Ratas teeb valitsusele ametlikult teatavaks oma tagasiastumise

Vabariigi valitsuse istung

Peaminister Jüri Ratas teeb neljapäeval valitsusele ametlikult teatavaks oma otsuse astuda omal algatusel tagasi.

Sellest tulenevalt astub tagasi ka peaminister Jüri Ratase juhitav valitsus. Peaminister on valitsuse tagasiastumisest teavitanud nii presidenti kui riigikogu. Samas jätkab tagasiastunud valitsus oma tegevust ajani, mil uus valitsus on ametisse asunud.

Põhiseadus annab presidendile pärast valitsuse tagasiastumist aega kuni kaks nädalat määrata peaministrikandidaat ja anda talle ülesanne uue valitsuse moodustamiseks. President Kersti Kaljulaid teatas siiski juba kolmapäeval, et teeb valitsuse moodustamiseks ettepaneku Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele. Kolmapäeva hilisõhtul teatasid mitmed juhtivad keskerakondlased, et Kallas ongi asunud koalitsiooni moodustama ja on pöördunud selleks Keskerakonna poole.

Peaministrikandidaadil on omakorda aega 14 päeva, mille jooksul tuleb riigikogule esitada ettekanne tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel peab riigikogu otsustama peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volituste andmise. Volitused saanud peaministrikandidaat peab seitsme päeva jooksul esitama valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees.

Peaminister Jüri Ratase teisel ametiajal juhitud Eesti Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa koalitsioonivalitsus asus tööle 29. aprillil 2019. Jüri Ratas juhtis peaministrina ka sellele eelnenud valitsuskoalitsiooni, kuhu Keskerakonna kõrval kuulusid Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning toonane Isamaa ja Res Publica Liit.

4 kommentaari
  1. Et 4 aastat ago
    Reply

    keskbande ilma tingimusteta võimujanus on valmis liituma, on raskelt vale.
    Mailis oleks kohe pidanud esitama koostö tingimuse: meilt peaminister ja koos Isamaaga. Või jätkame endises kolmikliidus.
    Seda need politikaanid oma kasuks pöörata ei osanud. On ju Kaja lootust kaotamas,s est ega tal muid võimalusi rahva rahakoti juurde pääseda pole. Sotsid on nõrgad ja peded ning nendega midagi ära ei tee.
    Nüüd andis Mailis kõik trumbid Kaja kätte ja ise on nn Väike-Peeter, kes saab kogu aeg petta.
    Isamaaga aga oleks neil olnud koostöö ja uues kolmikus ka häälteenamus. Nüüd peavad alluma igale Kaja bande käsule ja otsusele nagu miilenkid.

  2. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Väga vale otsus. K.Kallas saab peaministriks ja arvatavasti Ansip presidendiks. Siis vabaneb Brüsselis koht ja ehk tänutäheks saab selle omale Ratas. Kui muidugi ei ühineta Reformierakonnaga pole see nii aga imelik on see kõik ikkagi. Pole aus jätta meid Reformierakonna meelevalda kes ei hooli inimeste heaolust ja tegutseb alatult.

  3. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Peaks n Keskerakond mitte sõlmima valitsusliitu Reformierakonnaga. Peaminister peaks olema Keskerakonnast. Kui seda ei ole siis reformierakondlased jätkavad oma alatut tegevust. Ainuke lootus on et nad i saa nii palju hääli et valitsusliit kokku panna.

    • Just 4 aastat ago

      Ainuke lootus ongi, et keskbande ei saa piisavalt omade poolthääli nagu nad nüüd reetsid lastepilastamise vastase rahvahääletuse. Siis oleks keskbandel … hapud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.