gripivaktsiini, koroona oma. Veel tuleb meelde, et teetanus on tegemata; aga kuidas on puugivaktsiiniga? Leetrite kohta räägiti ka midagi…

    Äkki hoopis kirikus küünal panna? Pidi ka aitama… Gripivaktsiin on juba viiskümmend aastat olemas, gripp samuti. Koroona kui sesoonse nakkuse vastu aitab vaktsiin ilmselt sama palju kui gripi vastu − tõhusus umbes 25%. Aga noh, asi seegi.

    Nii et pole parata, pean siinsamas teid veel kord hirmutama: uuuh, tuleb ja tapab, kui te käsi ei pese ja üksteisele näkku köhite! Hirm, nälg ja sugutung panevad inimese liikuma − need kaks viimast ei ole vist antud kontekstis asjakohased. Kahjuks. Kuigi ka hirmuga harjub ära. Suitsupakil on täiesti konkreetne hoiatus, et tapab su piinarikkalt, kole pilt juures. Ja mis siis − neid pilte lausa kollektsioneeritakse, et saaks täiskomplekti kokku.

    Huvitav, millal jõuame selleni, et ka autojuhid kuulutatakse mõrtsukateks? Tapavad ju meil Eestis igal aastal 50 inimest. Auto on paha-paha: kui näed teist, jookse peitu. Ja sohvritele tätoveerime juhiloa numbri otsaette, et teaks nendega lapsi hirmutada.

    Nii et käi jala, inimene, maskiga, desopudeliga, teistest omaette. Viina võta kodus salaja, teater on satanistide tempel, ja igaks juhuks kiida valitsust − see võib ju ka kurjaks muutuda, paneb su koju kinni, hakka siis rõdul panni taguma.

    Ahjaa, mina isiklikult pesen käsi sama palju kui enne koroonat. Nii, nagu lapsepõlves ema õpetas: väljast tulles ja enne sööki. Ei midagi uut mulle.

    Sokke vahetan ka, mida teilegi palavalt soovitan. Koroona vastu otseselt ei aita, aga teate, distsiplineerib. Kahju, et ei saa karantiini panna neid, kes sokke ei vaheta. Või ehk polegi vaja − haisu tunned, koroonat pole, abiks seegi.

  9. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Tasuta lõunaid ei ole aga saab jägada tasuta lubadusi kuna meid peetakse ajukääbikuteks.

    • Päike paistab tasuta 4 aastat ago

      Kuna tuul puhub tasuta ja päike paistab tasuta siis tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta. Tuulikutel ja päikesepaneelidel puuduvad hoolduskulud.
      Peale tasuvusaega annavad elektrit tasuta.
      Maasoojuspumbad annavad kütet tasuta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.